Ειδήσεις

Με κλιματική αλλαγή το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας.


Το15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΛάρισαςArtfools με χαρά ανακοινώνει την διεξαγωγή της κεντρικής εκδήλωσηςτουπου θα πραγματοποιηθεί 30 Οκτωβρίου έως 5Νοεμβρίου 2023 στη Λάρισα. Οι προβολές,οι παράλληλες δράσεις και τα εργαστήρια θα λάβουν χώρα στον Κινηματογράφο Βικτώριακαι στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

Εδώ και 15 χρόνια, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας διοργανώνεται με την απόλυτη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.  Το Φεστιβάλ ευχαριστεί το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το ΕΚΟΜΕ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Λάρισας. Σύμβουλοι διοργάνωσης είναι η AlphaMarketingGreece.

Ύστερα από την θεομηνία και τις μεγάλες καταστροφές που βιώσαμε στη Θεσσαλία το τελευταίο διάστημα, το Φεστιβάλ  θεώρησε αναγκαίο να ενσωματώσειστο πρόγραμμά του για δεύτερη χρονιά το μεγάλο θέμα της Κλιματικής Αλλαγήςως ένα από τα κεντρικάαφιερώματατου. Κατά τη διάρκεια των αφιερωμάτων θα προβληθούνντοκιμαντέρευαισθητοποίησηςγια το παγκόσμιο κίνδυνο της περιβαλλοντικής κρίσης.

Έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις καιέχουν προσκληθείεπιστήμονες, οικολόγοι,φιλοζωικές οργανώσεις και δημοσιογράφοι που κάλυψαν τις καταστροφές αυτές, όπως και άτομα που πρωταγωνίστησαν στις μέρες της πλημμύρας, είτε ως διασώστες, είτε ως εθελοντές, για να καταθέσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους.

Η περιβαλλοντική κρίση  που με τόσο βίαιο τρόπο έκανε την εμφάνισή της στον τόπο μας, με τίμημαανθρώπινες ζωές, αφανισμό περιουσιών και καλλιέργειών, άλλαξε την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων. Μια μεγάλη διοργάνωση, όπως είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας δενμπορεί παρά να συμβάλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ενός προβλήματος που αφορά στον τόπο μας και όλο τον πλανήτη.

Οκινηματογράφος είναι ένα σημαντικό μέσο προβολής επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν την εποχή μας. Οι σκηνοθέτες, οι συγγραφείς και οι άνθρωποι της τέχνης με το ακαταμάχητο όπλο της εικόνας,βρίσκονται στην πρωτοπορία για την ενημέρωση καιτην ευαισθητοποίηση του κοινού με τρόπο εύληπτο και κατανοητό από όλους.

Ο βασικός κορμός του Φεστιβάλ παραμένει το διαγωνιστικό κομμάτι του, στο οποίο διαγωνίζονται ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας και animation από τον διεθνή χώρο, και ταινίες  μικρού μήκους μυθοπλασίας από Ελλάδα.Από ένα σύνολο 360 συμμετοχών που υποβλήθηκαν στο Φεστιβάλ, τριμελής κριτική επιτροπή επέλεξε για προβολή 24 ταινίες από τον διεθνή χώρο που εκπροσωπούν όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και πολλές χώρες από Ασία, Αμερική, Καναδά κ.λ.π., 26 ταινίες από Έλληνες σκηνοθέτες  και 28 ταινίες animation.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα που παραμένει ως έχει, περιλαμβάνονται αφιερώματα όπως, «Η Τεχνητή νοημοσύνη στον κινηματογράφο», «Ηλογοτεχνία στονκινηματογράφο και την μικρή οθόνη», θέμα πολυδιάστατο και επίκαιρο ειδικά με τις τηλεοπτικές σειρές,Βιωματικόεργαστήριο συμπεριληπτικής κινηματογραφικής παιδείας, απευθυνόμενο κυρίως σε εκπαιδευτικούς, Εργαστήριο animation«Από την ιδέα στοfilm»,Εργαστήριο «Η γλώσσα του κινηματογράφου»και Εργαστήριο Φωτογραφίας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας είχε αισθητή παρουσία καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου με εκδηλώσεις και δράσεις,όπως η ημερίδα «Ο κινηματογράφος στην εκπαίδευση», το ΑrtfoolsΑcademy, το διαδικτυακό σεμινάριο «Thisisourstory»,

«Ο γάμος στονκινηματογράφο»,«Γάλλοι μικρομηκάδες» και πολλές άλλες.

Φέτος, όπως κάθε χρόνο,όλες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις του φεστιβάλ θα είναι ελεύθερες για το κοινό.Δείτε περισσότερα στο www.iffl.gr

Προηγούμενο άρθρο Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπαίδευσης σχ. έτους 2023-2024
Επόμενο άρθρο Το έργο τους δεν κόβει πλέον εισιτήρια γράφει ο Τσιαπλές Τάσος Υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας