Ειδήσεις

Οικοδόμοι Ελασσόνας: Εντατικοποίηση και πλήρης εφαρμογή των μέτρων προστασίας των συναδέλφων από τον καύσωνα


Ο παρατεταμένος καύσωνας που συνεχίζει κι αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες μέρες στη χώρα επιβάλει την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Η δουλειά κάτω από συνθήκες καύσωνα δεν αποτελεί ζήτημα παλικαριάς ή σκληραγώγησης. Δε χρειάζεται  να κάνουμε το «καλό παιδί»  απέναντι στην  εργοδοσία, να  ξοδεύουμε και την τελευταία σταγόνα ιδρώτα για ένα μεροκάματο. Δε χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις σωματικές του αντοχές. Πολύ περισσότερο όταν και για τα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται κανείς άλλος να φροντίσει για την υγεία μας εκτός από εμάς τους ίδιους και τα ταξικά σωματεία μας. Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα. Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δε συμβιβάζονται, γι΄ αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας, θεωρεί ότι είναι στο χέρι μας να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των συναδέλφων. Απαιτούμε:

  • Άμεση διακοπή των εργασιών στους 38οC με καταβολή εξολοκλήρου του ημερομισθίου στους εργαζόμενους.
  • Να εξασφαλιστούν στους εργαζομένους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και ανάλογα της εκτίμησης άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο, (υγρασία, είδος δουλειάς, κ.α) οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36οC).
  • Ανάλογα το είδος της εργασίας, ιδιαίτερα όσες αφορούν σε υπαίθριους χώρους, σε ύψος, και άμεσο κίνδυνο σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία (ασφαλτόστρωση, σκυροδέτηση, σοβατίσματα, εργασίες κατασκευής οδικών δικτύων, σιδέρωμα πλάκας, κ.λ.π), οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάσουν προκαταβολικά τη διακοπή των εργασιών πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.
  • Όταν διακόπτονται οι εργασίες λόγω υψηλών θερμοκρασιών εφόσον δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, αποδυτήρια, δροσερό νερό, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποχωρούν από τον χώρο δουλειάς.
  • Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι σε συνθήκες καύσωνα καμιά εργασία δεν μπορεί να γίνεται τις μεσημεριανές ώρες και πέραν του πενθήμερου.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Με ευθύνη της εργοδοσίας πρέπει να προστατευτούν από την έκθεση τους σε εργασίες που συνδέονται με θερμική καταπόνηση.

Σε όλες τις περιπτώσεις διακοπής των εργασιών ή ακόμη και μη έναρξης τους, συνέπεια των καιρικών συνθηκών, της έλλειψης κατάλληλων μέτρων, το μεροκάματο και το ένσημο πρέπει να καταβάλλονται χωρίς καμία περικοπή.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των συναδέλφων απέναντι στις συνθήκες   καύσωνα. Όλοι οι συνάδελφοι να απευθύνονται στο Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας και νακαταγγέλλουν περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε βάρος της υγείας τους.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση από τον Δήμο Τεμπών και το Τμήμα Αστικού Περιαστικού Πρασίνου
Επόμενο άρθρο Ευαγγέλου: Η απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου είναι έργο του απερχόμενου δημάρχου