Ειδήσεις

Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Όλοι στο Συλλαλητήριο το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, 12:00 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία


Αυτές τις ώρες , αυτές τις στιγμές ο λαός της Λάρισας, της Θεσσαλίας δίνει μια μεγάλη μάχη. Απώλειες ανθρώπινων ζωών , σπίτια  και χωράφια πλημμυρισμένα, το βιός και η σοδιά απλών ανθρώπων αφανισμένα κάτω από τα νερά! Οι κόποι μιας ζωής πνιγμένοι μέσα στην επιλεκτική ανικανότητα, την αδιαφορία του κράτους, των τοπικών αρχών(Δήμων & Περιφέρειας).

Όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν δεν είναι ένα μοιραίο κι αναπόφευκτο γεγονός. Δεν είναι «το κακό το ριζικό» που μας οδήγησε σε μια ακόμη βιβλική καταστροφή. Γιατί αυτές τις μέρες ακούσαμε πολλά από κυβέρνηση, δημοτική και περιφερειακή αρχή: Ότι «κάναμε ό,τι μπορούσαμε, ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος και λειτούργησε», ότι «φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα», η περίφημη «κλιματική κρίση».

Ήταν άλλο ένα προδιαγεγγραμένο έγκλημα ! Δεν είναι γενικά η αδιαφορία, η αστοχία , η ανοργανωσιά αλλά η επιλεκτική ανικανότατα   όλων αυτών ! Δεν φταίνε τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, που ο δήμος και η Περιφέρεια δεν είχαν μια σειρά από εργαλεία, μηχανήματα, αλλά και το αναγκαίο προσωπικό, που δεν πάρθηκαν έγκαιρα στοιχειώδη μέτρα όπως ο καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων δεν υπάρχουν και δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη, που δεν υπήρχαν σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, με κατάλληλη εκπαίδευση του πληθυσμού, ύπαρξη προσωπικού έκτακτης ανάγκης, που δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης της Θεσσαλίας.

Τελικά, ακραία δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και θεωρεί πολυτέλεια την προστασία της ζωής των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων από τα φαινόμενα αυτά. Το κριτήριο του κέρδους καθιστά «μη επιλέξιμα» μια σειρά από απαραίτητα έργα προστασίας.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες που χαράζει η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση που ο Πρωθυπουργός μάλιστα προστρέχει για αρωγή . Γι΄αυτό μαζί με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, είναι μέρος του προβλήματος και βασικός υπεύθυνος για το έγκλημα που συντελέστηκε στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, αφού συστηματικά απέρριπτε ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία με βάση τον στόχο της «οικονομικής αποδοτικότητας»(«να μην έχουν υπερβολικό κόστος»….). διακρίνοντας “περιοχές μικρότερης και μεγαλύτερης σημασίας» για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Για αυτό λοιπόν πχ η Περιφέρεια της Θεσσαλίας με την σειρά της στο τεχνικό πρόγραμμα 2024 δίνει 55 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους (και προϋπολογίζει ψίχουλα για αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση (ΕΣΠΑ 2014 – 2020 από τα 550 εκ.ευρώ συνολικά , για αντιπλημμυρικά δίνονται μόλις το 0,58% της χρηματοδότησης)!

Αντίστοιχα, μόλις πριν από λίγες μέρες η Δημοτική Αρχή Λάρισας  διαφήμιζε τα 35 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Θεσσαλίας που τάχα θα «απογειώσουν» την πόλη, με έργα αστικών αναπλάσεων και διασύνδεσης των πολιτιστικών μνημείων για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης την ίδια στιγμή που το τελευταίο αντιπλημμυρικό έργο στην πόλη έγινε πριν 23 χρόνια !

Γι’ αυτό ακόμη μια φορά γινόμαστε με τον πιο τραγικό τρόπο “στο ίδιο έργο θεατές. Τελικά, ακραία δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και θεωρεί πολυτέλεια την προστασία της ζωής των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων από τα φαινόμενα αυτά. Το κριτήριο του κέρδους καθιστά «μη επιλέξιμα» μια σειρά από απαραίτητα έργα προστασίας.

Αυτό το επιλεκτικά ανίκανο κράτος που κάθε απλός άνθρωπος με αγωνία έψαχνε να το βρεί αυτές τις ημέρες τηλεφωνώντας σε υπηρεσίες κα, να προστρέξει για στήριξη, συνδρομή, προστασία και δεν το έβρισκε ,τελικά εμφανίστηκε μπροστά του σαν από μηχανής θεός, αποφασιστικό κι αρματωμένο όταν οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης πήγαν να διεκδικήσουν από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους υποδέχτηκαν τα ΜΑΤ μοιράζοντας δακρυγόνα για συμπόνια σε κάθε πρωτοβουλία διεκδίκησης στην πόλη!

Γι΄αυτό και δεν μπορεί να το βρεί ούτε για να πάρει αλληλεγγύη αυτές τις δύσκολες ώρες όπως ξεδιάντροπα δήλωσε η ΚΕΔΕ πρόσφατα για τους δήμους!

Σε αυτές τις συνθήκες κι όταν λαός της περιοχής μας δίνει την μάχη της επιβίωσης, το «ανύπαρκτο» κατά τα άλλα κράτος κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στην ζωή και τα δικαιώματά μας με αμείωτη ένταση(φέρνοντας χτες το σχετικό νομοσχέδιο έκτρωμα) ,ετοιμάζοντας την νέα κόλαση με δουλειά 13 ώρες την ημέρα , με συμβάσεις μηδενικού χρόνου και τη ζωή λάστιχο, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης  με πρόστιμα, ακόμα και με φυλάκιση. Μια πραγματική κτηνωδία !

 

Γι΄αυτό λοιπόν δεν τους ξεπλένει ούτε όλο αυτό το ατελείωτο νερό που έπνιξε το τόπο μας ! Όχι μόνο τους τωρινούς αλλά κι όλους αυτούς τόσα χρόνια περάσανε…Δεν μπορούμε να τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Με την δική μας πρωτοβουλία χωρίς να χάσουμε χρόνο να οργανώσουμε τον αγώνα μας , την διεκδίκηση για την επιβίωσή μας!

Δεν αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση σαν κανονικότητα . Δεν μοιραίο να ήμαστε στο έλεος καιρικών φαινομένων και η ζωή μας να είναι «πάμε κι όπου βγεί». Η κοιλάδα των Τεμπών φούσκωσε ξανά όχι μόνο από τα ορμητικά νερά του Πηνειού αλλά από την οργή για αυτό το νέο έγκλημα !

Γι΄αυτό δεν πρέπει να εφησυχάσουμε αλλά να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή. Δεν σαστίσαμε. Το ΕΚΝΛ, Σωματεία φορείς, απλοί άνθρωποι μπήκαμε μπροστά για να σωθεί ο τόπος.  Με τα φτυάρια στο φυτώριο μερόνυχτα να γεμίζουμε σακιά με άμμο, να τα μοιράζουμε στα σπίτια, να χτίζουμε φράγματα άγρυπνοι σε αναχώματα όπως στους Αμπελόκηπους κα. Από την πρώτη στιγμή οργανώσαμε την αλληλεγγύη . Μέσα στα πλημμυρισμένα σοκάκια να μοιράσουμε λίγη βοήθεια, προσφέροντας ανακούφιση , απλώνοντας το χέρι σε κάθε οικογένεια που το χρειάζεται. Συνδικαλιστές και μέλη των σωματείων με αντλίες στα χέρια από σπίτι σε σπίτι κι από υπόγειο σε υπόγειο να βγάζουν τα νερά. Δίνουμε την μάχη στο πλευρό του λαού μας. Να μπούμε μπροστά να οργανωθεί ο αγώνας απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική. Αγώνας για ότι χρειάζεται σήμερα για να συνεχίζουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, ασφαλείς σε αυτό το ευλογημένο τόπο. Σε αυτή την έφορη πεδιάδα. Αυτό είναι για εμάς το πραγματικό νόημα τις αλληλεγγύης.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για αυτό την συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται παντού. Από εκατοντάδες φορείς απ΄όλοι την χώρα, αλλά κυρίως από χιλιάδες ανθρώπους. Το Εργατικό Κέντρο μπήκε μπροστά σε αυτή την προσπάθεια με όλες αυτές τις δράσεις  . Την ίδια στιγμή έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες τέτοιες πρωτοβουλίες κι αυτό είναι πολύ σημαντικό . Ο λαός μας τις έχει ανάγκη όλες κι άλλες τόσες, να πάρει βοήθεια απ΄όπου αυτή προσφέρεται. Όμως δεν μπορούμε να ανεχτούμε την υποκρισία. Μας εξοργίζει.

Γιατί αυτές τις ημέρες όλοι αυτοί που μας έχουν αφήσει εγκαταλειμμένους κι ανοχύρωτους  προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους είτε στις λάσπες των νερών είτε πίσω από την άδολη κι αυθόρμητη πράξη αλληλεγγύης χιλιάδων λαού. Ανακατεύοντας κουτάλες σε συσσίτια και μοιράζοντας λίγα τρόφιμα για συμπόνια. Δεν μπορούν να γίνουν όλα αυτά να γίνουν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ»  για όλους αυτούς  κυβέρνηση-δήμοι-περιφέρεια που στηρίζουν με νύχια και με δόντια αυτή την απάνθρωπη πολιτική που λέει πως η ζωή μας είναι κόστος. Που τελικά η επιλεκτική τους ανικανότητα είναι μνημειώδης κι εδώ όταν η ΚΕΔΕ ανακοινώνει πως οι δήμοι δεν μπορούν να διαχειριστούν όλη αυτή την απίστευτη αλληλεγγύη.

Τους ακούμε να μιλάνε πως τώρα δεν είναι ώρα για πούμε για όλα αυτά, αναμασώντας λόγια σαν «το τώρα είναι ώρα θλίψης» ή «θα αναμετρηθούμε μετά» κα που ακούσαμε και σε άλλες αντίστοιχες στιγμές κι εγκλήματα. Αν δεν τα πούμε αυτά σήμερα , αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό σήμερα το επόμενο έγκλημα σε βάρος μας δεν είναι μακριά. Τώρα πρέπει να προστατευτεί η ζωή μας! Δεν θα περιμένουμε με ευχές και προσευχές να μην βρέξει, να μην καούμε  ή ελεημοσύνες για να ξαναφτιάξουμε την ζωή μας !

Γι΄αυτό χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών που έχουν ξεκινήσεις κι οργανώνονται όπως έγινε χτες στον Αγ.Θωμά, στην Ν.Σμύρνη στην πόλη αλλά και σε χωριά και κωμοπόλεις της περιοχής. Αυτός είναι ο δρόμος, η απάντηση στην ανησυχία για το τι χρειάζεται να γίνει.

Καλούμε όλο τον λαό της πόλης και της περιοχής , να πάρει μέρος δίνοντας με αποφασιστικό τρόπο το στίγμα τους, στο  Συλλαλητηρίο το Σάββατο 16/09 στις 12:00, στην Κ.Πλατεία. Να συζητήσουμε  στα ΔΣ των Σωματείων , των φορέων, να ξεχυθούμε σε γειτονιές και χώρους δουλειάς. Να προετοιμάσουμε την κλιμάκωση της πάλης μας και με απεργιακή κινητοποίηση. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη με όλες τις μορφές , αξιοποιώντας όλη αυτή την δύναμη που δείχνει η πρωτόγνωρη διάθεση χιλιάδων ανθρώπων.

Όλοι μαζί στον αγώνα για να διεκδικήσουμε άμεσα:

 

  • Να εξασφαλιστεί όλων των κατοίκους των πλημμυρισμένων περιοχών η διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών, η τροφή, υγειονομική περίθαλψη,  η χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται, μέχρι να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες τους. Το ίδιο να εξασφαλιστεί και για τους φοιτητές που διαμένουν στην φοιτητική εστία της πόλης, η οποία δεν έχει ούτε νερό, ούτε ρεύμα!
  • Να υπάρξει οργανωμένη μέριμνα για ανάπηρους, κατάκοιτους, ανθρώπους με προβλήματα υγείας και τη μεταφορά τους σε δομές υγείας. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας για το σκοπό αυτό. Να εξασφαλισθεί η διάθεση φαρμάκων σε όσους χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι, στον τόπο τους, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ και των Κ.Υ.
  • Να επιταχθούν δημόσιες και ιδιωτικές (ξενοδοχεία, κτίρια) δομές για την ασφαλή διαμονή και περίθαλψη του κόσμου για όσο χρειασθεί. Να αξιοποιηθούν τα αστικά ΚΤΕΛ της πόλης και δημοσία οχήματα για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών.
  • Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την απάντληση των νερών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές. Να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης, σε περιοχές που εντοπίζονται προβλήματα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
  • Να ελεγχθεί άμεσα η καταλληλότητα πλημμυρισμένων δημόσιων υποδομών (σχολεία κα) από υγειονομική και τεχνική άποψη .

 

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.
  • Να διευκολυνθούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές πλήττονται. Να μην χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή! Να χορηγηθεί ειδική άδεια με αποδοχές για όσο διάστημα απαιτείται.
  • Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να σταματήσουν οι εργασίες στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι!
  • Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο, η αποζημίωση από το καθεστώς της αναστολής να είναι τουλάχιστον στο ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου. Καμία απόλυση , καμία βλαπτική μεταβολή για εργαζόμενους σε πλημμυρισμένες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την αποκατάσταση της κανονικής κι ασφαλούς λειτουργίας τους.
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγελματίες κ.α. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, οχήματα, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, να αντικατασταθούν μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα κλπ. να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ , ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ. Αναστολή χρεών σε εφορία, δημόσιο και τράπεζες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
  • Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν από την ύπαιθρο τα νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας. Να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.
  • Άμεσα να αποκατασταθούν τα προβλήματα στατικότητας στην γέφυρα στον Πηνειό στο ύψος του Αισθητικού Άλσους και ασφαλής διέλευση.
  • Προκήρυξη άμεσα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη της κυβέρνησης-δήμου-περιφέρειας για όλες τις περιοχές που επλήγησαν (Εργατικές Γιάννουλης, Αγ.Θωμά, Ν.Σμύρνης, Αγ.Γεώργιου-Οδ.Βόλου, Ιπποκράτη) και συνολικότερα στην πόλη καθώς και περιοχές όπως Φαλάνη, Αμπελώνας κα.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Η δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ευθύνες για τα αντιπλημμυρικά
Επόμενο άρθρο ΑΑΔΕ: Ειδικά γραφεία υποστήριξης στις ΔΟΥ της Θεσσαλίας για την ένταξη των πληγέντων στην Αρωγή