Ειδήσεις

Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και για το 2024, μακριά απο βασικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών


Το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας Θεσσαλίας και για το 2024, ύψους 272 εκ. ευρώ περίπου, που καταψήφισε η Λαική Συσπείρωση και εγκρίθηκε απο τους συμβούλους των παρατάξεων της Ν.Δ, της ναζιστικής Ελληνικής Αυγής, της Θεσσαλίας Πράσινης Περιφέρειας, ενώ ΛΕΥΚΟ ψήφισαν οι σύμβουλοι ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, είναι μακριά από βασικές ανάγκες των λαικών οικογενειών.

Τομείς όπως της αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής,αντιπυρικής θωράκισης, εξακολουθούν να μην είναι στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής και μάλιστα μετά από τα γερά πλήγματα που έχουν δεχτεί χιλιάδες οικογένειες στη Θεσσαλία απ’ αυτά τα φαινόμενα και την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και έργων.

Π.χ. για αντιπλημμυρική θωράκιση το 2024, προβλέπονται ψίχουλα, κυρίως για αποκαταστάσεις καταστροφών και ορισμένες επι μέρους παρεμβάσεις στα ποτάμια Κερασιώτης, Μέγας, Πάμισος. Για αντισεισμική και αντιπυρική προστασία μηδενικές δαπάνες.Για την συνδετήρια πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, προυπολγισμού 13 εκ. ευρώ περίπου, για το 2024 δεν προβλέπεται κάποιο ποσό, με ότι αυτό να σημαίνει για ένα έργο που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Οι προτεραιότητες του τεχνικού προγράμματος της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, είναι κυρίως δράσεις που σχετίζονται με την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής, με στήριξη της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας (55 εκ. επιχορηγήσεις απο αναπτυξιακό νόμο 20 εκ. και 35 εκ. απο ΕΣΠΑ) και των έργων που ιεραρχεί το κεφάλαιο (π.χ. ενερεγειακές αναβαθμίσεις 12 εκ.), για να κερδίζουν μερικές εταιρείες.

Ως Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, το καταψηφίσαμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μαζί με το εργατικό-λαικό κίνημα, έργα και δράσεις που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες.

Ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έργα και υποδομές προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλα φυσικά φαινόμενα και κινδύνους σε όλες τις Π.Ε. Οργανωμένες και κατάλληλα στελεχωμένες και χρηματοδοτούμενες δημόσιες δομές πολιτικής προστασίας.

Νομοθετική ρύθμιση για την εκτέλεση με πιο γρήγορες διαγωνιστικές διαδικασίες όλων των επειγόντων έργων αποκαταστάσεων στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και όχι αναθέσεις, διαπραγμάτευση με περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων, όπως κάνετε στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ, 3 χρόνια μετά, που μοιράζεται έργα αποκαταστάσεων πολλών εκατομμυρίων σε λίγους, με την επίκληση του κατεπείγοντος και ορισμένα τα μπλοκάρει ο επίτροπος!

Γρήγορη αποκατάσταση με ευθύνη της περιφέρειας και της κυβέρνησης, όλων των προβλημάτων που προκάλεσαν ο ΙΑΝΟΣ, άλλα καιρικά φαινόμενα, ο σεισμός της 3/3/21 και η πρόσφατη φονική πυρκαγιά στη Μαγνησία.

Αντι να καμαρώνεται για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων, που μια σειρά απ’ αυτά θα έπρεπε να είναι προς κατεδάφιση, πρέπει να μας πείτε αν σ’ αυτά έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος, αν έχουν αντισεισμική επάρκεια και αν διατρέχουν κινδύνους (π.χ κτίριο Δ. Συγκοινωνιών-ΚΤΕΟ, 404 Σ.Ν και άλλα που είναι απο 50 ετών και άνω).

Εμείς διεκδικούμε συστηματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους για την αντισεισμική επάρκεια των δημοσίων κτιρίων και ιδιωτικών. Παρεμβάσεις και έργα αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτιρίων. Κατασκευή νέων όπου είναι προβληματικά (σχολεία, δομές υγείας, κ.α).

Προτεραιότητα στη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και άλλων έργων. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού και διευθετήσεων ποταμιών, ρεμάτων, έργα αντιπλημμυρικά σε Πηνειό, Πάμισο, Ενιπέα, Ληθαίο, και τα άλλα ποτάμια, ρέματα της Θεσσαλίας.

Κατασκευή κατά προτεραιότητα των φραγμάτων του Μουζακίου, της Σκοπιάς και φυσικά όλων των άλλων, με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και την ύδρευση και άρδευση, χωρίς ιδιώτες και ΣΔΙΤ.

Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, χωρίς ιδιώτες και ΣΔΙΤ.  Ολοκλήρωση της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων του, των έργων της Κάρλας που καρκινοβατούν.

Στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας με μόνιμο επιστημονικό και άλλο προσωπικό. Εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων (υπηρεσιακά μηχανήματα, αυτοκίνητα, κατάλληλα ηλεκτρονικά μέσα).

Επαρχιακή και αγροτική οδοποιία. Ασφαλτόστρωση δρόμων στον ορεινό δήμο Αργιθέας, σκέπαστρο στο Ανθηρό, η σύνδεση Καρδίτσας- Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας. Να γίνουν επιτέλους νέοι ασφαλείς δρόμοι Λάρισα-Φάρσαλα, η παράκαμψη Ελασσόνας και ο δρόμος προς Κοζάνη, η παλιά Ε.Ο Λάρισας-Βόλου, Λάρισα-Κόμβος Γυρτώνης, να τελειώσουν οι πολυδάπανοι και ανολοκλήρωτοι εδώ και χρόνια δρόμοι Λάρισα-Καρδίτσα, Λάρισα-Τρίκαλα.

Πολιτικές και μέτρα προστασίας των δασών, των υδάτων, του αέρα και του εδάφους από κάθε ρύπανση, ορθολογική χρήση τους για τις ανάγκες του λαού και της λαϊκής οικονομίας και όχι βορά στα χέρια των επιχειρηματιών.

Κατασκευή σύγχρονων και αποκλειστικά δημόσιων δομών υγείας, πρόνοιας, παιδείας, πλήρως στελεχωμένες, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες σε όλους δωρεάν και όχι με τα γνωστά βάουτσερ για όσους προλάβουν. Το ίδιο για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό.

Ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση στην πηγή, την απαγόρευση της καύσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς επιβάρυνση του λαού και όχι πολυδάπανα έργα για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών που θα παράγουν αποριμματογενή υλικό προς καύση.

Προηγούμενο άρθρο Συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κοιλάδα των Τεμπών το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου