Ειδήσεις

Από την Εισηγητική Ομιλία του Γιάννη Σκόκα , Προέδρου του ΕΚΝΛ στην χθεσινή σύσκεψη με τις Επιτροπές Πληγέντων


Είμαστε ένα πάνω από ένα μήνα από τι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την πόλη και την περιοχή μας.

Ότι έχει συμβεί μέχρι τώρα ήταν πραγματικά ένα έγκλημα. Από την άποψη πως ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών κυβέρνησης , περιφερειακής  και δημοτικής αρχής. Που δεν έχουν σε προτεραιότητα την προστασία της ζωής μας αλλά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή μας. Γι΄αυτό η κυβέρνηση  μοιράζει 4,5δις  στο πρόγραμμα Θεσσαλία 2030 αλλά μόλις 2% για αντιπλημμυρικά,  η Περιφέρεια δαπανά από 0,54-0, 58% στην καλύτερη περίπτωση στους πακτωλού χρημάτων που διανέμει σε επιχειρηματίες και η δημοτική αρχή δηλώνει αναρμόδια ενώ πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες έξω από την αρμοδιότητά της για λογαριασμό μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Κι όλοι τους κλείνουν σε όλες τις πτώσεις την «κλιματική κρίση» , την «κλιματική αλλαγή» ως αιτία προσπαθώντας να κρύψουν την ευθύνη τους.

Ότι δεν μπορεί πεδίο επενδύσεων, τρόπος για να βγάλουν νέα κέρδη για όλους αυτούς είναι κόστος και δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Αυτές είναι οι προτεραιότητές τους, αυτή του είδους την ανάπτυξη υπόσχονταν ξανά όλες αυτές τις ημέρες !Μια ανάπτυξη που μας πνίγει κυριολεκτικά και μεταφορικά !

Γι΄αυτό τα μεγάλα προβλήματα που έφερε η φονική πλημμύρα παραμένουν  ακόμη χωρίς να έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις σε σχέση με αυτά. Δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις για πάρα πολλά από αυτά.

Μέχρι σήμερα η κρατική αρωγή από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας, του Δήμου .Ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα έχει γίνει κυρίως από τον ίδιο τον κόσμο και την αλληλεγγύη του υπόλοιπου λαού και πολύ λίγο από την κρατική αρωγή. Νερά που αντλήθηκαν, σπίτια και χώροι που καθαρίστηκαν γίνονται με τις πλάτες των ίδιων των πληγέντων. Ουσιαστικά μόνοι τους παλεύουν αυτή την κατάσταση.

Οι περισσότεροι πρόχειρα κι όπως μπορεί ο καθένας προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της στέγης μέχρι να αποκαταστήσει το σπίτι του. Πάρα πολλοί είναι αυτοί που φιλοξενούνται σε φίλους , γνωστούς, συγγενείς . Κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να βρουν αλλού στέγη. Όσοι σήμερα φιλοξενούνται  σε ξενοδοχεία ανησυχούν για το μέχρι πότε θα έχουν αυτή την δυνατότητα. Υπάρχουν οικογένειες με ιδιαίτερες ανάγκες, με μέλη ΑΜΕΑ . Δεν υπάρχει ξεχωριστή μέριμνα. Δεν υπάρχει σχεδιασμός για άμεση κι ολοκληρωμένη λύση για όλους αυτούς.

Όλοι μιλούν για μετατροπή της περιοχής σε υγειονομική βόμβα. Είναι χαρακτηριστική η δυσωδία που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις, η απουσία προγράμματος απολυμάνσεων σε γειτονιές  και μια σειρά άλλων αναγκαίων μέτρων. Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης για μια τέτοια επικίνδυνη υγειονομικά κατάσταση.

Για τα μέτρα οικονομικής στήριξης κι ανακούφισης το μεγαλύτερο μέρος των πληγέντων δεν έχει πάρει ούτε κι αυτή την πρώτη αρωγή. Από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αυτές τις ημέρες έχουν γίνει 40721 αιτήσεις οριστικοποιημένες, 4247 προσωρινές αιτήσεις και έχουν καταβληθεί (μέχρι 11/10)  49,1 εκ ευρώ σε 9667 δικαιούχους(Μ.Ο. 5079 ευρώ/ δικαιούχο). Μιλάμε για ένα ποσό που πρέπει να καλύψει κανείς όχι μόνο το κόστος αντικατάστασης των οικοσυσκευών αλλά και πρώτων επισκευών και πρώτων αναγκών διαβίωσης! Ας μας πει κανείς τους όλοι αυτοί παράγοντες αν ανορθώνεται ένα νοικοκυριό με  τόσα λίγα χρήματα ! Δεν υπάρχουν απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα. Διάφορες πλευρές μιλούν ακόμη και για ένα συγκεκριμένο ποσό που θα διανεμηθεί ανεξάρτητα από το ύψος των αναγκών. Δεν είναι τυχαίο πως ακούμε μόνο για προκαταβολές σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς δέσμευση για το μέχρι πότε θα ολοκληρωθεί διαδικασία κλπ .

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τους εργαζόμενους που είναι σε καθεστώς αναστολής οι οποίοι όχι μόνο είναι αναγκασμένοι να ζήσουν με 534 ευρώ τον μήνα αλλά έως τώρα δεν έχουν πάρει δεκάρα τσακιστή με τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις να τρέχουν. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση, εγκύκλιος που να λέει πότε αυτό θα γίνει.

Υπάρχει ανάγκη να πιέσουμε. Εσείς όλοι με τις επιτροπές σας, εμείς με τους φορείς που εκπροσωπούμε , όλοι οι φορείς της πόλης. Ο κίνδυνος σήμερα είναι να δοθούν ορισμένα χρήματα στην καλύτερη των περιπτώσεων όπως είναι αυτά της πρώτης αρωγή κι από εκεί και πέρα η κατάσταση να μείνει στάσιμη, να ξεχαστεί. Τε λέμε αυτά γιατί υπάρχει πείρα κι από άλλες καταστροφές στην περιοχή μας όπως με τον ΙΑΝΟ το 2020, τον Σεισμό το 2021. Και σήμερα υπάρχει κόσμος ξεχασμένος όπως οι πλημμυροπαθείς επαγγελματίες της Καρδίτσας που δεν έχουν πάρει ακόμη το σύνολο των αποζημιώσεων ή οι σεισμοπαθείς στο Δαμάσι , στο Μεσοχώρι και που ακόμη μένουν σε container.

Κι επειδή το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση είναι πολύ ορατό όπως αποδείχτηκε, ο μεγάλος κίνδυνος παραμένει. Δύο εβδομάδες μετά κι όχι μετά από…16000 χρόνια ξα πλημμύρισε μεγάλο με΄ρος της περιοχής μας. Δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης και της περιοχής . Πέρα από γενικόλογες εξαγγελίες, φωτογραφίες από μηχανήματα που κλείνουν απλά τρύπες σε διαλυμένα αναχώματα. Κανείς τους δεν απαντά τι θα γίνει με το ανάχωμα της Σανδράκη που κινδύνεψε να πλημμυρίσει όλη η Λάρισα, τα αναχώματα στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, στο Κιόσκι, στο ρέμα στο Αγ.Γεώργιο –Σμύρνη κλπ. Τι θα γίνει με την άμεση ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου ομβρύων υδάτων κα.

Γι΄αυτό χρειάζεται να ανέβει και η προσπάθεια διεκδίκησης συντονίζοντας τον αγώνα με όλων των πληγέντων καταρχήν στην πόλη. Είναι όχι απλά θετικό, ουσιαστικό που έχουν συγκροτηθεί μέχρι σήμερα επιτροπές σε κάθε γειτονιά. Είναι πραγματική απάντηση στο αίσθημα  εγκατάλειψης που νοιώθει ο καθένας από ένα κράτος επιλεκτικά ανίκανο.

Τώρα  πρέπει να ανεβάσουμε την απαίτηση μας, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με τον αγώνα μας αα τους αναγκάσουμε λοιπόν να ικανοποιήσουν όλες αυτές τις ανάγκες . Είναι αγώνας για επιβίωση. Είναι αγώνα για όλο τον λαό της περιοχής όχι μόνο για τους πλημμυροπαθείς. Κανείς μας δεν μπορεί να ζει σε μια αβεβαιότητα, ανασφάλεια περιμένοντας πότε θα γίνει το νέο έγκλημα και να προσεύχεται να μην είναι ο «τυχερός»! Δεν αποδεχόμαστε να ζούμε με μια λογική «πάμε κι όπου βγει» !  Να δυναμώσουμε λοιπόν την πάλη μας απαιτώντας  :

  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμου η ασφαλής διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών , η τροφή, υγειονομική περίθαλψη.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Να γίνουν άμεσα ψεκασμοί, απολυμάνσεις εσωτερικά των οικοδομών και των εξωτερικών χώρων από δήμο, περιφέρεια, κυβέρνηση. Να υπάρξει άμεσος καθαρισμός των εξωτερικών χώρων των οικισμών στις πλημμυρισμένες συνοικίες. Να γίνουν με οργανωμένο τρόπο εμβολιασμοί για τέτανο και τέστ αντισωμάτων για ηπατίτιδα Α, σε όσους ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα νερά.
  • Να ελεγχθεί άμεσα η καταλληλότητα πλημμυρισμένων δημόσιων υποδομών (σχολεία κ.α.) από υγειονομική και τεχνική άποψη και να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια δόμες όπως το ΤΟΜΥ, ο βρεφονηπιακός σταθμός, το νηπιαγωγείο , το δημοτικό σχολείο εργ. Κατοικιών Γιάννουλης , οι δομές υγείας κι εκπαίδευσης που έχουν πληγεί.

Μέτρα οικονομικής ανακούφισης

  • Να υπάρξει άμεση , ακριβής καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες,Ø οχήματα, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, να αντικατασταθούν μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα κλπ.
  • Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις. Να δοθεί άμεσα 100% αποζημίωση για την κατεστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε αυτή βρίσκονταν στο ισόγειο διαμέρισμα, είτε στο υπόγειο-αποθήκη.
  • Να υπάρξει άμεση χορήγηση ειδικού βοηθήματος τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
  • Για τους εργαζόμενους . Να μην χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή! Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται σε πλημμυροπαθείς εργαζόμενους. Να καταβληθεί άμεσα η αποζημείωση για όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή. Η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.
  • Για αυτοπασχολούμενους & αγρότες. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες αγρότες , επαγγελματίες κ.α. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών