Ειδήσεις

Όλα τα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών


Στη Λάρισα βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και ανακοίνωσε το πρώτο «πακέτο» στήριξης στους πληγέντες σημειώνοντας ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει έκτακτη ενίσχυση από την ΕΕ.

Μαζί του ήταν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης και η Σοφία Ζαχαράκη υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε σημειώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά των πλημμυρών.

Όπως είπε στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας Υγείας, καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «οι πολίτες να είναι ασφαλείς και υγιείς».

«Καταλαβαίνω απόλυτα ότι αυτή τη στιγμή η έννοια της επόμενης μέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των μεγάλων τραυμάτων που αφήνει πίσω της αυτή η θεομηνία.

Θέλω να γνωρίζουν όσες και όσοι συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους είτε να καταστρέφονται είτε να παθαίνουν μεγάλες ζημιές, ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναμπούν στα σπίτια τους με την απαραίτητη οικονομική στήριξη για να καλύψουμε τις ανάγκες οικοσκευής και σε δεύτερο χρόνο με εκείνα τα κονδύλια που είναι απαραίτητα προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η πλημμύρα.

Θέλω να τονίσω και πάλι -το γνωρίζετε εξάλλου- ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει πρακτικά εξαντληθεί για το έτος, όμως το κράτος και ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή χρηματοδότησης απαιτείται από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας

Θέλουμε να παραμείνουν στον τόπο τους και θα είμαστε μαζί τους για να τους στηρίξουμε», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι θα ζητήσει έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς η Ελλάδα δοκιμάστηκε σκληρά από την κλιματική αλλαγή, και ότι έχει προγραμματίσει επίσκεψη στο Στρασβούργο την Τρίτη για να συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αναλυτικά τα μέτρα για τους πληγέντες

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός:

  • Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr, μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες.
  • Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα ανέρχεται σε έως 10.000 ευρώ.
  • Η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές και τις πρώτες επιδιορθώσεις των ζημιών στα σπίτια θα φτάσει τις 6.600 ευρώ.
  • Η στεγαστική συνδρομή θα καλύψει το 80% της ανακατασκευής των ακινήτων.
  • Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, τα ποσά που θα δοθούν θα καλύπτουν έως το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει και τις κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αντίστοιχο πλαίσιο θα ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ.
  • Σε κατοίκους της περιοχής των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (κρίθηκαν «κίτρινα» ή «κόκκινα») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης, το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ.
  • Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς και οι πλειστηριασμοί, για τους επόμενους έξι μήνες. Δίδεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ σε ισχύ θα τεθεί και το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, θα δοθεί επιδότηση ύψους 534 ευρώ.

Ο κ Αυγενάκης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε ότι οι πρώτες ανάγκες για τις ζωοτροφές θα καλυφθούν άμεσα και ότι ο ΕΛΓΑ θα κινηθεί ταχύτατα για τις αποζημιώσεις.

«Οι αιτήσεις προχωρούν στην πλατφόρμα «Άρτεμις» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για το ζωικό κεφάλαιο. Για το φυτικό κεφάλαιο συντομότατα θα έχουμε τουλάχιστον 100 στελέχη, τοπικά στελέχη, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, ώστε να ενδυναμώσουμε τους συνεργάτες του ΕΛΓΑ ώστε να σπεύσουν ταχύτατα για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία που ανακοινώθηκαν λεπτομερώς και από το υπουργείο Υγείας.

Συνέστησε στους πολίτες να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό, ενώ ενημέρωσε ότι θα γίνει καύση και υγειονομική ταφή για τα νεκρά ζώα.

Σε μια εβδομάδα περίπου, μετά την αποστράγγιση των υδάτων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα έντομα.

«Έχουμε ξεκινήσει ήδη και την εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να ξέρετε, καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα Δυτικού Νείλου, το Υπουργείο Υγείας κάνει αυτή τη δουλειά όλο το χρόνο.

Τώρα, λοιπόν, εντατικοποιούμε την προσπάθεια. Δεν αναμένουμε αυτήν την εβδομάδα να έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει αφού γίνει αποστράγγιση στις περισσότερες περιοχές.

Αναμένουμε, λοιπόν, σε μία εβδομάδα από σήμερα να έχουμε παραπάνω ζήτημα ως προς αυτό. Γι’ αυτό και θα ελέγξουμε έγκαιρα για να μην υπάρχουν περαιτέρω επιβαρύνσεις σε σχέση με τα έντομα στην περιοχή», τόνισε η κ. Αγαπηδάκη.

Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε: «Φιλοξενούμε από την προηγούμενη εβδομάδα οικογένειες στο Βόλο και μάλιστα προτιθέμεθα να συνεχίσουμε αυτή τη φιλοξενία για έναν μήνα ακόμα. Και βέβαια, είμαστε στη διάθεση των πολιτών για οτιδήποτε προκύψει. Οικογένειες με άτομα με αναπηρία που χρειάστηκε τοποθετήθηκαν, μεταφέρθηκαν στον Αμπελώνα σε μια δύσκολη συγκυρία».

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Τεμπών: Αναβολή Διανομής Τροφίμων από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ
Επόμενο άρθρο Δ. Κιλελέρ: Επιχορηγήσεις σε Επιχειρήσεις, Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις και Νοικοκυριά που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες