Ειδήσεις

Συνέντευξη για το 49ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ Οδηγητή στη Θεσσαλία


«Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, για να «γεννούνε τα σκοτάδια λάμψη» (Ναζίμ Χικμέτ). Με το παραπάνω σύνθημα, το 49ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή ταξιδεύει σε όλη τη χώρα κάνοντας στάση και στην Θεσσαλία. ‘Ήδη είναι σε εξέλιξη μια σειρά  προφεστιβαλικές δραστηριότητες της ΚΝΕ που θα κορυφωθούν στις κεντρικές εκδηλώσεις των φεστιβάλ των 4 πόλεων.

Οι οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ βάζουν τα δυνατά τους ώστε με το μεράκι και την εθελοντική προσφορά το σύνθημα του φεστιβάλ, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ να φτάσει πλατιά στο λαό, στη νεολαία με πρωτοποριακές μορφές και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Σκοπός μας, να δυναμώσει ο δρόμος της πάλης, η επαναστατική προοπτική του σοσιαλισμού, ως η μόνη πραγματική διέξοδο σήμερα.

Όλα όσα τραγικά βιώνει ο λαός και η νέα γενιά το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής του αστικού κράτους, μοιάζει να εμπλουτίζουν συνεχώς λέξεις και συνθήματα που έχουν «χαραχθεί» στη σκέψη και τη δράση ευρύτερων δυνάμεων.

«Πάμε και όπου βγει» είπε το επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος για τις σύγχρονες και ασφαλείς μετακινήσεις. Το ίδιο αναμασά και για την προστασία της ζωής και των κόπων του λαού από τις πυρκαγιές.

«Οι ζωές μας ή τα κέρδη τους», έγραφαν οι μαθητές στα πανό τους μετά την τραγωδία των Τεμπών.  Αυτό το δίλλημα μπαίνει συνεχώς για τους δεκάδες νεκρούς από εργατικά «ατυχήματα» μόνο μέσα στο καλοκαίρι, για τους εργοδότες που την ώρα των πυρκαγιών δεν άφηναν τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν για να μην χάσουν ούτε ελάχιστα από τα κέρδη τους.

«Ως εδώ! Σήμερα ο Άλκης αύριο εσύ; Τάγματα εφόδου, νεοναζί χτυπάνε με του κράτος την ανοχή» έγραφε η αφίσα της ΚΝΕ το Φλεβάρη του 2022 και τον Αύγουστο του 2023 ένα τάγμα Κροατών φασιστών διέσχισε όλη την Ελλάδα για να δολοφονήσει, μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους, τον Μιχάλη.

 

Όμως δεν μένουν όλα ίδια ούτε ζούμε ένα deja vu. Γιατί μπορεί το σκοτάδι να είναι βαθύ αλλά σε κάθε περίπτωση δυναμώνει και ένα ρεύμα αμφισβήτησης στην κυρίαρχη πολιτική. Γιατί μπορεί να σφίγγει το στομάχι μας από το άψυχο κορμί του Μιχάλη, από το φοβισμένο βλέμμα του μετανάστη που κλείστηκε σε μια καρότσα, από τους δεκάδες νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πυρκαγιές, αλλά παντού υπάρχουν και παραδείγματα που δείχνουν ότι το μεγαλείο της λαϊκής δράσης και αυτενέργειας, της οργάνωσης και διεκδίκησης.

Όλα τα παραπάνω συμπυκνώνονται εύστοχα στο σύνθημα του 49ου φεστιβάλ ΚΝΕ –Οδηγητή. «Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, για να «γεννούνε τα σκοτάδια λάμψη».

Παρουσιάζουμε σήμερα τον βασικό κορμό του προγράμματος των Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή στην Θεσσαλία, του μεγαλύτερου πολιτικού – πολιτιστικού θεσμού της χώρας, που οδεύοντας προς τα 50 του χρόνια, έχει καταφέρει να διατηρεί αναλλοίωτη την αρχική του “ορμή”, να ανανεώνεται, να γίνεται όλο και καλύτερο, προσφέροντας αξέχαστες στιγμές σε κάθε επισκέπτη.

Τα ραντεβού των μεγάλών πόλεων της περιοχής μας :

Στην Καρδίτσα στο πάρκο Λουμάκη (πρώην στρατόπεδο) την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία από τον Γιάννη Τσιούτρα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με τα μαθητικά σχήματα «RempeticA», «VARAN DAOYLIA» και στην συνέχεια ρίχνοντας «…κόκκινο στην νύχτα» ακολουθεί αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Θα μας ταξιδέψουν τα τραγούδια του Λαυρέντη γνωστά και αγαπημένα που ο ίδιος τραγούδησε πολλές φορές στη σκηνή του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή». Συμμετέχουν σημαντικοί συνεργάτες του, ο Διονύσης Τσακνής και τα «Κίτρινα Ποδήλατα».

Στα Τρίκαλα στον Μύλο Ματσόπουλου την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία από τον Γιώργο Χαρίτο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν το αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι και το θεατρικό δρώμενο με την επιμέλεια της Γωγώς Κατσανάκου. Σημαντική στιγμή η μεγάλη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη βασισμένη στα 28 χρόνια μιας μουσικής πορείας με ξεχωριστούς σταθμούς και πολλά αγαπημένα, διαχρονικά τραγούδια. Την δεύτερη μέρα Φεστιβάλ, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στην σκηνή ανεβαίνουν το μαθητικό συγκρότημα «NYCTOPHILIA», το Hip-Hop σχήμα «Urban Pulse» σε μια συναυλία εφ’ όλης της ύλης «για όσους δεν χαμηλώνουν το βλέμμα ούτε κρατάνε ίσες αποστάσεις» ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει ο νέος τραγουδοποιός Κώστας Βλαχούτσος.

Στον Βόλο, στο Πάρκο Ρήγα Φεραίου (Έναντι Εφορίας) την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει διαχρονικά τραγούδια από τον Κώστα Βλαχούτσο όπως και κομμάτια από το πρώτο του album με τίτλο «Ξανθή». Ο Δημήτρης Μυστακίδης  έρχεται στο τέλος της πρώτης μέρας με τραγούδια από τον νέο του δίσκο «Μόρσο», φυσικά με ρεμπέτικα και πολλά άλλα. Το Φεστιβάλ συνεχίζεται το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου με συναυλία από τον Βασίλη Γεωργάκη και τη μπάντα του καθώς και Λαϊκό-Ρεμπέτικο Γλέντι από τους μουσικούς Θεολόγη Σίκαλο, Δημήτρη Κεχαγιά, Δημήτρη Πατούλια, Δήμητρα Γιαννούκα.

Το ταξίδι του Φεστιβάλ στη Θεσσαλία κάνει την τελευταία του στάση στη Λάρισα,  στην Κοίτη του Πηνειού στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζουν η hip hop συναυλία από την ManiFexx και η παραγωγή ο «Αντίλαλος των τραγουδιών» με κομμάτια της νεότερης ελληνικής δισκογραφίας. Χαρακτηριστικό μάλιστα των τραγουδιών είναι ο πολιτικός – κοινωνικός στίχος καθώς και η αντανάκλασή του όταν αυτός «προσκρούει» σε σημαντικά γεγονότα. Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γάλλος: Φωνή, κιθάρα, Στέλιος Παπαδόντας: Ηλεκτρικό μπάσο, Λευτέρης Γάλλος: Βιολί, Παναγιώτης Μπαλανίκας: Πιάνο, Κώστας Γκουντής: Τύμπανα. Δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου που φέτος κλείνει 50 χρόνια με μια συγκινητική μουσική διαδρομή αλλά και με σταθερή παρουσία στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ακολουθεί πάρτυ στο μπαρ του Φεστιβάλ με τον Baghdad.

To Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παραγωγή αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με τίτλο «Μια σκήνη όλος ο κόσμος», εκεί όπου δύο μουσικοί και ένας ηθοποιός ενώνουν τις δυνάμεις τους στο project «Κιθαροαφηγήματα». Θα πραγματοποιηθεί η παράσταση «Και το όνομα αυτού» stand-up comedy και μουσική κωμωδία από τον Αριστοτέλη Ρήγα. Ξεχωρίζουν στις σκηνές του Φεστιβάλ οι συναυλίες από τους «Αλγόρυθμοι», «ARGON», «Sing Along» ενώ η βραδιά ολοκληρώνεται με την Μαριώ και τον Λάμπρο Καρελά σε ένα γλέντι από καρδιάς με τραγούδια – διαμάντια, ρεμπέτικα, λαϊκά, σμυρναίικα και παραδοσιακά.    Το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε πόλης θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

ΛΑΡΙΣΑ 29/8/2023

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ε.Κ.Λ. : Δωρεάν μαθήματα αλληλεγγύης
Επόμενο άρθρο Προγράμματα κατάρτισης για νέους αγρότες στη Θεσσαλία