Ειδήσεις

Χάλκινος ο Σύλλογος Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας


Μια ακόμη σημαντική επιβράβευση και αναγνώριση για το έργο και τις πολυσχιδείς δράσεις του έλαβε ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας κατά την πρόσφατη 8Η τελετή απονομής των βραβείων Healthcare Business Awards 2023, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Ένα θεσμό που αναδεικνύει τις βέλτιστες πρακτικές επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και κοινωνικής προσφοράς στον κλάδο της Υγείας.

Παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της Ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, κοινωφελών οργανισμών και συλλόγων ασθενών, ο Σύλλογος Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας, διακρίθηκε με το Χάλκινο βραβείο για τη συγγραφή και την έκδοση του «Εγχειριδίου επαγγελματιών υγείας για τον αυτισμό», στην κατηγορία «Δράσεις με στόχο την ενημέρωση/ευαισθητοποίηση/πρόληψη».

Κατά την τελετή απονομής το Χάλκινο βραβείο παρέλαβαν η κ. Θώμη Σούλτη, Ψυχολόγος, Επιστημονικά υπεύθυνη του Οικοτροφείου «Ελευθερία» η όποια είχε και την επιστημονική επιμέλεια του εγχειριδίου και ο κ. Γιώργος Σακελλαρίου, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Συντονιστής του Οικοτροφείου «Ελευθερία», υπεύθυνος σύνταξης του εγχειριδίου επαγγελματιών υγείας για τον αυτισμό.

Είναι γεγονός ότι το φάσμα του αυτισμού είναι ευρύ και διαφέρει από άτομο σε άτομο τόσο σε επίπεδο λειτουργικότητας και δυσκολιών όσο και σε επίπεδο συμπτωμάτων, ως εκ τούτου ποικίλει και η αντιμετώπιση του.

Το γεγονός ότι συχνά οι επαγγελματίες Υγείας καλούνται να συνεργαστούν με άτομα στο φάσμα του αυτισμού τα οποία για διάφορους λόγους βρίσκονται σε κρίση και υπάρχει δυσκολία στη συνεργασία, οδήγησε τον Σύλλογο στην έκδοση του εγχειριδίου με σκοπό την κατανόηση των ατόμων με αυτισμό και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη λήξη μιας ιατρικής πράξης.

Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε επαγγελματίες Υγείας κάθε ειδικότητας και ευελπιστεί να προσφέρει βοήθεια για τη βέλτιστη  συνεργασία με άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής πράξης ή εξέτασης ή νοσηλείας σε (σε νοσοκομείο ή ιδιωτικό ιατρείο) σε προγραμματισμένες ή έκτακτες συνθήκες. Στο εγχειρίδιο αναφέρονται συνοπτικά τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτισμού και αναλύονται διεξοδικά όλες εκείνες οι προϋποθέσεις και τα βήματα, προκειμένου μία ιατρική πράξη να έχει θετική έκβαση.

Τη συντακτική ομάδα του εγχειριδίου απαρτίζουν οι εκπαιδευτές/θεραπευτές του  Οικοτροφείου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», Σπύρος Κορδάμπαλος, βοηθός Νοσηλευτής, Φωτεινή Παπαδημητρίου, βοηθός Νοσηλεύτρια, Χάρης Παρασκάκης, καθηγητής Φυσικής

 

Αγωγής, Γιώργος Χύτας, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, PhD στην Αθλητική Ψυχολογία, οι οποίοι μέσα από τη θεωρητική τους κατάρτιση αλλά και τη μακρόχρονη εμπειρία τους, επιχειρούν να εισάγουν τους επαγγελματίες υγείας στον ξεχωριστό κόσμο του αυτισμού.

Το εγχειρίδιο βρίσκεται στη διάθεσή του κάθε ενδιαφερόμενου εδώ: https://www.autismthessaly.gr/wp-content/uploads/2023/07/Odhgos-gia-Epaggelmaties-Ygeias.pdf

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης συμμετέχει ο Δήμος Τεμπών στην εθνική εκστρατεία ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας