Ειδήσεις

Συνέντευξη Τύπου Εργατικού Κέντρου Λάρισας: Η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας


Παραχωρούμε την σημερινή συνέντευξη τύπου από την έδρα εδώ του ΕΚΝΛ όπου έγινε το προηγούμενο διάστημα σημείο αναφορά για την αλληλεγγύη στην πόλη μας και στην περιοχή. Ο χώρος των  συνελεύσεων των Σωματείων του ΕΚΝΛ, ένας χώρος που αξιοποιείται για μαζικές διαδικασίες από δεκάδες άλλους φορείς της περιοχής, με απόφαση της διοίκησης του ΕΚΝΛ μετατράπηκε κι εξακολουθεί να είναι το κέντρο οργάνωσης της αλληλεγγύης των Σωματείων, των απλών ανθρώπων για τους πλημμυροπαθείς της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.

Ήταν μια πράξη αυτονόητη για  Εργατικό Κέντρο και το έχει αποδείξει πάμπολλες φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα από την οργάνωση αλληλεγγύης για τους σεισμοπαθείς για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, για τους κατοίκους της Εύβοιας που αντιμετώπισαν την πύρινη λαίλαπα, τους σεισμοπαθείς στην περιοχή μας σε Δαμάσι, Μεσοχώρι, Κουτσόχερο κα, αλλά και παλιότερα προς του πλημμυροπαθείς από την προηγούμενη πλημμύρα τον ΙΑΝΟ που έπληξε την περιοχή μας.

Ήταν μια πράξη επιβεβλημένη απέναντι σε ένα επιλεκτικά ανίκανο κράτος που κάθε απλός άνθρωπος με αγωνία έψαχνε να το βρει αυτές τις ημέρες τηλεφωνώντας σε υπηρεσίες  να προστρέξει για στήριξη, συνδρομή, προστασία και δεν το έβρισκε. Το είδε όμως αποφασιστικό κι αρματωμένο απέναντι στους αγώνες και την διεκδίκηση προβάλλοντας την καταστολή . Είδε αυτό το επιλεκτικά άφαντο  κράτος να είναι «απασχολημένο» τις ίδιες εκείνες ημέρες με την νομοθέτηση νέων αντεργατικών τερατουργημάτων(13ωρο) για επαναφέρει τον μεσαίωνα και «αφοσιωμένο» να πλειστηριάζει ακόμη και τα ίδια τα πλημμυρισμένα σπίτια.

Αυτό ακριβώς βλέπουμε και σήμερα, δύο μήνες και πλέον από τις φονικές πλημμύρες, που υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις ακόμη και στις καταβολές της πρώτης αρωγής. Είναι χαρακτηριστικό με βάση και τα τελευταία στοιχεία στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας ο Μ.Ο. των χρημάτων που πήραν οι πληγέντες είναι μόλις 3394 ευρώ ! Ψίχουλα δηλαδή σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες ! Αντίστοιχη η κατάσταση με τα όσα ανακοινώθηκαν από την Δημοτική Αρχή Λάρισας όπου τα λιγοστά μέτρα ανακούφισης με απαράδεκτο τρόπο αφήνουν μια πολύ μεγάλη μάζα πλημμυροπαθών απ’έξω όπως τα πλημμυρισμένα υπόγεια κι όσους επέλεξαν (κατ΄ανάγκη ουσιαστικά) να μείνουν στα σπίτια τους που έχουν πληγεί!  Το ίδιο κριτήριο είναι και σε  αυτή την περίφημη 6μηνη αναστολή πλειστηριασμών αφήνοντας απ΄έξω πάρα πολλούς πληγέντες.

Έχουμε μπει στο Χειμώνα  και τα μόνα έργα που ακούμε είναι αποκαταστάσεις διαλυμένων ρεμάτων κλπ. Κανένα  έργο ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν έχει εξαγγελθεί και φυσικά κανένας τέτοιος σχεδιασμός δεν έχει ακόμη καταληχθεί πέρα από «ομάδες ειδικών» που συγκροτούνται δήθεν για την «ανασυγκρότηση» ή από μελέτες που, αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, έρχονται να μας πούνε ότι «όλα καλώς καμωμένα» για αυτό το εγκληματικό κράτος.

Γι΄αυτό, γνωρίζοντας όλα αυτά, χωρίς δισταγμούς από την πρώτη οργανώσαμε αυτή την πρωτόγνωρη προσπάθεια αλληλεγγύης αλλά και διεκδίκησης . Δεν εφησυχάσαμε, δεν σαστίσαμε μετρώντας απλά το μέγεθος της πλημμύρας.  Πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας. Το ΕΚΝΛ, Σωματεία φορείς, απλοί άνθρωποι μπήκαμε μπροστά για να σωθεί ο τόπος.  Με τα φτυάρια στο φυτώριο μερόνυχτα να γεμίζουμε σακιά με άμμο, να τα μοιράζουμε στα σπίτια, να χτίζουμε φράγματα άγρυπνοι σε αναχώματα του Πηνειού που διασχίζει συνοικίες όπως στους Αμπελόκηπους, τον Αη Γιώργη, τον Ιπποκράτη, τον Αγ,Θωμά κα. Συνδικαλιστές και μέλη των σωματείων με αντλίες στα χέρια από σπίτι σε σπίτι κι από υπόγειο σε υπόγειο να βγάζουν τα νερά. Δίνοντας την μάχη στο πλευρό του λαού μας που προσπαθούσε να σταθεί όρθιος. Μέσα στα πλημμυρισμένα σοκάκια να μοιράσουμε λίγη βοήθεια, προσφέροντας ανακούφιση , απλώνοντας το χέρι σε κάθε οικογένεια που το χρειάζεται.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας μπήκε μπροστά σε αυτή την προσπάθεια με όλες αυτές τις δράσεις  . Την ίδια στιγμή έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες τέτοιες πρωτοβουλίες κι αυτό είναι πολύ σημαντικό . Ο λαός μας τις έχει ανάγκη όλες κι άλλες τόσες, να πάρει βοήθεια απ΄όπου αυτή προσφέρεται. Όμως δεν μπορούμε να ανεχτούμε την υποκρισία. Μας εξοργίζει.

Γιατί αυτές τις ημέρες όλοι αυτοί που μας έχουν αφήσει εγκαταλειμμένους κι ανοχύρωτους  προσπάθησαν  να κρύψουν τις ευθύνες τους είτε στις λάσπες των νερών είτε πίσω από την άδολη κι αυθόρμητη πράξη αλληλεγγύης χιλιάδων λαού. Ανακατεύοντας κουτάλες σε συσσίτια και μοιράζοντας συμπόνια με λίγα ψίχουλα.

Όπως κι αυτοί που θέλουν να βγάλουν από το κάδρο της συζήτησης την βασική αιτία δηλαδή την πολιτική θεωρεί την ζωή μας κόστος και έχει ως προτεραιότητα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων προσανατολίζοντας την πάλη μας σε αλλαγές προσώπων και τρόπων διαχείρισης μέσα σε αυτά τα ίδια εγκληματικά πλαίσια .

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας για αυτό την συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται παντού.  Από εκατοντάδες φορείς αλλά κυρίως από χιλιάδες ανθρώπους. Μέσα κι έξω από την Ελλάδα.

Και μπορούμε να ήμαστε περήφανοι για την ανταπόκριση του λαού μας, των φορέων του σε όλα αυτές τις περιστάσεις. Που δίνουν κι απάντηση σε όλους εκείνους που στην προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές αιτίες θέλανε να καλλιεργήσουν ένα ιδιότυπο κοινωνικό αυτοματισμό λέγοντας πως «όσοι δεν πλημμύρισαν αδιαφορούν» για τους πληγέντες συνανθρώπους μας.

Θα  θέλαμε ξέχωρα να αναφερθούμε σε φορείς όπως η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, τις τοπικές Ενώσεις Γιατρών στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας αλλά και την Ένωση Ιατρών Αθήνας και Πειραιά. Οι άνθρωποι με τις άσπρες και πράσινες μπλούζες, αυτοί που δίνουν καθημερινά την μάχη με αυταπάρνηση στα σμπαραλιασμένα νοσοκομεία, όπως και τον καιρό της πανδημίας στάθηκαν ξανά δίπλα στο λαό της περιοχή μας . Αλλά και τους μουσικούς και καλλιτέχνες του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου , του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών , του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που στάθηκαν – στην σωστή πλευρά της ιστορίας –  στο πλάι του λαού της Θεσσαλίας στην μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στις 29 Οκτώβρη.

Μα συγκινεί ιδιαίτερα η ανταπόκριση όλων των ξενιτεμένων Ελλήνων , της Ελληνικής ομογένειας όπως η προσπάθεια που οργάνωσε ο Σύλλογος Ελλασονιτών  «Ο Νικοτσάρας» και η ομογένεια της Μελβούρνης με τον πολυήμερο  έρανο και την συγκέντρωση ενός μεγάλου ποσού(48000 δολάρια Αυστραλίας- 28600 ευρώ)   η αντίστοιχα οι Ελληνικές κοινότητες στο Μόντρεαλ και το Κεμπέκ του Καναδά, την Σουηδία (Στοκχόλμη), την Δανία, την Ουγγαρία, την Γαλλία, την Γερμανία.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε εκατοντάδες εργατικά Σωματεία και φορείς απ’ όλη την χώρα , Ομοσπονδίες όπως η Ομοσπονδία Υπαλλήλων  , Εργατικά Κέντρα  αλλά κι από την Κύπρο  όπως η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία.

Ευχαριστούμε πάνω απ΄όλα  τα μέλη των Σωματείων, τους φίλους που σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της αυτής της προσπάθειας. Τους ευχαριστούμε όλους που μας «πλημμύρισαν» με την αλληλεγγύης τους. Και εμείς τους υποσχόμαστε ,την δύναμή  που μοιράστηκαν μαζί μας να την κάνουμε αγώνα και διεκδίκηση.  Γιατί αυτό το ποιο ουσιαστικό νόημα για την δύναμη της αλληλεγγύης. Μπορεί να γίνει ακαταμάχητη δύναμη, δύναμη αποτελεσματική μόνο όταν συνδέεται με την διεκδίκηση. Όταν γίνεται αφορμή για δυνάμωμα της συλλογικής  οργάνωσης του λαού μας, όταν γίνεται αφετηρία για μαζικούς αποφασιστικούς αγώνες. Μόνο έτσι μπορούμε να τους εμποδίσουμε, μόνο έτσι μπορούμε να τους αναγκάσουμε, μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας με προς όφελός μας.

Για την συνέχεια οργανώνουμε τις εξής δράσεις :

Καταρχήν προγραμματίζουμε και νέες δράσεις αλληλεγγύης. Θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής. Με την συμβολή όλων αυτών των φορέων αλλά και εκατοντάδων απλών ανθρώπων συγκεντρώθηκε ένα πολύ μεγάλος όγκος υλικής βοήθειας αλλά και μια σημαντικότατη οικονομική στήριξη μέσω του λογαριασμού αλληλεγγύης που ανακοίνωσε το ΕΚΝΛ. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 60000 ευρώ.  Έως τώρα έχουν δαπανηθεί περί τα 7352 ευρώ για αγορά τροφίμων και 1428 ευρώ για είδη πρώτης ανάγκης που διανεμήθηκαν στους πλημμυροπαθείς. Επίσης δόθηκαν 1736 ευρώ για αγορά μηχανημάτων, εξοπλισμού(αντλίες για τις απαντλήσεις υδάτων, καθαρισμούς κλπ) ,  1559 ευρώ για μεταφορές της βοήθειας(παρότι ένα μεγάλο μέρος ήταν δωρεάν  από μεταφορικές εταιρείες της περιοχής-τους ευχαριστούμε για αυτό) και 461 ευρώ για είδη συσκευασίας για την διανομή της υλικής βοήθειας. Ταυτόχρονα έχουμε διανείμει όλη την υλική βοήθεια που μας είχε σταλεί μέχρι τώρα σε γειτονιές αλλά και χωριά της γύρω περιοχής.

Προχωράμε στις παρακάτω  πρωτοβουλίες όπως :

  • Αγορά και διανομή χρωμάτων για βαφτούν σπίτια , ισόγεια(κατά προτεραιότητα) αλλά και υπόγειοι χώροι. Η διανομή θα αφορά 1 δοχείο 10 λίτρων λευκού πλαστικού χρώματος Α΄ποιότητας ανά πληγέντα. Για το σκοπό αυτό θα δαπανηθούν 30000 ευρώ από τον λογαριασμό αλληλεγγύης ενώ θα διατεθούν και άλλα 30000(συνολική δαπάνη 60000 ευρώ) από οικονομική βοήθεια που συγκεντρώνεται ΟΕΝΓΕ(10000), την ΕΙΝΑΠ(15000) αλλά και την ΕΙΝΚΥΛ & Ένωση Γιατρών του ΠΠΝΛ(σύνολο 5000) με στόχο εάν μπορέσουμε να καλύψει την πλειοψηφία των αναγκών. Να σημειώσουμε πως εδώ και 10 ημέρες προσπαθούμε να μάθουμε από την ΔΑΕΦΚ τον αριθμό των πληγέντων στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή και πόσες περιπτώσεις αφορούν σπίτια για να οργανώσουμε με καλύτερο τρόπο τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Ακόμη δεν έχουμε πάρει απάντηση δείχνοντας ακόμη μια φορά ή το πόσο επιλεκτικά ανίκανο είναι αυτό το κράτος απέναντί μας ή και το πόσο εχθρικό !

Για την οργάνωση αυτής διαδικασίας οι επιτροπές πληγέντων  κι ο Σύλλογος Κουλουρίου ήδη έχουν ανοίξει λίστες όπου καταγράφονται οι ενδιαφερόμενοι δηλώνοντας το ονοματεπώνυμο, την κατηγορία πλημμυρισμένου χώρου (ισόγειο, υπόγειο ή και τα δύο), την διεύθυνση  και το τηλέφωνο. Για τον λόγο αυτό δίνουμε τα τηλέφωνα που μπορούν οι πληγέντες αναλόγως από ποια συνοικία είναι να δηλώνουν αντίστοιχα. Είναι τα εξής :

Για Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης : 6972839527,6948780930, 6973310889, 6949431485

Για Συνοικία Αγ.Θωμά : 6945436721 για επώνυμα από Α-Θ(6-9μμ),6938389391 για επώνυμα από Ι-Π, 6978135569 για επώνυμα από Ρ-Ω.

Για Συνοικία Ν.Σμύρνης : 6944290507, 6946969761, 6932801096, 6944666790, 6945304049, 6973311469

Για Συνοικία ΑΤΑ : 6973311666, 690 627 8413

Για Φαλάνη :6982023374, 6944612502

Για Κουλούρι : 6973422982

Η διαδικασία δήλωσης ενδιαφέροντος θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 17/11. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι μέρες, οι ώρες και χώροι που θα διανεμηθούν τα χρώματα ανά συνοικία.

  • Επίσης θα πραγματοποιήσουμε εκ νέου διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσα στον Δεκέμβρη αξιοποιώντας και τα υπόλοιπα χρήματα από τον λογαριασμό αλληλεγγύης καθώς και νέα φορτία από υλική βοήθεια που περιμένουμε. Κατά αντίστοιχο τρόπο θα ανακοινωθεί η ημέρα και χώροι-ώρες διανομής ανά συνοικία.
  • Πάνω απ΄όλα συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την αγωνιστική μας δραστηριότητα.
  • Με την Συγκέντρωση για τον φετινό αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση. Καλούμε τους εργαζόμενους τον λαό της πόλης την Παρασκευή 17 Νοέμβρη στις 7:00μμ στην Κ.Πλατεία να διαδηλώσουμε ενάντια στην πολιτική που θεωρεί την προστασία της ζωής μας κόστος μπροστά στα σχέδια, τις επιλογές για λογαριασμό των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Με την οργάνωση Πλατιάς Πανθεσσαλικής Σύσκεψης την Κυριακή 26 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα(πιθανά και σήμερα). Καλούμε τις Επιτροπές Πληγέντων από όλη την Θεσσαλία, όλους τους φορείς της περιοχής τα Εργατικά Κέντρα, ΝΤ ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμια Σωματεία, τις Ομοσπονδίες αγροτών και Επαγγελματοβιοτεχνών, τους αγροτικούς Συλλόγους & Συλλόγους ΕΒΕ, τους Εμπορικούς Συλλόγους, τα Συνταξιουχικά Σωματεία ,φοιτητικούς συλλόγους, μαθητικούς αλλά και κάθε άλλο φορέα του μαζικού κινήματος. Να κουβεντιάσουμε τις πρωτοβουλίες με τις οποίες θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Η Ευρώπη κινδυνεύει από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό
Επόμενο άρθρο Σε Καστρί και Καλαμάκι ο Δημήτρης Κουρετας - Αυτοψία στις παρακάρλιες πληγείσες περιοχές από τον νέο περιφερειάρχη