Ειδήσεις

Ε.Κ.Λ.: Εντατικοποίηση και πλήρης εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα


Ο παρατεταμένος καύσωνας που συνεχίζει κι αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες μέρες στη χώρα επιβάλει την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των συνδικάτων για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.  Οι χώροι δουλειάς έχουν ήδη μετατραπεί, με ευθύνη της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, σε κολαστήρια με την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς, και στα εξαντλητικά ωράρια, η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα.

Αυτό αφορά καταρχήν ανοιχτούς χώρους (οικοδομές,εργοτάξια, διανομές-delivery κτλ), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, όπου είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια, θερμοκήπια, μεταλλική σκεπή, κονσερβοποιεία, συσκευαστήρια  κτλ), είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ λειτουργία μηχανών, συγκολλήσεις , κοπές και γενικά παράγοντες παραγωγής επιπλέον θερμότητας κ.α.) οι συνθήκες εργασίας θα είναι ανυπόφορες και εξοντωτικές.

Ειδικά στην περιοχή μας που έχει την πρωτοκαθεδρία σε τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα αποδείχτηκε από την πείρα των  προηγούμενων ημερών πως αυτές  οι αποπνικτικές συνθήκες αφορούν πολύ περισσότερους χώρους από τους παραπάνω. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα για την κατάσταση που επικρατεί ακόμη και σε χώρους γραφείων όπως στο δικαστικό μέγαρο της πόλη μας  ή στα γραφεία της 5ης ΥΠΕ όπου δεν λειτουργεί ο κλιματισμός . Η οξύτητα του φαινομένου είναι τέτοια που πολύ εύκολα μπορεί λόγω έλλειψης τέτοιων τεχνικών μέτρων να μετατραπούν σε καμίνια.

Αυτές οι συνθήκες έχουν και άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων κα) που σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες όπως η μακροπρόθεσμη επίδραση από χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες κα) μπορεί να κάνει ακόμη ποιο επικίνδυνη την κατάσταση.

Η δουλειά κάτω από συνθήκες καύσωνα δεν αποτελεί ζήτημα παλικαριάς ή σκληραγώγησης. Δε χρειάζεται να κάνουμε το «καλό παιδί» απέναντι στην εργοδοσία, να ξοδεύουμε και την τελευταία σταγόνα ιδρώτα για ένα άθλιο μεροκάματο. Δε χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις σωματικές του αντοχές. Πολύ περισσότερο όταν και για τα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται κανείς άλλος να φροντίσει για την υγεία μας εκτός από εμάς τους ίδιους και τα ταξικά σωματεία μας. Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα. Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δε συμβιβάζονται, γι΄ αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, θεωρεί ότι είναι στο χέρι μας, στο χέρι των σωματείων να απαιτήσουν και να επιβάλλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Απαιτούμε:

  1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κονσερβοποιεία, συσκευαστήρια κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  3. Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  4. Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  5. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  6. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  7. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.)
  8. Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
  9. Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
  10. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
  11. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κτλ).Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.
  12. Γραπτή Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  13. Άμεση ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών(επιθεώρηση Υγειάς κι Ασφάλειας-πρώην ΚΕΠΕΚ) με προσωπικό και μέσα. Εντατικοποίηση των ελέγχων.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις συνθήκες καύσωνα. Οργανώνουμε την διεκδίκηση με την παρέμβαση των ίδιων των σωματείων. Όλοι οι συνάδελφοι να απευθύνονται στο ΕΚΝΛ, στα συνδικάτα τους και να καταγγέλλουν περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίες σε βάρος της υγείας τους. Με την συμμετοχή των ίδιων εργαζομένων, με την συγκρότηση των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας , με την μαζική συσπείρωσή τους στα σωματεία, την συμμετοχή στον αγώνα.

Προηγούμενο άρθρο Έρχεται νέα θερμική έξαρση στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση NEXT GENERATION EU για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας