Ειδήσεις

Παρουσίαση του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου LIBER της Μαδρίτης.


Από τις 3 ως τις 6 Οκτωβρίου, η Έκθεση Βιβλίου Liber 2023 πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο της Μαδρίτης. Ένας από τους εκθέτες του πλούσιου πολιτιστικού προγράμματος ήταν το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, του οποίου η συμμετοχή στην εκδήλωση, ως κομμάτι του προγράμματος Creative Europe 2.0, συνδιοργανώθηκε και από τη «δική μας» ΑΜΚΕ ΘΡΑΚΑ σε συντονισμό του ΘάνουΓώγου.

Παράλληλα με τη συμμετοχή της στην οργάνωση του προγράμματος, η Θράκα επίσης παρουσίασε τις δράσεις της στη διάρκεια δύο εκδηλώσεων.

Την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, η αναπληρώτρια διευθύντρια  του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης, Marija Dejanović, παρουσίασε το φεστιβάλ στο πάνελ  Πολιτιστικοί Φορείς, Φεστιβάλ και Ιδρύματα. Ελλάδα, Ισπανία, Λατινική Αμερική. Η Dejanović μίλησε για τις δυο βασικές αξίες που φέρει το φεστιβάλ – τις ρίζες του στη θεσσαλική κοινότητα, αλλά και τα υψηλά πρότυπα αισθητικής όσον αφορά την ποιότητα του προγράμματός του. Τηνεκδήλωσηχαιρέτησε καιπαρακολούθησεμεταξύάλλωνκαιοΥφυπουργόςΠολιτισμούΧρίστος Δήμας.

Οι υπόλοιποι ομιλητές στο πάνελ ήταν η Σίσσυ Παπαθανασίου (ΔιευθύντριαΔιεύθυνσηΓραμμάτων, GreekLit), ο Μανώλης Πιμπλής (Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων), ο Juan García Cerrada (Instituto Quevedo de las Artes del Humor de Alcalá de Henares), η Adriana Martinez Guerrero (Φεστιβάλ ΛEA (Λογοτεχνία εν Αθήναις)),  η Claudia Neira  (Φεστιβάλ Centroamérica Cuenta), και ο Pep Olona (Festival Poetas). Την εκδήλωση συντόνισε η Pilar Tena (Διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες Αθήνας).

Η δεύτερη εκδήλωση στην οποία η Θράκα παρουσίασε τις δραστηριότητές της ήταν το «Ποιήματα y Poemas». Έλληνες και Iσπανόφωνοι ποιητές απαγγέλλουν ποιήματά τους. Η ποιητική βραδιά πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Cervantes & Co. Ανάμεσα σε μια μεγάλη επιλογή καταξιωμένων Ισπανών και Ελλήνων ποιητών, όπως οι Δημήτρης Αγγελής, η Μαριγώ Αλεξοπούλου, η Πόπη Αρωνιάδα, η Nuria Barrios, η Ana Merino, ο Luis Garcia Montero, ο Mario Obrero και ο Manuel Vilas, συμμετείχε επίσης και η Ευσταθία Π., νικήτρια του βραβείου Θράκα για το 2022 με την ανέκδοτη συλλογή της, το βιβλίο της οποίας κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θράκα, λαμβάνοντας την κριτική και την προσοχή των αναγνωστών.

Η επιτυχημένη συμμετοχή της Θράκας και του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης στην Έκθεση Βιβλίου LIBER στη Μαδρίτη απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι η Λάρισα και η Θεσσαλία γίνονται σταδιακά ένας από τους σημαντικούς τόπους του ελληνικού πολιτισμού στο χώρο της λογοτεχνίας – όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Προηγούμενο άρθρο Ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων στις επαναληπτικές Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές για την εξυπηρέτηση των πολιτών
Επόμενο άρθρο Αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα! Καμιά συμμετοχή-εμπλοκή της χώρας μας στην σφαγή των Παλαιστινίων