Ειδήσεις

Καταδικάζουμε τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και τις αποφάσεις της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στη Λιθουανία


Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος ΕΕΔΥΕ) καταδικάζει τις πολύ επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στις 11 και 12 Ιουλίου, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Πρόκειται για μια Σύνοδο που θα σηματοδοτήσει την ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του κατά των λαών, επιταχύνοντας διευθετήσεις για την ενίσχυση και θωράκισή του απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία ανάμεσα στους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και το ευρασιατικό μπλοκ, θέτει στην ημερήσια διάταξη το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου με βαριές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής. Την ίδια στιγμή στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται μια σειρά από επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με «ομπρέλα» τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και μέσα απ’ αυτά, αναθέρμανση των παζαριών για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Οι δεκάδες εστίες πολέμου που καίνε σε όλη την υδρόγειο, οι ανησυχητικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, ο χαρακτηρισμός της Κίνας ως«πρόκληση» για τα «συμφέροντα» του ΝΑΤΟ και η ενίσχυση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με «εταίρους» του στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, προειδοποιούν για νέες πολεμικές συγκρούσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟθα αποφασίσει:

  • Να εντάξει τη Φινλανδία και να επιταχύνει την ενταξιακή διαδικασία για τη Σουηδία και την Ουκρανία στην ιμπεριαλιστική συμμαχία.
  • Να αναβαθμίσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία με νέο βαρύ οπλισμόκαι ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για διμερείς «εγγυήσεις ασφαλείας» κρατών – μελών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, που σηματοδοτεί τοακόμη μεγαλύτερο βάθεμα της εμπλοκής στον πόλεμο.
  • Να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες στα κράτη μέλη και πέρα από το 2% του ΑΕΠ.
  • Να ενισχύσει τη Διάταξη Αποτροπής και Άμυνας του ΝΑΤΟ με νέα Περιφερειακά Σχέδια (RegionalPlans) για την υπεράσπιση των «συμμαχικών εδαφών», με δυνάμεις – δυνατότητες και υψηλά επίπεδα ετοιμότητας. Σε αυτό το έδαφος προωθείται η ανάπτυξη 300.000 ΝΑΤΟικώνδυνάμεων περιμετρικά της Ρωσίας, που σε συνδυασμό με το αίτημα της Πολωνίας να φιλοξενήσει πυρηνικά του ΝΑΤΟ αποτελούν κρίκους στην περαιτέρω κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπου βαθαίνει η εμπλοκή και της Ελλάδας, με «οδικό χάρτη» τις δεσμεύσεις στη ΝΑΤΟική συμμαχία και την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.
  • Να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου Ναυτικού Κέντρου του ΝΑΤΟ για την Ασφάλεια Κρίσιμων Υποθαλάσσιων Υποδομών (NATO Maritime Centre for the Security of CriticalUnderseaInfrastructure), στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM) στη Βρετανία.
  • Να επιταχύνει τη γενικότερη πολεμική προπαρασκευή μέσω αύξησης των εξοπλισμών που προβλέπει το νέο Σχέδιο Δράσης για την Αμυντική Παραγωγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδιάζονται να υλοποιηθούν όλο και περισσότερα συμβόλαια με κολοσσούς της πολεμικής βιομηχανίας, χρυσοπληρωμένα από τους λαούς.
  • Να εξετάσει τις «πυρηνικές πτυχές του τρέχοντος περιβάλλοντος ασφαλείας» και  τη «συνεχιζόμενη προσαρμογή της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ», με βάση τις αποφάσεις της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού.
  • Να προχωρήσει στην αναθεώρηση των «χωρικών χαρτών» του ΝΑΤΟ, όπου τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια αναφέρονται πλέον ως «Τουρκικά Στενά», ενώ η Κύπρος (κατά την προσφιλή τακτική των ΝΑΤΟικών) δεν θα αναφέρεται ονομαστικά αλλά θα υπάρχει μόνο ως συντεταγμένες στον χάρτη, ρίχνοντας νερό στο μύλο των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού φέρουν πολύ μεγάλες ευθύνες γιατί με την πολιτική τους βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο αντιποίνων.

Την ώρα που ο ελληνικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια και τη φτώχεια, η Ελλάδα παίρνει συγχαρητήρια από το ΝΑΤΟ γιατί έρχεται πρώτη μεταξύ των κρατών – μελών του, δαπανώντας πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

Η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε κομβικό λιμάνι για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ στον σχεδιασμό εντάσσονται κι άλλα λιμάνια και υποδομές, όπως σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε από τη ΝΔ.

Είναι υπόλογοι για τις διευθετήσεις που «δουλεύονται» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και που θα αποτελέσουν μέρος της ευρωατλαντικής ατζέντας στα Ελληνοτουρκικά.Καταρρέει με κρότο το ευρωατλαντικό αφήγημα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι η μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αποτελεί δήθεν εγγύηση για την ασφάλεια, την άμυνα, τα κυριαρχικά δικαιώματα!  Στην πράξη παραμένουν όλες οι αξιώσεις του τουρκικού κράτους, η  αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών και ο στόχος της αποστρατικοποίησης, το πλαίσιο του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”.Ετοιμάζεται οδυνηρός συμβιβασμός για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου προς όφελος των ενεργειακών ομίλων, σε βάρος των δύο λαών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.Βασική επιδίωξη είναι η διατήρηση της συνοχής στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική,γιατην απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να ορθωθεί τείχος στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα που επιχειρεί να αθωώσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που μακελεύουν τους λαούς! Να δυναμώσει αποφασιστικά η πάλη ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις! Να μη σταλεί κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός, αξιωματικός και πολεμικό υλικό σε αποστολές εκτός συνόρων!

Προηγούμενο άρθρο Να ανακληθεί η ΠΝΠ που αποσκοπεί στο μπάλωμα των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στο ΕΚΑΒ
Επόμενο άρθρο Ο ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στη Μουσική Σχολή Συκουρίου και θα διενεργεί δωρεάν rapid tests