Ειδήσεις

Στο Θεσσαλικό κάμπο ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών


«Η Καραγκούνα γυναίκα, μητέρα, γιαγιά, εργάτρια, νοικοκυρά, αγωνίστρια. Μια γυναίκα σύμβολο που αντανακλά τη λάμψη του θεσσαλικού πολιτισμού», ήταν το κεντρικό θέμα του 14ου Παγκοσμίου Συνεδρίου και Ανταμώματος Θεσσαλών, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Δήμο Παλαμά το διήμερο 29 και 30 Ιουλίου 2023. Τον Δήμο Παλαμά χαρακτηρίζουν πλούσια ήθη και έθιμα, αξιόλογα μνημεία και πλούσια πολιτιστική παράδοση, έντονο καραγκούνικο στοιχείο, εύφορη γη, αλλά και ανεπτυγμένη κτηνοτροφία.

Οι Απανταχού Θεσσαλοί αντάμωσαν για άλλη μια χρονιά στην ιδιαίτερη αγαπημένη τους πατρίδα με αισθήματα αγάπης, υπερηφάνειας, συγκίνησης και νοσταλγίας και ένιωσαν μία ζεστή φιλοξενία από τον Δήμο Παλαμά και τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Σακελλαρίου. Το φετινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 με το συνεδριακό κομμάτι στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Παλαμά, όπου ο κ. Αντώνης Κουκουράβας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» και μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών, καλωσόρισε τους απόδημους Θεσσαλούς, τους εκπροσώπους των φορέων, τους εισηγητές, την Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών, όλο τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Παλαμά κ. Γεώργιο Σακελλαρίου, που φέτος το Παγκόσμιο Συνέδριο φιλοξενείται στον πανέμορφο Δήμο του Παλαμά.

 

Το συνέδριο ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη και στη συνέχεια η κ. Ευαγγελή Μπράμη (Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, Λογοτέχνης και ιδρυτικό μέλος του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών) απήγγειλε ένα ποίημά της το οποίο έγραψε ειδικά γι’ αυτό το συμβάν.

 

Τα μέλη του Προεδρείου κ. Ηλίας Κουτσερής (Πρόεδρος – Δημοσιογράφος) και κ. Απόστολος Χουτέας (Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών από το Σύδνεϋ Αυστραλίας χαιρέτησαν και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο συνέδριο.

 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος  και Φαναριοφερσάλων κ. κ. Τιμόθεος, ο οποίος ευλόγησε την πορεία τόσο των εργασιών, όσο και των δράσεων της Συνομοσπονδίας, δήλωσε χαρούμενος που παρευρίσκεται στο όμορφο αντάμωμα των Θεσσαλών και τόνισε τη μεγάλη σημασία του έργου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών.

 

Ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γεώργιος Σακελλαρίου που φιλοξένησε και μαζί με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών συνδιοργάνωσαν το Συνέδριο-Αντάμωμα, στο χαιρετισμό του, τόνισε ότι: «αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός με χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια και τον ενωτικό προσανατολισμό των απανταχού Θεσσαλών».

 

Χαιρετισμούς επίσης απέστειλαν κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας (Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Καρδίτσας), η κ. Ζέττα Μακρή (Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Βουλευτής Μαγνησίας), ο κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Βουλευτής Μαγνησίας), η κ. Μαρίνα Κοντοτόλη (Βουλευτής Τρικάλων) καθώς και η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου (Γραμματέας του Παγκοσμίου ΣΑΕ).

 

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης η εκπρόσωπος του Συλλόγου Τρικαλινών Θεσσαλονίκης κ. Έλενα Πλακώνα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Ξάνθης κ. Θέμης Αγγελακόπουλος, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι ΜΜΕ.

 

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, κ. Διαμαντής Γκίκας, αναφέρθηκε στα 16 χρόνια ζωής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, παρουσίασε το τρίτο τεύχος της περιοδικής έκδοσης «ΘΕΤΤΑΛΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ» και καλωσόρισε όλους τους συνέδρους με ιδιαίτερη αναφορά στην Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών που είναι η φλόγα της συνέχισης της Θεσσαλικής παράδοσης.

 

Το κομμάτι των εισηγήσεων άρχισε με την κ. Πολυάνθη Γιάνναρου – Πρόεδρο του Θεσσαλικού Συλλόγου Μπήλεφελντ και Γραμματέα στην Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Β. Τσιτσάνης», η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η  γνωριμία της αξίας της αυθεντικής καραγκούνικης φορεσιάς και του συμβολισμού της καθώς  και  η μεταλαμπάδευση στους νέους των συναισθημάτων που τη συνοδεύουν όταν τη φοράμε», συνεχίστηκε με τον κ. Αποστόλη Φιρφιρή – Πρόεδρο της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η διαχρονική παρουσία και προσφορά της Θεσσαλής γυναίκας Καραγκούνας στη διαμόρφωση της κοινωνίας και του πολιτισμού στη θεσσαλική πεδιάδα» και τελείωσε με τον κ. Απόστολο Σκοτίδα – π. Πρόεδρο του Θεσσαλικού Συλλόγου Νέας Υόρκης Αμερικής ο οποίος παρουσίασε το θέμα «Ο άρρηκτος δεσμός των Αποδήμων με τη μητέρα πατρίδα και η αγάπη και συμπαράσταση που είναι η κινητήριος δύναμη για τη στήριξη και την ευημερία της».

 

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν η συμμετοχή της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών, όπου το μέλος του Δ.Σ της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών κ. Αντώνιος Κουκουράβας παρουσίασε το έργο και τις αξιόλογες δράσεις της Παγκόσμιας Νεολαίας και καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους!

 

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών θέλοντας να τιμήσει το αξιόλογο έργο δύο Θεσσαλών αποδήμων απένειμε τιμητικές πλακέτες στην κ. Βασιλική Λασπά και στον κ. Θεόδωρο Διαμαντόπουλο. Η κ. Βασιλική Λασπά είναι Πρόεδρος του θεσσαλικού Συλλόγου Σβάινφουρτ από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα. Μια γυναίκα αγωνίστρια της ξενιτιάς με απίστευτη αγάπη για την πατρίδα και τον πολιτισμό μας που αφιέρωσε τη ζωή της στην προσπάθεια διατήρησης της παράδοσης και της ελληνικής ταυτότητας. Επίσης είναι μεγάλο και γνωστό το φιλανθρωπικό της έργο. Ο κ. Θεόδωρος Διαμαντόπουλος προσέφερε στο Σύλλογο Νέας Υόρκης για 64 ολόκληρα χρόνια και πρωτοστάτησε στην αγορά της ακίνητης περιουσίας του Συλλόγου στη Νέα Υόρκη. Επίσης πρωτοστάτησε σε διάφορες οικονομικές εκστρατείες για τη Θεσσαλία, όπως την αποπεράτωση του Νοσοκομείου Καρδίτσας Άγιος Σεραφείμ, την πληρωμή προικιών για κοπέλες της Θεσσαλίας, τους σεισμόπληκτους της Κορίνθου, τα ορφανά του Βόλου, καθώς και υποτροφίες σε μη οικονομικά προνομιούχες φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Κατά την έξοδο από τη συνεδριακή αίθουσα ο Δήμος Παλαμά προσέφερε στους συνέδρους αναμνηστικές πάνινες τσάντες με νοστιμιές παραγωγών της περιοχής, καθώς και αξιόλογα βιβλία με δημοτικά τραγούδια, λαϊκά παραμύθια και παραδοσιακές συνταγές της περιοχής (εκδόσεις του Δήμου).

 

Το βράδυ ο Δήμος Παλαμά πραγματοποίησε προς τιμήν των Θεσσαλών Αποδήμων μια θαυμάσια πολιτιστική βραδιά στην κατάμεστη πλατεία του Παλαμά με ζωντανή ορχήστρα. Το πρόγραμμα της βραδιάς παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Παλαμά κ. Βάιος Μπακαβέλος αφού πρώτα καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους. Στην πολιτιστική βραδιά ο Μορφωτικός Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Παλαμά «ΟΙ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΕΣ» και ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κοσκινά παρουσίασαν λεβέντικους παραδοσιακούς χορούς. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συγκινήθηκαν, καμάρωσαν τους χορευτές και χόρεψαν και οι ίδιοι με την ψυχή τους.

 

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 με περιήγηση στον Παλαμά και συγκεκριμένα στο Μουσείο Καραγκούνηδων Παλαμά όπου ο κ. Σάκης Παπαθανασίου (Πρόεδρος του Μορφωτικού Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Παλαμά «ΟΙ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΕΣ») ξενάγησε τους συνέδρους στο χώρο και περιέγραψε τις μοναδικές παραδοσιακές φορεσιές και τα αρχαία εκθέματα του μουσείου. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν οι σύνεδροι και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου Ρουμ ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα, όπου ο Πάτερ Κωνσταντίνος Γιολδάσης υποδέχτηκε εγκάρδια τους απόδημους και αναφέρθηκε στην ιστορία και τη σημασία του ναού.

 

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Διαμαντής Γκίκας, εκ μέρους όλων των Θεσσαλών Αποδήμων ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υπό την αιγίδα της οποίας τελέστηκε το συνέδριο και τον Δήμο Παλαμά για την άριστη συνεργασία στη συνδιοργάνωση του συνεδρίου καθώς και για τη ζεστή φιλοξενία που έτυχαν όλοι οι σύνεδροι Θεσσαλοί. Την ικανοποίησή τους και τη χαρά τους για το σημερινό συνέδριο εξέφρασαν επίσης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας κ. Ηρακλής Καρακώστας και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Αντώνης Κουκουράβας.

 

Στην οργανωτική επιτροπή ήταν: ο κ. Διαμαντής Γκίκας, ο κ. Ηλίας Κουτσερής, ο κ. Βάιος Μπακαβέλος, η κ. Αθανασία Ρουσιαμάνη και η κ. Φωτεινή Μίχου, η οποία ήταν και στη Γραμματεία του συνεδρίου.

 

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών ευχαριστεί από καρδιάς τον ΜΕΓΑ χορηγό της εκδήλωσης την εταιρεία BOLOSSIS για την ευαισθησία της και για τη στήριξη στη Θεσσαλική Ομογένεια. Ακόμα ευχαριστεί τη photoΕΞΕΛΙΞΗ και τους κ. Βασίλειο Φιρφιρή και κ. Βασίλειο Μπαρτζιώκα για το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης.

 

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα άτομα που πήραν μέρος στην οργάνωση αυτής της μεγάλης εκδήλωσης και τους ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και να ξανανταμώσουμε του χρόνου.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Όχι στις νέες περικοπές στις θεραπείες των ΑμεΑ
Επόμενο άρθρο Ενεργειακή αναβάθμιση του 3ου Δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Ελασσόνας με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια