Ειδήσεις

ΕΚΛ: Καμία απόλυση εργαζομένων ΙΔΟΧ στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας


Αντιπροσωπεία του ΕΚΝΛ πραγματοποίησε συνάντηση  με την προϊσταμένη του της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ.Σδρόλια με αφορμή το θέμα της λήξης των συμβάσεων των εργαζομένων ΙΔΟΧ στο έργο του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου της πόλη μας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκλεγμένοι της Ένωσης Εκτάκτων του Υπουργείου Πολιτισμού σε Μακεδονία-Θράκη & Θεσσαλία.

Μέχρι τον Σεπτέμβρη πολλοί συμβασιούχοι στο συγκεκριμένο έργο, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία δέσμευση πως οι συνάδελφοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν παρά μόνο μια υπόσχεση πως θα γίνει προσπάθεια να παραμείνουν στην εργασία τους οι περισσότεροι από αυτούς, ενώ αναγκαστικά θα χρειαστεί να διακοπούν οι συμβάσεις κάποιων, όπως απάντησε εκ μέρους της υπηρεσίας η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Εκατοντάδες συμβασιούχοι σε έργα ΕΣΠΑ, αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε αναβρασμό και δικαιολογημένα ανησυχούν, αφού το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 οδεύει στο τέλος του, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να χάσουν τις δουλειές τους. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΠΟ, Εφορείες, ΕΔΕΠΟΛ) σε σχέση με το «τι μέλει γενέσθαι» κάτι που μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

Η  επιλογή αυτή(της απόλυσης) ούτε «αναγκαστική» είναι ,ούτε δικαιολογείται λέγοντας πως το «φυσικό αντικείμενο», όπως το ορίζουν οι ίδιοι, «ολοκληρώνεται» …την ίδια ώρα που ολόκληροι αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, γενικότερα χώροι και αντικείμενα πολιτισμού, είναι παρατημένα και ξεχασμένα στη μοίρα τους. Αυτή είναι η πολιτική του ΥΠΠΟ, αυτή είναι το υποκριτικό ενδιαφέρον για τον Πολιτισμό της πολιτείας μας!

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση,  με την εργασιακή ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων όπου για χρόνια εργάζονται μέσα στην ανασφάλεια από έργο σε έργο κι από σύμβαση σε σύμβαση, είναι απόρροια της πολιτικής που θεωρεί τα εργασιακά δικαιώματα κόστος σε σχέση με την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Γιατί την ίδια στιγμή που οι μισθοί των εργαζομένων θεωρούνται «καταστροφή για το δημόσιο» ενισχύονται και εξασφαλίζονται τα επιχειρηματικά κέρδη μέσα από τις εργολαβίες, τις αναθέσεις έργων κα

Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι απαραίτητος όρος για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι χώροι αυτοί, να παραμείνουν ανοιχτοί στο σύνολό τους και προσβάσιμοι στο λαό. Είναι απαραίτητος όρος για την άρτια φύλαξη, για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (έρευνα, συντήρηση, αποκατάσταση, επανάχρηση, φύλαξη κλπ). Και αυτές οι ανάγκες σε μια χώρα που είναι «σταυροδρόμι πολιτισμών», με τεράστιο πλούτο πολιτιστικών αγαθών είναι «εκ των ων ουκ άνευ» πάγιες και διαρκείς!

Έτσι θα μπεί φρένο και στη σχεδιασμένη απαξίωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που στρώνει τον δρόμο την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της, όταν μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι κι όλη αυτή η απίστευτη κληρονομιά του λαού μας αξιοποιούνται κατά το δοκούν ως πόλοι έλξης, ως υπόβαθρο για να οικοδομείται το τουριστικό θαύμα για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων στην χώρα μας όπως συμβαίνει και με το Α΄ Αρχαίο Θέατρο στην πόλη μας.

 

Γι΄ αυτό απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, και γενικότερα σε έργα ΕΣΠΑ, να μην απολυθεί.
  • Να μονιμοποιηθεί εδώ και τώρα όλο το ΙΔΟΧ προσωπικό κάθε ειδικότητας για το σύνολο του κλάδου του Πολιτισμού.

 

Η Διοίκηση

Προηγούμενο άρθρο Καύσωνας Κλέων: 44άρια αναμένονται στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Εκδρομές για τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Τεμπών