Ειδήσεις

Πρωτοβουλία του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ για έναρξη διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Σ.Β.Α.Κ. Λάρισας


Σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 3 Οκτωβρίου 2023, το Τμήμα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία έναρξης διαβούλευσης με σκοπό την αναθεώρηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) της πόλης.

Σκοπός της διαβούλευσης είναι  η ενημέρωση και συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς που θα κληθούν να συμμετάσχουν, να συλλεχθούν, να καταγραφούν και να συντεθούν απόψεις και προτάσεις και να κατατεθεί ολοκληρωμένη σχετική αναφορά με τα συμπεράσματα της διαβούλευσης στην Δημοτική Αρχή και την πόλη.

Η εν λόγω απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής έρχεται ως απόρροια (α) των σημαντικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης το εφαρμοζόμενο Σ.Β.Α.Κ. και (β) της δομής λειτουργίας της επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου Λαρισαίων η οποία έχει περισσότερο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και φαίνεται να μην λειτουργεί με βάσει τα όσα προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας των οργάνων και επιτροπών διαβούλευσης.

Σύμφωνα με τον ρόλο του ως Συμβούλου της Πολιτείας σε τεχνικά θέματα και τον σκοπό του, το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ δύναται να «Μελετά με δική του πρωτοβουλία ή έπειτα από ανάθεση ή αίτηση αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς ή επιστημονικούς φορείς ή επιμελητήρια οποιοδήποτε σχετικό επιστημονικό, τεχνικό, τεχνοοικονομικό, ή αναπτυξιακό θέμα που ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο. Επίσης διατυπώνει απόψεις με πρωτοβουλία δική του ή έπειτα από πρόσκληση για τη σχετική με τα θέματα αυτά νομοθεσία».

 

Με βάση τα παραπάνω και σε συνέχεια των πάγιων αιτημάτων του Τμήματος προς τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην άμεση αναθεώρηση του Σ.Β.Α.Κ. -ως όφειλε να έχει πράξει- το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ αναλαμβάνει την εν λόγω πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση των ζητημάτων που έχουν δημιουργηθεί και με σκοπό την εφαρμογή ενός νέου Σ.Β.Α.Κ. που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές ανάγκες της πόλης και των πολιτών και θα επιλύει προβλήματα αντί να δημιουργεί.

 

Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ κ. Νίκος Παπαγεωργίου σημείωσε: «Ως οφείλαμε, εδώ και χρόνια καταθέτουμε την τεκμηριωμένη άποψή μας στην σημερινή Δημοτική Αρχή για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην πόλη το εφαρμοζόμενο Σ.Β.Α.Κ., καθώς και την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησής του. Δυστυχώς, ο Δήμος, για λόγους που μόνο ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του γνωρίζουν, όχι μόνο επιλέγουν να αγνοούν τις εκκλήσεις μας, αλλά έχουν υιοθετήσει μια εμμονική «πολεμική» ρητορική απέναντι στη Διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, προσβάλλοντας συχνά τον τεχνικό κόσμο της περιοχής μας. Ως πρακτικοί άνθρωποι, οι Μηχανικοί, πιστεύουμε ότι στα προβλήματα οφείλουμε να δίνουμε επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις και όχι να τα αντιμετωπίζουμε με ημίμετρα ή ευχολόγια. Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η πρωτοβουλία μας για τη διενέργεια διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Σ.Β.Α.Κ.. Την αλλαγή γραμμής πλεύσης και την εφαρμογή πραγματικών, σύγχρονων και ουσιαστικών λύσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Και σε κάθε περίπτωση, αφού ο Δήμος, αρνείται να κάνει τη δουλειά του σωστά, κάποιος πρέπει να την κάνει».

 

Προηγούμενο άρθρο Μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών - Ανακοινώσεις Αυγενάκη και Τριαντόπουλου
Επόμενο άρθρο Δράσεις της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ τον Σεπτέμβριο 2023