Ειδήσεις

Μάξιμος προς Αυγενάκη: Να μην μείνουν “εκτός νυμφώνος” οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Λάρισας


«Οι αμυγδαλοπαραγωγοί της χώρας, λόγω των ασθενειών που έπληξαν τις καλλιέργειές τους, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής, βρίσκονται αναμφίβολα σε δεινή οικονομική θέση. Αυτή, άλλωστε, η πραγματικότητα οδήγησε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποφασίσει την απόδοση ενισχύσεων deminimis στους αμυγδαλοπαραγωγούς της Μαγνησίας. Δυστυχώς, όμως, οι συνάδελφοί τους στη γειτονική Λάρισα έμειναν ανεξηγήτως “εκτός νυμφώνος”. Καθώς, όμως, τα προβλήματα είναι ακριβώς τα ίδια, η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία έχει εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον της για το ζήτημα, καλείται να βρει τις ενδεδειγμένες λύσεις, ώστε να ανακουφίσει οικονομικά τους πληττόμενους παραγωγούς». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την δυνατότητα απόδοσης ενισχύσεων προς τους αμυγδαλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας, που έχουν υποστεί ζημίες οι καλλιέργειές τους.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά την συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον αρμόδιο υπουργό για το ζήτημα των αμυγδαλοπαραγωγών και την ανάγκη ενίσχυσή τους, επανέρχεται καταθέτοντας Αναφορά με την οποία συνηγορεί στην επιστολή-διαμαρτυρία του Συλλόγου Δενδροκαλλιεργητών Δομένικου για την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της προσβολής από την ασθένεια Φόμοψη ή Φουζίκοκο ή Έλκος κλαδίσκων της Αμυγδαλιάς. Στην επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευστάθιος Ψωμιάδης, υπογραμμίζεται η μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους από την μειωμένη παραγωγή και ο κίνδυνο καθολικής καταστροφής των καλλιεργειών τους τα επόμενα χρόνια..

Οι δενδροκαλλιεργητές του Δομένικου διαμαρτύρονται για την επιλεκτική ενίσχυση των παραγωγών τριών κοινοτήτων της Μαγνησίας και όχι όλων όσοι αποδεδειγμένα έχουν το ίδιο πρόβλημα και ζητούν τη λήψη αντίστοιχης απόφασης και για τις περιοχές της Π.Ε. Λάρισας που έχουν πληγεί. Επιπλέον, για την οριστική επίλυση του προβλήματος ζητούν από τον κ. Αυγενάκη να συμπεριλάβει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρόγραμμα επιχορήγησής τους για την αναδιάρθρωσή των καλλιεργειών τους με νέες ανθεκτικές καλλιέργειες.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Φεστιβάλ Με θέα το Αιγαίο: Συναυλία της Πέννυς Μπαλτατζή αύριο Παρασκευή στα Μεσάγγαλα
Επόμενο άρθρο Ο Αύγουστος φέρνει ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις στο Fashion City Outlet