Ειδήσεις

Ανακαινίζεται και το ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας


Ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της μεγάλης αναβάθμισης των υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας γίνεται με την έναρξη της ανακαίνισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας με αιμοδότη το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μηχανικοί του ΤΑΙΠΕΔ βρέθηκαν πρόσφατα στο ΓΝΛ κι αφού επισκέφτηκαν – συνοδευόμενοι από τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του νοσοκομείου κ. Χάρη Αποστολίδη τους χώρους του ΤΕΠ – συναντήθηκαν με τον Διοικητή  του ΓΝΛ κ. Γρηγόρη Βλαχάκη για την επίσπευση της επικείμενης αναβάθμισης.

Το ΤΑΙΠΕΔ που επιλέχθηκε από την Πολιτεία ως φορέας υλοποίησης και επιτάχυνσης συνάμα λόγω τεχνογνωσίας των διαδικασιών, ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ΡΡΡ του Ταμείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες υγειονομικές περιφέρειες υλοποιεί διαγωνισμούς για την αναβάθμιση των υποδομών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια.

Άμεσα θα εκκινήσουν νέοι διαγωνισμοί από το PPF για την ανακαίνιση Νοσοκομείων και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να δημοσιεύσει δεκάδες νέους διαγωνισμούς για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων σε πάνω από 40 Νοσοκομεία ανάμεσά τους και το ΓΝΛ. Συνολικά το Ταμείο έχει αναλάβει έως τώρα να δημοπρατήσει έργα με προϋπολογισμό 453 εκατ. ευρώ. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας επιλέχθηκε η αναβάθμιση και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, με συνολικό προϋπολογισμό 1,42 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα υπάρχοντα πρότυπα  λειτουργίας των ΤΕΠ, ενώ ήδη η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου έχει εκπονήσει μια προμελέτη των αναγκαίων παρεμβάσεων.

ΒΛΑΧΑΚΗΣ: «ΤΟ 2024 ΤΟ ΓΝΛ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ»

Κατά την συνάντησή του με τον Project manager του ΤΑΙΠΕΔ  κ. Γεώργιο Τσαρδάκα και με τον εκπρόσωπο του τεχνικού συμβούλου του έργου κ. Σταμάτη Λαμπαδάρη, ο Διοικητής του ΓΝΛ κ. Βλαχάκης δήλωσε τα εξής: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε στο νοσοκομείο τους υπευθύνους υλοποίησης των έργων ανακαίνισης των νοσοκομείων. Μια προεκλογική δέσμευση μέσα σε λίγες μέρες μετά από τις εκλογές, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Μία ακόμη απτή απόδειξη ότι η Ελλάδα αλλάζει και κυρίως το ΓΝΛ αλλάζει προς όφελος όλων των κατοίκων του νομού. Η άψογη διαχείριση όλων των πρόσφατων υγειονομικών κρίσεων από το νοσοκομείο μας αναγνωρίζεται από την πολιτεία, η οποία συνεχίζει να ενισχύει τις υποδομές του. Μετά την ανάδειξη αναδόχου για την ανέγερση νέας πτέρυγας 7.000 τ.μ. από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την έναρξη των διαγωνισμών από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, την απορρόφηση 3 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό μέσω ΕΣΠΑ, την μερική ανακαίνιση κλινικών (γυναικολογική, ογκολογική, ορθοπεδική, καρδιολογική κ.α.) με δαπάνες του νοσοκομείου αλλά κυρίως με πρωτοβουλίες δωρητών, την συνεχή ανάπτυξη νέων εξιδεικευμένων υπηρεσιών και ιατρείων με την παράλληλη ψηφιοποίηση τους, ένα ακόμη μεγάλο έργο ξεκινά. Εντός του καλοκαιριού το Υπουργείο Υγείας θα εγκρίνει τις διαδικασίες και μέχρι τέλος του χρόνου το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε ανάδειξη αναδόχου για την μελέτη και κατασκευή του έργου από τις αρχές του νέου έτους. Το 2024 το ΓΝΛ θα είναι εργοτάξιο».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΠ ΤΟΥ ΓΝΛ

Διαμόρφωση της εισόδου – πρόσβασης ασθενών, διαμόρφωση νέου χώρου διαλογής (Triage), χώρος αναμονής ασθενών (αυτόματη πόρτα εισόδου, WC, γκισέ υποδοχής ασθενών κ.λπ.), διαμόρφωση διακριτής περιοχής προσωπικού, αντικατάσταση όλων των θυρών απομόνωσης διαδρόμων, χώρος απολύμανσης και WC ΑμεΑ, αντικατάσταση λήψεων ιατρικών αερίων και ενίσχυση αυτών και αντικατάσταση σε κονσόλες νοσηλείας ιατρικών αερίων βραχείας, διαμόρφωση θαλάμου αρνητικής πίεσης και εγκατάσταση νέων σωμάτων κλιματισμού νωπού αέρα για office-triage και αντικατάσταση στοιχείων κλιματισμού (funcoil).
Επίσης, ηλεκτρικό δίκτυο, ενίσχυση και αύξηση σε αριθμό ρευματοληπτών, ανακαίνιση WC κοινού, βραχείας και προσωπικού, αντικατάσταση ψευδοροφής με αντιμικροβιακό υλικό και φωτισμός, κεντρική αποθήκη ΤΕΠ ανακαίνιση εξοπλισμός, αντικατάσταση με αντιμικροβιακά υλικά των πάγκων εργασίας εξεταστηρίων, γκισέ γραμματείας, πάγκος χώρου διαλογής κ.λπ., αντικατάσταση εσωτερικού ανελκυστήρα δύο στάσεων και δαπέδου, διαμόρφωση χώρων (ιατρεία παιδιατρικής, αναμονή, βραχεία εφημερίο κ.λπ.) και νέο δίκτυο ιατρικών αερίων με σταθμό και κονσόλες λήψεων.

Σκοπός των παραπάνω παρεμβάσεων είναι η διακριτή δημιουργία χώρων προσέλευσης και διαλογής ασθενών, η επέκταση των χώρων εξέτασης ασθενών, η ανάπτυξη ειδικών ιατρείων, του  τμήματος  παιδιού σε νέα πτέρυγα, σε όμορο όροφο, συνδεδεμένο με τον ανελκυστήρα, η βραχεία νοσηλεία καθώς και των χώρων διοικητικής υποστήριξης και προσωπικού.

Τέλος τα γενικότερα έργα του ΤΑΙΠΕΔ στην υγεία αφορούν μεταξύ άλλων στην ανέγερση κτιρίων για την προσθήκη νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων κλινικών και μονάδων τον εκσυγχρονισμότων τμημάτων επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία και την ενεργειακή καιλειτουργική αναβάθμιση των υποδομών των κέντρων υγείας και των ΠΠΙ. Πρόκειται για παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό περιβαλλοντικό και οικονομικόαποτύπωμα δεδομένου ότι θα συμβάλλουν στη ριζική αναμόρφωση των υποδομώντου Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος των πολιτών και της εθνικήςοικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα συμβάλλουν επίσης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και της επίτευξης τωνεθνικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιοτης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός ΜονάδωνΥγείας θα αναβαθμιστεί ενεργειακά. Τα έργα είναι ενταγμένα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και χρηματοδοτούνται από την EE NextGenerationEU.

Προηγούμενο άρθρο Άννα Βαγενά: Ένας ηγέτης ανάμεσα στο πλήθος
Επόμενο άρθρο Επανεκλογή Μάξιμου Χαρακόπουλου ως επικεφαλής Γ.Γ. ΔΣΟ