Ειδήσεις

Ε. Λιακούλη: Εθνικό σχέδιο επανασύνδεσης της ομογένειας με τη μητέρα – πατρίδα


Στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Νομοσχεδίου περί άρσης των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων στο εξωτερικό, τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Εισαγωγικά, η Λαρισαία Βουλευτής αναφέρθηκε στην 49η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ενώ στη συνέχεια εστίασε στις τραγικές πυρκαγιές, καυτηριάζοντας ότι «η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, είναι επικίνδυνη. Δεν αναφέρομαι, βεβαίως, στους πυροσβέστες μας, στους ΕΚΑΒίτες, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στους απλούς κατοίκους, που υπερβαίνουν εαυτόν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα, στην 1η γραμμή, αξίζοντας μια δημόσια αναγνώριση, ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας, που απαιτείται να μετουσιώνεται σε πράξεις. Παρακολούθησα τις τελευταίες ημέρες τις κυβερνητικές πομπώδεις ανακοινώσεις για το αυτονόητο γεγονός ότι πραγματοποιούσαν συσκέψεις, τα δελτία τύπου περί δήθεν επιτυχιών, ενώ την ίδια στιγμή παρακολουθούσαμε τις πυρκαγιές να σβήνουν μόνο φθάνοντας στη θάλασσα. Ο Πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε με επάρκεια και τεκμηρίωση, τις προτάσεις μας για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, ένα διαφορετικό μοντέλο δασοπροστασίας και πολιτικής προστασίας».

Ειδικά επί του νομοσχεδίου, η Ε. Λιακούλη υπογράμμισε πως «το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που σεβάστηκε και δεν εργαλειοποίησε ποτέ το θέμα της ψήφου των αποδήμων.  Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το θέμα, με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001. Το ΠΑΣΟΚ έθεσε τις διεκδικήσεις στη σχετική διακομματική επιτροπή.  Το ΠΑΣΟΚ εκκίνησε την πρωτοβουλία να είναι από τους αποδήμους, ο ένας στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου της Επικρατείας».

«Η Νέα Δημοκρατία λίγο μετά τις εκλογές, για λόγους επικοινωνίας και όχι ουσίας, επανέρχεται “δριμύτερη”, αλλά όχι καλύτερη. Καμία διαβούλευση, καμία συζήτηση με τους απόδημους, κανένα εθνικό σχέδιο για την ομογένεια, για τη γενιά του brain drain, για τα σχολεία στο εξωτερικό, τους συλλόγους , τις εκκλησίες, για όλα όσα τους συνδέουν με την “μητέρα – πατρίδα”. Εμείς διατηρήσαμε σταθερή στάση συνέπειας, χωρίς να διολισθήσουμε στον εμπαιγμό των αποδήμων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ή στην εργαλειοποίηση του θέματος, όπως η Νέα Δημοκρατία», σημείωσε.

«Πόσοι είναι οι απόδημοι; Πότε θα απογραφούν για να προχωρήσουμε σε διαδικασίες διευκόλυνσής τους ουσιαστικής συμμετοχής τους, όπως η επιστολική ψήφος; Ποιο είναι το εθνικό σας σχέδιο για τους απόδημους; Περίμενα ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα, θα ήταν υπερβατική, θα περιείχε ένα εθνικό σχέδιο για την ομογένεια. Στις εκλογές του Μαΐου ψήφισαν 18.000 απόδημοι, στις δε εκλογές του Ιουνίου 17.300. Έχει χαθεί η συνεκτική ύλη με τους αποδήμους και αποτελεί ιστορική πρόκληση να δημιουργήσουμε ξανά εστίες και δεσμούς σε όλη την οικουμένη. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει πάγια, αναλλοίωτη στο χρόνο, εκπεφρασμένη θέση για την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό, μια αξιακή θέση αρχής, βάσει της οποίας υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο», τόνισε η Ε. Λιακούλη.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας επισήμανε πως «η Πολιτεία οφείλει ακόμη πολλά στην ομογένεια, ο δρόμος είναι μακρύς. Είμαστε αποφασισμένοι να διανύσουμε όσα χιλιόμετρα κι αν χρειαστούν, μέχρι να συνδέσουμε και πάλι τον “ομφάλιο λώρο” του απόδημου Ελληνισμού, με το “μητρικό σώμα” της Ελλάδας. Διαθέτουμε την αναγκαία ιστορική εμπειρία και σύγχρονο σχέδιο, όπως ταιριάζει στους συμπατριώτες μας, που είναι πολύ μακριά, οι καρδιές τους είναι τόσο κοντά μας».

 

Προηγούμενο άρθρο Ασφαλτοστρώνεται πάνω από το 50% του νέου παραλιακού άξονα Ρακοπόταμος –Κεραμίδι
Επόμενο άρθρο Ο ελεύθερος επαγγελματίας Βασίλης Μπανταβής υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Π.Ε. Λάρισας με τον Κώστα Αγοραστό