Ειδήσεις

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το γλέντι του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου – Παράρτημα Λάρισας


Καλέσαμε σήμερα στην συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου επιδιώκοντας να αναδείξουμε τις πρωτοβουλίες του συλλόγου το επόμενο διάστημα μετά από μία περίοδο έντονης δράσης και πυκνών εξελίξεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση διοργανώνουμε ένα μεγάλο γλέντι οικονομικής ενίσχυσης του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 21:00 στο κτήμα Δριστέλλα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

  • Ομιλία του Λευτέρη Γάλλου, προέδρου του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ
  • Λαϊκό και Παραδοσιακό Μουσικό Πρόγραμμα από συναδέλφους μέλη του Συλλόγου

Καλούμε όλους τους καλλιτέχνες της πόλης, τους εργαζόμενους από άλλους κλάδους, τη νεολαία, να πλαισιώσουν την εκδήλωσή μας, να στηρίζουν το σωματείο μας, να περάσουμε όλοι μαζί μια όμορφη βραδιά. Η ανάγκη για χαλάρωση και συζήτηση θα συνοδευτεί με την οικονομική ενίσχυση του ταμείου μας για να δυναμώσει η δράση και η λειτουργία μας.

Η είσοδος θα γίνεται με κάρτα όπου θα μπορεί να προμηθευτεί κάποιος είτε από το σωματείο μας, είτε στην είσοδο του χώρου.

Προσοχή! Παρακαλούμε όλους, να κάνουν την κράτησή τους το συντομότερο στα τηλέφωνα της διοίκησης του παραρτήματος:

Λευτέρης 6945145223, Κώστας 6949614204, Αχιλλέας 6942233343, Φίλιππος 6983072118, Σπύρος 6989788372

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν μειώσει την πραγματική αξία των αμοιβών μας σε ποσοστό που ξεπερνά το 20%. Το επάγγελμα μας συνεχίζει να λειτουργεί με μειωμένα μεροκάματα, με δεδουλευμένά που δεν αποδίδονται. Κάθε μέρα που περνά και για εμάς τους μουσικούς, η αξία της δουλειάς μας, των δικαιωμάτων μας, αλλά και της ίδιας της ζωής μας, πέφτει πιο χαμηλά. Φρένο σε αυτή την πορεία μπορεί να βάλει μόνο η συσπείρωση γύρω από το Σωματείο μας.

Μπροστά σε ένα νομικό πλαίσιο που έχουν θεσπίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και θωρακίζει τα συμφέροντα των εργοδοτών, τους αποθρασύνει, υψώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση του δίκιου μας. Αυτή τη δύναμη κανένας δεν μπορεί να τη σταματήσει!

Δε θα συνηθίσουμε τα Τέμπη, τα εργοδοτικά εγκλήματα, τους θανάτους περιμένοντας ασθενοφόρο, τους πολέμους, την μεσόγειο να μετατρέπεται σε υγρό τάφο προσφύγων. Μας συγκλόνισαν οι μεγάλοι αγώνες που έγιναν και στον κλάδο μας το προηγούμενο διάστημα με αφορμή το απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα 85/22 υποβάθμισης των καλλιτεχνών σπουδών. Ήταν πρωτόγνωρες οι 6 μέρες απεργίας των καλλιτεχνών στην Λάρισα σε χρονική περίοδο 1,5 μήνα. Σε εκείνο το διάστημα εκφράστηκε η οργή του λαού μετά το έγκλημα στα Τέμπη με 20.000 διαδηλωτές στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

Ταυτόχρονα είχαμε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης για την στήριξη των σεισμοπαθών της Τουρκίας και της Συρίας όπως εκφράστηκε μέσα από τις πρωτοβουλίες των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Μέσα στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος  δόθηκε η υπόσχεση πως δεν θα γίνουμε θεατές στην «κανονικότητα» των χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων προσφύγων στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Μας γεμίζουν αισιοδοξία οι μεγάλες μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ είναι ελπιδοφόρα μηνύματα σ’ αυτό το δρόμο που έχουμε διαλέξει. Από αυτή την σκοπιά χαιρετίσαμε με ενθουσιασμό στην πόλη μας κάθε καλλιτεχνική πρωτοβουλία συναδέλφων που μέσα στα συγκλονιστικά γεγονότα που ζούμε τη φετινή χρονιά διαμορφώνει προϋποθέσεις η τέχνη να συναντά τον οργανωμένο αγώνα!

Έγινε καθαρό πως ένα σωματείο δεν μπορεί μόνο του να σώσει ένα κλάδο όταν ο κόσμος γύρω καίγεται. Είναι κρίσιμο να ενωθεί ο αγώνας μας με τον αγώνα που δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι σε σημαντικούς χώρους και κλάδους :

  • Οι λιμενεργάτες στη COSCO που παλεύουν για ΣΣΕ και για μέτρα ασφαλείας προκειμένου να σταματήσουν να θρηνούν νεκρούς και σακατεμένους.
  • Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ και στα Πετρέλαια Καβάλας που αγωνίζονται για να μην βρεθούν άνεργοι και στο δρόμο αλλά και για να μην ξεπουληθούν επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.
  • Την ώρα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου εικόνες σαν αυτήν με τον σερβιτόρο που κολυμπά για να πάει μια παραγγελία το παράδειγμα δίνουν οι εργαζόμενοι στις επισιτιστικές αλυσίδες (e-food κ.α.) που με την πάλη τους αχρήστευσαν τον νόμο Χατζηδάκη, υποχρέωσαν την εταιρεία να τους αναγνωρίσει ως εργαζόμενους και όχι ως «συνεργάτες», να αναγνωρίσει το σωματείο τους, να υπογράψει συλλογική σύμβαση.
  • Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που παλεύουν για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι οικοδόμοι που με χρόνια αγώνων κατέκτησαν ΣΣΕ
  • Οι αγρότες που παλεύουν ενάντια στο ξεκλήρισμα τους αντίστοιχα και οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης μας

Ποια είναι λοιπόν η εικόνα που συναντάμε συχνά και στον δικό μας χώρο;  Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε, που συνάδελφοί μας από όλο τον καλλιτεχνικό χώρο έχουν κινδυνεύσει μέσα στα θέατρα και στα πλατό ακριβώς επειδή βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ίδια κρατική και εργοδοτική αδιαφορία, που θυσιάζει την ασφάλεια των εργαζομένων και του κοινού, στο όνομα του κέρδους ( Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώδειο, στο θέατρο της εθνικής λυρικής σκηνής)

  • Συζητάμε σε κάθε χώρο τις αμοιβές και τους όρους που διασφαλίζουν ότι θα ζούμε από τη δουλειά μας. Διεκδικούμε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις ανατιμήσεις.
  • Μέτρα ασφαλείας σε όλους τους χώρους πολιτισμού για το κοινό και τους εργαζόμενους. Ασφαλείς και φθηνές μεταφορές, άμεσα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφάλειας.
  • Αντιπαλεύουμε την δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων με ανύπαρκτα δικαιώματα, την καταχρηστική απαίτηση μεγάλων εργοδοτών (Λυρική, ξενοδοχεία, δημοτικά ωδεία κλπ) για διεύρυνση της εργασίας μέσω Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Ειδικά μπροστά στην νέα θερινή σεζόν απαιτούμε : Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε παραγωγές Δήμων και Περιφερειών, σε θέατρα και περιοδείες (συναυλίες, παραστάσεις), γυρίσματα, κόντρα στην εντατικοποίηση και εργασιακή εξουθένωση που οδηγεί και αυτή σε σοβαρά ατυχήματα.

Κανένας κλάδος και κανένας εργαζόμενος μόνος του. Ευκαιρία για εμάς δεν αποτελεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά το εργατικό κίνημα που την αντιπαλεύει. Δεν είναι ελπίδα τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα στηρίξουν την «Πράσινη ανάπτυξη», την «Ψηφιακή οικονομία», τις «Πολιτιστικές Δημιουργικές Βιομηχανίες», δηλαδή τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που συσσωρεύουν τεράστια κέρδη από την εργασία μας. Η ανάπτυξη του ψηφιακού Πολιτισμού απαλλοτριώνει τα συγγενικά μας δικαιώματα. Η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής βιομηχανίας επιβάλλει την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης των Καλλιτεχνών την υποβάθμιση της εκπαίδευσής μας. Αυτά τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια στη χώρα μας και στη γύρω περιοχή αποτελούν πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα σε κράτη και εταιρείες.

Να μπουν τώρα στο επίκεντρο οι ανάγκες των πολλών. Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα για να μην υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, το τσάκισμα μισθών συντάξεων και η καταλήστευση του εισοδήματός μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τις ΣΣΕ σε κάθε χώρο. Αυτή η δυναμική να εκφραστεί το επόμενο διάστημα στις πρωτοβουλίες που θα πάρουν εργατικά σωματεία, φορείς και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας όπου ένα δυναμικό κομμάτι του είναι και οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες. Όλο το προηγούμενο διάστημα με συσκέψεις, ατομικές συζητήσεις, εκδηλώσεις το Παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ άνοιξε τη συζήτηση με συναδέλφους από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, την φιλαρμονική, μουσικούς στην νυχτερινή διασκέδαση όπως και στο χώρο της παράδοσης που αποτελείται από χιλιάδες συναδέλφους στην περιοχή μας.

Στόχος αυτής της μεγάλης προσπάθειας είναι να διαμορφωθούν οι υλικοί όροι, τα αιτήματα με βάση τα οποία θα εξασφαλιστεί η «αξιοπρέπεια» του επαγγέλματός μας. Γι’ αυτό θα υπάρχει κλιμάκωση των πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα. Δηλαδή να εξασφαλίζεται η επιβίωση απ’ την ίδια μας τη δουλειά, ένα πλαφόν για το πως θα δουλεύουν όλοι οι συνάδελφοι που κάτω από εκεί δεν θα πέφτουμε χωρίς να λέμε πως όπου συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι εξολοκλήρου ευθύνη του συναδέλφου.

Ο Σύλλογός μας το προηγούμενο διάσημα στην Αθήνα όπως και στην περιοχή μας, στη Λάρισα υπερασπίστηκε με άλλα σωματεία τις πρώτες κατοικίες συνανθρώπων μας κόντρα σε πλειστηριασμούς πράγμα που θα κάνει και τις επόμενες μέρες, το επόμενο διάστημα. Έχουμε μέχρι το τέλος του 2023 εκατοντάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς που πρέπει να ολοκληρωθούν σε όλη την χώρα. Ευθύνη όλων μας να παλέψουμε ενάντια στην βαρβαρότητα που μας επιφυλάσσουν.

Καλούμε κάθε συνάδελφο που αντιμετωπίζει ζητήματα επιβίωσης, απλήρωτες υποχρεώσεις, κίνδυνο έξωσης από πλειστηριασμό να ακουμπήσει στο σωματείο, να έρθει άμεσα σε επαφή μαζί μας, να γίνει μέλος, να αντιπαλέψει μαζί μας την οποία δύσκολη κατάσταση.

Το σωματείο μας αξιοποιώντας κάθε μορφή, κάθε τρόπο παρέμβασης και επικοινωνίας, τα μέσα που έχει στο διαδίκτυο και στα social media, αξιοποιώντας την παρουσία των μέλλων του σε αρκετούς χώρους δουλειάς, εκεί που παλεύει κάθε συνάδελφος για το μεροκάματο, το επόμενο διάστημα θα δώσει μάχες.

Παλεύουμε να ζούμε από την τέχνη και για την τέχνη μας! Μόνο οι αγώνες μας μπορούν να πιέσουν και να έχουν αποτέλεσμα, το ΚΕΦΑΛΑΙΟ «Ένας σωτήρας θα μας σώσει» έχει κλείσει. Συνεχίζουμε μαζί και δυνατοί, της τέχνης οι εργαζόμενοι έχουμε φωνή!

 

Προηγούμενο άρθρο Ασφαλτοστρώσεις σε Μεσοχώρι και Βλαχογιάννι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, μακράν πρώτη σε παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σ’ αυτήν την θητεία