Ειδήσεις

Μάξιμος: Λήψη μέτρων για πληθωρισμό απληστίας στο γάλα


Την ακρίβεια στα τρόφιμα, που συμπιέζει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος, και την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπισή της, επισημαίνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός τονίζει ότι «αν και η Ελλάδα καταγράφει χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμό, εντούτοις, είναι φανερό ότι υφίσταται έντονη πίεση στις τιμές των τροφίμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά. Ανάμεσα στα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία επιμένουν να διατηρούν υψηλές τιμές στο ράφι, είναι το γάλα. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από σχετική επιστημονική μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είδε το φως της δημοσιότητας, η τιμή του γάλακτος είναι από τις ακριβότερες στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού αλλά και το κόστος ενέργειας έχει πέσει αισθητά από το προηγούμενο έτος».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Αύγουστος 2023, σελ. 23-32), προκύπτει ότι η Ελλάδα, με βάση την Αγοραστική Δύναμη, έχοντας 80% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος της ΕΕ, σε γάλα, τυρί και αυγά, είναι αναλογικά η ακριβότερη χώρα της ΕΕ (περίπου 40% ακριβότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο).

Ειδικότερα:

  • Στο φθηνότερο φρέσκο αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά η Ελλάδα, ως προς την ελάχιστη τιμή, είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα (1,12 ευρώ/λίτρο), μετά την Εσθονία (1,39) και τη Σουηδία (1,21), ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22), μετά την Εσθονία (2,39).
  • Αντιστοίχως, στο φρέσκο πλήρες γάλα, ως προς την χαμηλότερη τιμή, είναι η έβδομη ακριβότερη χώρα (1,12), ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22), μετά τη Λιθουανία (2,25).
  • Τέλος, το επίπεδο του πληθωρισμού (Ιούνιος 2023) στο φρέσκο πλήρες γάλα καταγράφεται στην Ελλάδα 12,8%.

Παρά τη μείωση στην τιμή διάθεσης του γάλακτος από τον παραγωγό και την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια δεν υπήρξε η αναμενόμενη μείωση της τιμής στην ελληνική αγορά, όπως συνέβη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε καν με τον συνήθη σταδιακό τρόπο, αλλά οι τιμές στο ράφι παραμένουν υψηλές.

Το φαινόμενο του υψηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, όπως διαπιστώνει σε πρόσφατη ερευνά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλής (Έκθεση Α΄ Τριμήνου 2023, Ιούλιος 2023, σελ. 7), οφείλεται πρωτίστως στα υπερβολικά εταιρικά κέρδη ή αλλιώς στον λεγόμενο πληθωρισμό της “απληστίας” (greedflation)».

Ο κυβερνητικός βουλευτής επικαλούμενος «τα δημοσιευθέντα στοιχεία στο Ενημερωτικό Δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τιμές πώλησης του γάλακτος, που αποδεικνύουν ότι αυτές δεν συνάδουν με τις μειώσεις του κόστους παραγωγής και ενέργειας, αλλά και με την μέση αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή», ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «τι προτίθεστε να πράξετε για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και την προστασία των νοικοκυριών;».

Προηγούμενο άρθρο Παρατείνεται το Εγγυημένο Εισόδημα στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Ξεκινούν το εκτιμητικό τους έργο οι Επιτροπές για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή στην Π.Ε. Λάρισας