Ειδήσεις

Μάξιμος προς Αυγενάκη: Η επιτυχία σας ως υπουργού επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων αγροτών


«Από την επιτυχία σας στο χαρτοφυλάκιο που σας εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός επηρεάζεται η καθημερινότητα και η ζωή χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων. Άρα έχουμε κάθε λόγο να επιδιώκουμε όλοι εμείς που είμαστε εκπρόσωποι αυτών των πολιτών να πετύχετε στο έργο σας. Και για να είμαστε χρήσιμοι πρέπει να μπορούμε να σας βλέπουμε όποτε το ζητούμε -μέχρι τώρα έχετε ανοιχτή πόρτα- για να σας μεταφέρουμε προβλήματα και να σας υποδεικνύουμε και λύσεις, τις οποίες βεβαίως εσείς ως πολιτική ηγεσία αξιολογείτε. Γιατί αυτή η συνάντηση, που είναι πάρα πολύ χρήσιμη, δεν υπάρχει η δυνατότητα, σύμφωνα με την εμπειρία, να γίνεται σε τακτά διαστήματα. Μακάρι να μπορούσε να γίνει, γιατί ετέθησαν πάρα πολύ παραστατικά και βιωματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη στο πλαίσιο ευρείας αγροτικής σύσκεψης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα.

 

Διόρθωση αδικιών για αμύγδαλα και επιτραπέζια σταφύλια

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι «η αλήθεια είναι κ. υπουργέ ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σάς έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την προηγούμενη τετραετία έδωσε τόσα χρήματα στον αγροτικό τομέα μέσα σε μία τετραετία που δεν έχουν προηγούμενο στα χρόνια της μεταπολίτευσης, με ενισχύσεις, αποζημιώσεις, deminimis, με σχέδια και προγράμματα.

Όμως, παραμονές εκλογών έγινε ένα δίδυμο λάθος, το οποίο θα πρέπει να αποκατασταθεί. Αναφέρθηκε και χθες στις συναντήσεις που είχαμε, το έθεσαν και εκπρόσωποι του δήμου Τεμπών. Το ένα είναι οι αποζημιώσεις που επιλεκτικά δοθήκαν, το deminimis σε κάποιους αμυγδαλοπαραγωγούς της Μαγνησίας, ωσάν να μην υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα όταν περάσουμε τα σύνορα με τη Λάρισα.

Και το δεύτερο πρόβλημα, που επίσης ανέκυψε εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, ήταν οι επιλεκτικές επίσης αποζημιώσεις για τα επιτραπέζια σταφύλια στην εκλογική περιφέρεια του πρώην υπουργού και στους όμορους νομούς της Μακεδονίας. Νομίζω αυτά τα δύο ζητήματα θα είναι άδικο να μην αντιμετωπιστούν από την νυν ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σας το είχα θέσει και στην πρώτη συνάντηση που είχαμε μαζί. Χαίρομαι, γιατί από την συζήτηση και τις αντιδράσεις σας μέχρι τώρα δείχνετε ότι αντιλαμβάνεστε το μέγεθος των προβλημάτων και είστε διατεθειμένος, όπως είπατε, να σπάσετε αυγά».

 

Το “φάντασμα” του ΟΠΕΚΕΠΕ

Συνεχίζοντας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι «η αλήθεια είναι ότι είστε σήμερα εδώ με αυτούς που “έχουν πρόσωπο” στους αγρότες. Πλανάται ένα φάντασμα στην αίθουσα που ακούει στο όνομα ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν είναι η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ σήμερα εδώ για να δώσει απαντήσεις, γιατί είναι εύλογες οι διαμαρτυρίες αγροτών και κτηνοτρόφων για καθυστερήσεις, για ολιγωρίες, μια αγωνία τι θα γίνει με τη νέα ΚΑΠ, με τα λεγόμενα οικολογικά σχήματα και τον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες ενισχύσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους το επόμενο διάστημα. Χαίρομαι, λοιπόν, γιατί είστε αποφασισμένος να βάλετε “το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων” στο πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αμαρτίες χρόνων».

 

Αναμονή για αλλαγές στον ΕΛΓΑ

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε επιπλέον πως «είναι πολύ θετικό ότι ακούσαμε σήμερα από επίσημα χείλη ότι δρομολογείται η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Το επόμενο διάστημα θέλουμε να ακούσουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα, διότι κάθε φορά που ανοίγει μία τέτοια συζήτηση υπάρχει ο εύκολος “μπαμπούλας” από την άλλη πλευρά για ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Το ζήσαμε και κατά τη διάρκεια της υπουργίας Βορίδη, όταν ξεκίνησε μία τέτοια συζήτηση για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Μακάρι, όπως είπε ο φίλος μου ο Ανδρέας (Λυκουρέντζος), να υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιδιώτες να εμπλακούν. Το είχα πει και τότε ότι κακώς γίνεται τόσος ντόρος. Κανείς δεν θα θελήσει να μπει στον χώρο της αγροτικής ασφάλισης όταν έχουμε έναν οργανισμό ο οποίος δεν επιδιώκει να βγάλει κέρδος, αλλά αντιθέτως όλα τα έσοδα που έχει από τα ασφάλιστρα τα επιστρέφει στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που είναι ασφαλισμένοι και επιπλέον καλύπτει και τα λειτουργικά του έξοδα με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, οι οποίες για χρόνια καθυστερούσαν, βεβαίως, να δοθούν και δόθηκαν σωρευτικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

 

Υδατικό, φωτοβολταϊκά, νέοι αγρότες

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε ότι «στο κόστος παραγωγής αναφερθήκαμε εχθές. Μεγάλο πρόβλημα, γάγγραινα, το νερό στον θεσσαλικό κάμπο. Είπαμε για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί. Πολύ θετικό και το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων, και το αρδευτικό Υπέρεια-Ορφανά. Μένει, όμως, ο Αχελώος, για τον οποίο κι ο περιφερειάρχης πρωτοστατεί. Πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθούν τα έργα.

Να δούμε, όμως, τι γίνεται και με το ενεργειακό κόστος. Είναι πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις που έγιναν και για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και την προτεραιότητα που πρέπει να έχουν τουλάχιστον οι συνεταιρισμοί αλλά και οι ίδιοι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες στη σύνδεση με το δίκτυο που είναι υπερφορτωμένο. Θα κλείσω κ. υπουργέ δίνοντας σας συγχαρητήρια για το γεγονός ότι εντάχθηκαν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Έχουμε γηρασμένο αγροτικό πληθυσμό, πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με προγράμματα, όπως τα σχέδια βελτίωσης, με στόχο πάντοτε την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που κερδίζουν αγορές στο εξωτερικό. Και πάλι καλωσορίσατε και καλή επιτυχία, και την εννοώ με την εισαγωγή που έκανα».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστός, οι γραμματείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γιώργος Στρατάκοςκαι Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι τοπικοί βουλευτές, εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, αυτοδιοικητικοί κ.ά.

 

Προηγούμενο άρθρο 1ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Θεσσαλίας Tour of Thessaly 2023 Exalco
Επόμενο άρθρο Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Πυργετό ο Κώστας Κολλάτος