Ειδήσεις

Μάξιμος: Αναγκαίο πενταετές πρόγραμμα στήριξης των παραγωγών κάστανου


«Είμαστε εδώ στα εύκολα και στα δύσκολα. Η χρονιά δεν είναι εύκολη, αλλά ορθώς γίνεται η γιορτή κάστανου για να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, ότι παρά τις δυσκολίες θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει στην 31η Γιορτή Κάστανου στην Καρίτσα του δήμου Αγιάς.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επεσήμανε ότι «φέτος, πέρα από τα προβλήματα που έχουμε στο κάστανο τα τελευταία χρόνια με τη Σφήκα και με τη Φαιά Σήψη, ο τόπος μας δοκιμάστηκε και από τις πρωτόγνωρες πλημμύρες, από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Daniel και του Elias. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, να στηρίξουμε τους παραγωγούς. Δυστυχώς, όπως μας είπε πέρυσι και ο καθηγητής κ. Nάνος, μέχρι σήμερα η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχει βρει την αποτελεσματική θεραπεία για τη Φαιά Σήψη. Η παραγωγή πλήττεται σφοδρά από αυτό τον μύκητα και έχει μειωθεί κατακόρυφα το εισόδημα των παραγωγών. Ευελπιστούμε η επιστημονική κοινότητα σύντονα να βρει τα μέσα για την αντιμετώπισή του».

 

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «έως τότε η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός και συμπαραστάτης και εμείς να μεταφέρουμε τη δική σας φωνή και να ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο και πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση για να βρεθεί ο τρόπος στήριξης των παραγωγών που δοκιμάζονται. Με ξέρετε και σας ξέρω χρόνια. Σε κάποιους ξενίζει το γεγονός ότι βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας μπορεί να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο. Εγώ πρωτίστως εκπροσωπώ τον τόπο μου και έτσι θα συνεχίσω να πολιτεύομαι, δυναμώνοντας τη δική σας φωνή και παλεύοντας για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας. Πέρσι μπορέσαμε και βγάλαμε 150 ευρώ το στρέμμα ως στήριξη για κάθε παραγωγό που δοκιμάστηκε. Ξέρω ότι τα χρήματα δεν ήταν αρκετά. Θα πιέσουμε και φέτος να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε βάθος πενταετίας για να μπορέσει να ορθοποδήσει η καστανοκαλλιέργεια και στην Καρίτσα. Εδώ θα είμαστε ασκώντας πίεση».

 

Συντονισμός και τεκμηρίωση

Μάλιστα, ο κυβερνητικός βουλευτής μνημονεύοντας τον ιερέα των Αμπελακίων που έκανε νωρίτερα τον αγιασμό είπε ότι «ο παπα-Βασίλης  νωρίτερα, μας θύμισε ότι “ο ευλογήσας τους πέντε άρτους εν τη ερήμω” έκανε το θαύμα και χόρτασαν 5.000 άνδρες. Σήμερα, όπως με ενημέρωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού (Θέμης Τριανταφύλλου), έχουμε τη μικρότερη παραγωγή κάστανου στην περιοχή. Με αυτή τη μικρότερη παραγωγή πρέπει να έχουν βιώσιμο εισόδημα πολλά νοικοκυριά στον τόπο. Για να γίνει θαύμα, λοιπόν, μια και είμαστε ολιγόπιστοι στις μέρες μας, θα πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση όλοι μαζί ενωμένοι, συντονισμένα και τεκμηριωμένα, προκειμένου να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή αποζημίωση και στήριξη των παραγωγών. Καθόσον με αφορά, όπως το έκανα πάντα, θα το κάνω και σήμερα».

 

Συγχαρητήρια στις γυναίκες της Καρίτσας

Κλείνοντας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους διοργανωτές «και ιδιαίτερα τις γυναίκες του χωριού για την όμορφη έκθεση που διοργάνωσαν, τα εδέσματα που προσέφεραν, δείχνοντας τις πολλές δυνατότητες που έχει το κάστανο, δυνατότητες αξιοποίησής τους στον τόπο. Εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες σύντομα στην καστανοκαλλιέργεια».

Τον αγιασμό, πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, τέλεσε ο αρχιερατικός επίτροπος Λυκοστομίου π. Βασίλειος Γαλούσης, ενώ στην γιορτή, όπου χαιρετισμούς απηύθηναν ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας κι ο πρόεδρος της Καρίτσας κ. Βασίλης Τσάκνης, κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Φυτοπαθολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου κ. Θωμάς Θαμίδης, ο οποίος μίλησε για τις ασθένειες που προσβάλουν τα κάστανα και τα μέσα πρόληψης και θεραπείας.

 

Προηγούμενο άρθρο Από τον Δήμο Κιλελέρ ανακοινώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί διανομή τροφίμων
Επόμενο άρθρο Ημερίδα για την φόμοψη στα αμύγδαλα στο Συκούριο