Ειδήσεις

Μάξιμος: Να στηριχτούν οι επαγγελματίες γεωπόνοι της πλημμυροπαθούς Θεσσαλίας


«Οι πρωτοφανείς πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, εκτός των άλλων, επηρεάζουν άμεσα τη βιωσιμότητα των επαγγελματιών γεωπόνων-ιδιοκτητών καταστημάτων εμπορίας γεωργικών εφοδίων, καθώς πολλοί πλημμυροπαθείς αγρότες αδυνατούν να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς αυτούς. Γι’ αυτό και η πολιτεία πρέπει να εισακούσει τα αιτήματά τους και να δρομολογήσει λύσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητάς τους». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή, με την οποία συνηγορεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων που διατυπώνει ο Σύλλογος Πληγέντων Επαγγελματιών Γεωπόνων Θεσσαλίας με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τις ηγεσίες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

 

Τα αιτήματα των γεωπόνων

Στην επιστολή τους οι επαγγελματίες γεωπόνοι της Θεσσαλίας σημειώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους αποτελούν βασικό πυλώνα στη στήριξη του Έλληνα αγρότη, όχι μόνο στον τομέα της επιστήμης, αλλά και στον τομέα παροχής γεωργικών εφοδίων με μακροχρόνιες πιστώσεις προς τον παραγωγό, και παραθέτουν ως βασικά αιτήματα τα εξής:

  1. Τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων του τομέα μικροπιστώσεων του ΠΑΑ για την χορήγηση μικροδανείων έως 25000 ευρώ ανά παραγωγό με ευνοϊκούς όρους και με σκοπό τη χορήγηση κεφαλαίου για την εξόφληση τιμολογίων του τρέχοντος έτους αγοράς.
  2. Τη χορήγηση κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης στους πληγέντες παραγωγούς με τη μορφή επιταγής (voucher ή κάρτας pass) που θα εξαργυρώνεται για την προμήθεια των νέων γεωργικών εφοδίων από τον παραγωγό στα συνεργαζόμενα καταστήματα.
  3. Τη δυνατότητα χορήγησης δανειοδοτικού κεφαλαίου μέσω προγράμματος ΤΕΠΙΧ/ΤΕΜΤΕ προς τα πληγέντα καταστήματα με δυνατότητα εξόφλησης τους μετά τα 5 έτη με βάση τον τζίρο 3ετίας για την κάλυψη και την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων.
  4. Την άμεση ρύθμιση παράτασης των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν προς τους προμηθευτές (επιταγές), καθώς και των δανείων (δόσεις, υπόλοιπα), για μία καλλιεργητική περίοδο.
  5. Την αναστολή εργασιών του προσωπικού καθώς και των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων όλων των καταστημάτων για μία καλλιεργητική περίοδο.
  6. Τη δυνατότητα ένταξης των καταστημάτων που επλήγησαν σε προγράμματα ΕΣΠΑ για αγορές παγίων.
  7. Την αποζημίωση μέσω της κρατικής αρωγής.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς την αξιολόγηση των αιτημάτων των επαγγελματιών γεωπόνων της Θεσσαλίας και την άμεση ενημέρωσή του επ’ αυτών.

Προηγούμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας-Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού
Επόμενο άρθρο Η εορτή του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στον Άγιο Αχίλλιο