Συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με θέμα την προετοιμασία της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Θεσσαλίας


Συνάντηση εργασίας με θέμα την προετοιμασία της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Θεσσαλίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της ανάθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μελέτης για τις 13 Περιφέρειες της χώρας μας, με θέμα «Regional Smart Specialization Strategy» (Στρατηγική Έξυπνης Περιφερειακής Εξειδίκευσης). Κατά την διάρκειά της, οι ευρωπαίοι μελετητές παρουσίασαν τις βασικές αρχές της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αρχή της «από κάτω προς τα πάνω» διαδικασίας εκπόνησης της στρατηγικής έρευνας και καινοτομίας,  καθώς και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς (stakeholders) στην διαμόρφωση της Στρατηγικής σε περιφερειακό επίπεδο.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην συνάντηση ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον πρωτόγνωρης ύφεσης που βιώνουμε η καινοτομία μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο σε μια διαδικασία ανάκαμψης.  Και το μέσο για να πετύχουμε το σκοπό μας είναι η «έξυπνη εξειδίκευση» η οποία μπορεί να φέρει βιώσιμα και χωρίς αποκλεισμούς μετρήσιμα αποτελέσματα. Στόχος μας είναι να δούμε τις ανάγκες του αύριο. Να καταγράψουμε τα πλεονεκτήματά μας, όπως και τις αδυναμίες και τα προβλήματά που εμφανίζονται και να αξιολογήσουμε το πού θέλουμε να φτάσουμε. Με ποιά εργαλεία, μηχανισμούς έργα και δράσεις. Να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης, που θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε το όραμά μας για το μέλλον. Και όλα αυτά μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, χρονοδιαγράμματα και με τη συνεργασία όλων μας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με διάχυση των αποτελεσμάτων σε όλους και διαρκή δραστηριοποίηση διεθνώς. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από στενή συνεργασία και συναπόφαση όλων των εμπλεκομένων φορέων και προς όφελος των ίδιων των χρηστών της έρευνας και της καινοτομίας. Οι ενέργειες πρέπει να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, μόχλευση ιδιωτικών πόρων και ανάπτυξη της οικονομίας της Θεσσαλίας ».

Απ’ την πλευρά της η η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου σημείωσε: «Προχωράμε σε μια διαφορετική λογική ώστε να εξειδικεύσουμε τους στόχους μας ενόψει της Νέας Προγραμματικής Περιόδου. Σκοπός μας είναι να καταρτίσουμε μια Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για τη Θεσσαλία στους τομείς που μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας να ανακάμψει. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζουμε τους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας όταν όμως αυτοί είναι συνδεδεμένοι με την επιχειρηματικότητα και στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Δεν έχει νόημα να κάνουμε έρευνα για την έρευνα και καινοτομία για την καινοτομία χωρίς να έχουμε συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι θα δίνουν έμφαση στην εξειδίκευση και τη διαφορετικότητα».

Ως μέρος της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή, η εμβληματική πρωτοβουλία της «Ένωσης Καινοτομίας» καθορίζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καινοτομία με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να επιτύχει έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η «έξυπνη» εξειδίκευση είναι μέσον για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η έννοια αυτή είναι συνεπής με τους στόχους και τα εργαλεία της πολιτικής για τη συνοχή, την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης σε όλες τις χώρες και περιφέρειες της ΕΕ. Προτείνει μια στρατηγική και ένα παγκόσμιο ρόλο για κάθε εθνική και περιφερειακή οικονομία, συμπεριλαμβανομένων τόσο των προηγμένων  όσο και των λιγότερο αναπτυγμένων περιφερειών και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τους.
Στη συνέχεια της συνάντησης ακολούθησαν τοποθετήσεις εμπλεκομένων  φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΚΕΤΕΑΘ, Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, ΕΒΕΤΑΜ, ΕΘΙΑΓΕ και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων  για τα σημεία και βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για το ζήτημα.  Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει νέα συνεργασία των μερών σε επίπεδο Θεσσαλίας, με στόχο τη σύνταξη του Περιφερειακού Σχεδίου Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν: ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΑΘ κ. Ηλίας Χούστης, ο γεν. δ/ντης της ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε κ. Αργύρης Τζαμτζής, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος, ο Καθηγητής του ΑΠΘ κ. Νίκος Κομνηνός, ο Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παν. Τσανακάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Βασίλης Μπασδάνης, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της Θεσσαλίας, η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας κα Μελίνα Σαραφίδου, ο δ/τνης της Δ/νσης Ανπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιώργος Μπαχτσεβάνος, ο δ/ντης του ΕΛΓΟ-Δήμητρα κ. Χρήστος Τσαντήλας, ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

Προηγούμενο άρθρο ΈΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΈΡΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ»
Επόμενο άρθρο 100η Επέτειος Απελευθέρωσης Πόλης & Επαρχίας Ελασσόνας