Ειδήσεις

Χρ. Τριαντόπουλος: 14 μέτρα κρατικής αρωγής για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία


Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες ενεργοποιείται σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δη τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή τα στελέχη των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στο πεδίο, έχοντας ξεκινήσει τις καταγραφές στις πληγείσες κατοικίες.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, μετέβη από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές.

Την Κυριακή, μετά την ολοκλήρωση τη σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στο συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε:

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε ενεργοποιήσει το πλαίσιο κρατικής αρωγής για τη στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από τις εκτεταμένες πλημμύρες, απο αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο, τόσο στη Θεσσαλία, όσο και στις άλλες περιοχές. Έτσι, έχουν ξεκινήσει τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής για να κάνουν τις αυτοψίες και τις σχετικές καταγραφές. Μέχρι τώρα έχουν πλησιάσει τις 2.500 αυτοψίες σε  Μαγνησία, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Λάρισα και θα συνεχίζουν όλες τις επόμενες ημέρες.

Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, η πλατφόρμα arogi.gov.gr, τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τις 10.000 ευρώ, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι τις 4.000 ευρώ-εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλά φυσικά και για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, τις ζημιές στην οικοσκευή, καθώς και για τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες, που φτάνει στις 6.600 ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση και αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών, η στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

 

Καλύπτουμε σε αυτό το σημείο τις περιπτώσεις που κάλυπτε το πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων -είτε ήταν εντός είτε εκτός των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων- για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, συμπεριλαμβάνοντας το έγγειο κεφάλαιο, τα προϊόντα, τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να στηριχθεί ο αγρότης ο οποίος έχει πληγεί.

Φυσικά, αντίστοιχο πλαίσιο στήριξης θα έχετε και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ. Άλλωστε, όλο αυτό το κομμάτι γίνεται σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να έχουν άμεσα και γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής οι οποίοι έχουν πληγεί.

Παράλληλα, για τους πολίτες τους οποίους το σπίτι τους έχει πληγεί ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και επίσης η επιδότηση συγκατοίκησης. Δηλαδή, εάν κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του, κριθεί ότι είναι «κίτρινο» ή «κόκκινο», όπως λέμε εμείς χαρακτηριστικά, τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.

Επίσης, έχουμε τη χορήγηση αναστολών των υποχρεώσεων για τις φορολογικές υποχρεώσεις, καθώς και για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Όσον αφορά την αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, ισχύει σε ορίζοντα εξαμήνου. Ακόμα, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια σε αυτό το σκέλος. Και φυσικά, έχουμε την αναστολή συμβάσεων εργασίας, η οποία ενεργοποιείται σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες, με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

Μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών έχουμε προχωρήσει στη στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να διαχειριστούμε τις πρώτες δαπάνες και να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις που έχουν προκύψει. Αθροιστικά, σε μια πρόσφατη απόφαση που δημοσιεύθηκε, έχουμε φτάσει την έκτακτη χρηματοδότηση στα 45 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται και άλλες περιοχές, πέραν αυτών φυσικά που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Παράλληλα, σε συνεργασία και με την κα Ζαχαράκη έχουμε ακόμα ένα μέτρο, την παράταση της καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος. Η ίδια θα το αναλύσει στη συνέχεια.

Όλα αυτά, φυσικά, είναι τα μέτρα του πακέτου στήριξης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στην περιοχή. Όχι μόνο για να παρακολουθούμε την εξέλιξη της υλοποίησης όλων αυτών των μέτρων, αλλά και για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε και άλλα μέτρα, όπου κριθεί απαραίτητο, αναπτυξιακής και δομικής φύσεως, για να στηριχθεί η περιοχή και να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της.

Το κάναμε και σε άλλες περιπτώσεις, το κάναμε και πριν από δύο χρόνια, όταν περιοχές της Θεσσαλίας είχαν πληγεί από τον «Ιανό». Θα το κάνουμε και τώρα, σε ένα στενότατο πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, με την Περιφέρεια, με τους Δήμους, με τους συναδέλφους βουλευτές, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, με όλους, για να έχουμε γρήγορα, άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το πετύχαμε πριν από λίγα χρόνια, θα το πετύχουμε ξανά. Σας ευχαριστώ πολύ»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Help for Thessalia: Γέφυρα αλληλεγγύης και αγάπης
Επόμενο άρθρο Μαργαρίτης Σχοινάς σε Κώστα Αγοραστό: Η Ε.Ε. στο πλευρό της Θεσσαλίας