Ειδήσεις

Ο Γιώργος Λαμπρούλης στο πλευρό των εστιακών φοιτητών


Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης το μεσημέρι της πέμπτης, ο οποίος δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα τους στη Βουλή, δηλώνοντας επιπλέον τα εξής:

«Χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας και ειδικότερα στο κομμάτι της στέγασης. Αναδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο η γύμνια της κρατικής μέριμνας για τη φοιτητική στέγη, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των φοιτητών ως “κόστος” και βλέπουν και τον τομέα της φοιτητικής στέγης ως ένα πεδίο κερδοφορίας και ανταποδοτικότητας. Είμαστε στο πλευρό των φοιτητών, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους».

Η Μαχητική κινητοποίηση στη φοιτητική μέριμνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  που πραγματοποίησαν την Πέμπτη  το μεσημέρι οι Σύλλογοι Εστιακών Φοιτητών Λάρισας, Νοσηλευτικής, Ιατρικής και οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ στους υπόλοιπους συλλόγους των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Είχε στο επίκεντρο της κινητοποίησης  το αίτημα για κατάργηση του κανονισμού της εστίας, αφού σε αυτόν προβλέπονται μεταξύ άλλων, το χαράτσι των 150 και 400 ευρώ που πληρώνουν για να διαμένουν οι φοιτητές στις εστίες, η προϋπόθεση συμπλήρωσης 15 διδακτικών μονάδων στο προηγούμενο εξάμηνο για να κρατήσει κάποιος το δωμάτιό του.

Ταυτόχρονα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι με βάση τον κανονισμό της εστίας, οι φοιτητές που δεν πληρώνουν το «χαράτσι» της φοιτητικής μέριμνας απαγορεύεται να ορκιστούν και να πάρουν το πτυχίο τους ακόμα και αν έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών τους.

 

Οι φοιτητές έκαναν ξεκάθαρο ότι, όπως και σε παλιότερες περιπτώσεις έτσι και τώρα, θα δώσουν μάχη για να ορκιστεί η τελειόφοιτος φοιτήτρια Α.Μ., στην οποία η φοιτητική μέριμνα αρνείται να δώσει βεβαίωση για να μπορέσει να αποκτήσει το πτυχίο της.

Ξεκαθάρισαν ότι μπροστά στο καλοκαίρι, δεν θα αφήσουν κανέναν φοιτητή να πεταχτεί έξω από τις εστίες, είτε επειδή δεν πλήρωσε το χαράτσι, είτε γιατί δεν συμπλήρωσε 15 διδακτικές μονάδες, αφού αν συμβεί κάτι τέτοιο θα προκύψουν μεγάλες δυσκολίες για τη συνέχιση των σπουδών τους, καθώς δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, ειδικά στις σημερινές συνθήκες όπου η ακρίβεια καλπάζει, τα νοίκια έχουν εκτοξευτεί.

Όπως τόνισε η Δήμητρα Χατζηβασίλη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Νοσηλευτικής και μέλος του ΔΣ του συλλόγου εστιακών φοιτητών, τόνισε ακόμα ότι «είναι απαράδεκτο να ζητούν λεφτά από εστιακούς φοιτητές με πολλά οικονομικά προβλήματα, την ώρα που το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα αυτό δίνει τρώγλες σε φοιτητές για τη διαμονή τους. Δεν δεχόμαστε να είμαστε πελάτες στα ίδια μας τα πανεπιστήμια, ούτε να μένουν οι φοιτητές χωρίς πτυχίο γιατί δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν». 

Μετά τη συνάντηση που είχαν οι φοιτητές με υπαλλήλους της φοιτητικής μέριμνας, και την απάντηση ότι «πρέπει να εφαρμοστεί ο κανονισμός», οι φοιτητές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες.

Για αυτόν τον λόγο καλούν και τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους να μπουν στον αγώνα για το δικαίωμα των φοιτητών στη σύγχρονη, δωρεάν στέγαση, με ανέγερση νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια, αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη, 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν, άμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.

 

Λάρισα 30/6/2023

Προηγούμενο άρθρο Ευχαριστίες του Προέδρου του 47ου Βαθμολογικού Κέντρου Πανελλαδικών Εξετάσεων Λάρισας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη τεσσάρων ανήλικων ημεδαπών για, κατά περίπτωση, κλοπή, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Κ.Ο.Κ.