Ειδήσεις

Μάξιμος: Η Νέα Δημοκρατία πολιτεύεται με υπεύθυνο πατριωτισμό


«Στις λίγες μέρες που έμειναν μέχρι τις εκλογές όλοι θα πρέπει να σταθμίσουν τα δεδομένα. Το μείζον ζήτημα σε μία εκλογική αναμέτρηση είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης και η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση σοβαρή, αποτελεσματική, σταθερή, μία κυβέρνηση που έχει αποδείξει στην πράξη ότι πολιτεύεται με γνώμονα τον υπεύθυνο πατριωτισμό. Όχι μία πλειοδοσία υποσχέσεων και μία ευαισθησία στα λόγια για τα εθνικά ζητήματα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο FORMedia TV και στην εκπομπή Focus με τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Τάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που άσκησε πραγματικά υπεύθυνο πατριωτισμό, με μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική -με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια ο οποίος επιτέλεσε πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό έργο- με συμφωνίες, με αμυντικές ρήτρες, όπως η συμφωνία με την Γαλλία. Έχουν έρθει, ήδη, τα RAFALE, ήρθανε οι φρεγάτες BELHARA, αναμένουμε και άλλα. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε προχωρήσει σε επίσης σημαντική αμυντική συμφωνία, αναβαθμίσαμε τα F-16, αναμένουμε το 2028 τα F-35, ενώ αντίστοιχα η Τουρκία του Ερντογάν έχει αποκλειστεί από αυτά τα προγράμματα. Η Ελλάδα, λοιπόν, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αναβάθμισε το διεθνές της κύρος. Δεν είναι μόνον η εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου με τον πρωθυπουργό να μιλάει στο Κογκρέσο καταχειροκροτούμενος από γερουσιαστές και βουλευτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Η χώρα στην πράξη θωράκισε την άμυνά της, αναβάθμισε το κύρος της, απέκτησε και πάλι υπεροπλία στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους κι αυτό προκαλεί εκνευρισμό και στην άλλη πλευρά».

 

Η αντισυστημική ψήφος διαμαρτυρίας δεν οδηγεί πουθενά

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «υπάρχει μία αίσθηση βεβαιότητας ότι θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά αυτός είναι και ο αντίπαλός μας αυτή τη στιγμή, διότι όπως δείχνουν και οι έρευνες της κοινής γνώμης, υπάρχει και μία πλειάδα κομμάτων που προσδοκούν να λάβουν την αντισυστημική ψήφο, αντισυστημικά κόμματα διαμαρτυρίας τα οποία κινούνται στη ζώνη του 3%. Εάν εισέλθουν στην Βουλή αυτά τα κόμματα υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μία μάλλον “ψαλιδισμένη αυτοδυναμία”. Θα έλεγα ότι το στοίχημα για μας είναι αυτό, να καταδείξουμε το σημαντικό διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας και της ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει τις γενναίες μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Η αντισυστημική ψήφος διαμαρτυρίας δεν οδηγεί πουθενά. Είδαμε πλειάδα τέτοιων κομμάτων διαμαρτυρίας, ιδιαίτερα εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που μπόρεσαν να “καβαλήσουν το κύμα” της διαμαρτυρίας των λεγόμενων αγανακτισμένων. Νομίζω ότι ο απολογισμός δεν είναι θετικός από την παρουσία τέτοιων κομμάτων. Ιδιαίτερα, στα δεξιά της ΝΔ, αυτά που εμφανίζονται να πλειοδοτούν σε πατριωτική ρητορική ή που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών.

Θα είναι μια αδύναμη πλειοψηφία σε αυτή την περίπτωση και θα ήθελα να το σταθμίσουν οι τηλεθεατές μας, όσοι μας βλέπουν, αλλά και γενικότερα ο ελληνικός λαός στα λίγα 24ωρα που απομένουν μέχρι την κάλπη. Νωρίτερα, στην εισαγωγή σας, σχολιάζατε τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος και αυτός σπεύδει να καταδικάσει σωστά την αντισυστημική ψήφος στα κόμματα διαμαρτυρίας. Αλλά είναι αυτός που “άνοιξε το καπάκι” σε αυτή την περίπλοκη εξίσωση με την ψήφο στην απλή αναλογική. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας είπε mea culpa, αλλά η χώρα ταλαιπωρείται μήνες τώρα σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Η απέναντι πλευρά, η Τουρκία, έχει μία σταθερή κυβέρνηση και εμείς εδώ ακόμη αγωνιζόμαστε προκειμένου να έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη μέρα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας».

 

Η Ορθοδοξία δεν περιχαρακώνεται στα καλούπια ενός κόμματος

Ερωτηθείς για το κόμμα ΝΙΚΗ, ο έμπειρος βουλευτής και επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ανέφερε ότι «μιλώ με πολλούς φίλους, γιατί οι περισσότεροι εξ αυτών στα χρόνια που πολιτεύομαι υπήρξαν ψηφοφόροι της ΝΔ και με τίμησαν κατ’ επανάληψη με την εμπιστοσύνη τους. Προσπαθούμε να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι η Ορθοδοξία είναι σημείο ενότητας και όχι διαίρεσης του ελληνικού λαού. Δεν κάνουμε διαγωνισμό ποιος είναι περισσότερο θρησκευόμενος, ποιος είναι πιο κοντά στην ορθόδοξη παράδοση και στην πίστη μας. Και νομίζω ότι και ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη είχε την ευκαιρία να τονίσεις στις ομιλίες του ότι δεν πρέπει να περιχαρακώνουμε την πίστη μας στα καλούπια ενός κόμματος».

 

Διαχρονικά λάθη και παραλείψεις στη Θράκη

Ο βουλευτής Λαρίσης και ιστορικός ερευνητής σημείωσε ότι «τα ζητήματα που ενδιαφέρουν περισσότερο τους πολίτες και στην περιφέρεια και γενικότερα θα έλεγα τον ελληνικό λαό είναι αυτά της οικονομίας, χωρίς να υποτιμώ τα άλλα. Ωστόσο, με αφορμή την τρέχουσα επικαιρότητα, και το ζήτημα του ναυαγίου και το ζήτημα της Ροδόπης καταδεικνύουν την ανευθυνότητα και την επιπολαιότητα με την οποία πολιτεύεται κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν δείχνει να έλαβε και το μάθημα από το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Όσον αφορά στη Ροδόπη επιτρέψτε μου, επειδή έχω βρεθεί στην Πόλη για μεταπτυχιακές σπουδές και έχω ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά, να πω ότι μακάρι η συζήτηση αυτή να είναι μία αφορμή να ξαναδεί η ελληνική Πολιτεία σοβαρά το ζήτημα αυτό. Διότι για δεκαετίες έχουν γίνει λάθη, ολιγωρίες και αστοχίες από την ελληνική πλευρά. Η θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αποτελείται από τρία στοιχεία, τουρκογενείς, Πομάκους και αθίγγανους. Με τις ευλογίες του τουρκικού προξενείου, που δρα ανεξέλεγκτα σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή, επιχειρείται μία βίαιη τουρκοποίηση της θρησκευτικής μειονότητας. Και αυτό, δυστυχώς, όπως σας είπα, οφείλεται σε διαχρονικά λάθη της ελληνικής πολιτείας. Όταν ένα παιδί γεννιέται σε μία οικογένεια Πομάκων και αναγκάζεται μόλις πάει στο δημοτικό σχολείο να διδαχθεί την τουρκική και όχι τη μητρική του γλώσσα που είναι η πομακική, καταλαβαίνετε πως σταδιακά γίνεται ο εκτουρκισμός της μουσουλμανικής μειονότητας».

 

Οι μουσουλμάνοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ έχουν πιεί το “αμίλητο νερό”

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «ένα μήνα τώρα προκαλείται δημόσια η αξιωματική αντιπολίτευση  και προκαλούνται και οι δύο εν δυνάμει βουλευτές, οι οποίοι εξελέγησαν την 21η Μαΐου, και εάν επαναληφθούν τα αποτελέσματα μπορεί να επανεκλεγούν. Οι δύο βουλευτές, έχουν πιει το αμίλητο νερό. Δεν μας έχουν πει το απλό και το αυτονόητο. Θα εκπροσωπούν την θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα ή θα εκπροσωπούν την εντός εισαγωγικώντουρκική μειονότητα”, καταστρατηγώντας τη συνθήκη της Λωζάνης, η οποία μιλά καθαρά για θρησκευτική μειονότητα, σε αντίθεση με την Ελληνική Ορθόδοξη μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, η οποία βεβαίως ήταν ανθούσα μειονότητα και η οποία έχει αποδεκατιστεί σε σχέση και με όσα βλέπουμε στη Θράκη που είναι μια ευημερούσα μειονότητα που ευημερεί και πληθυσμιακά.

Δεν είναι ότι καλύτερο το γεγονός ότι γίνεται μία τέτοια συζήτηση και με την ένταση που γίνεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αλλά μακάρι απ’ αυτή την αφορμή το ελληνικό κράτος, η ελληνική Πολιτεία διαχρονικά να ακολουθήσει μία πιο συντεταγμένη, μία πιο σοβαρή, μία πιο στοχευμένη πολιτική, γιατί μιλάμε για μία εθνικά ευαίσθητη περιοχή που είναι η Δυτική Θράκη. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μία διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης της οποίας προήδρευσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Μακάρι τα πορίσματα στα οποία κατέληξε αυτή η επιτροπή να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, σε υλοποίηση, προκειμένου να αναπτυχθεί η Θράκη, γιατί η οικονομική ανάπτυξη θα είναι και μία θωράκιση της εθνικά ευαίσθητης αυτής περιοχής».

 

Μέτρα στήριξης νέων ζευγαριών για απόκτηση παιδιών

Ο βουλευτής που έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό διατύπωσε την άποψη ότι «το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να συμβιβάσουμε τον οικογενειακό με τον εργασιακό βίο, πρωτίστως, των γυναικών. Η εμπειρία μου από την επιτροπή αυτή στην οποία εργαστήκαμε και καλέσαμε ειδήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων και είδαμε και θετικά παραδείγματα από χώρες της Σκανδιναβικής ή την Γαλλία, που έχουν μία καλύτερη αντιμετώπιση του δημογραφικού σε επίπεδο ΕΕ, είναι ότι θα πρέπει ο πολίτης, ένα νέο παιδί, ένα νέο ζευγάρι να νιώσει ασφάλεια για να κάνει το επόμενο βήμα να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια, να κάνει παιδιά. Και για να το κάνει αυτό χρειάζεται μία βεβαιότητα ότι θα έχει δουλειά, μια καλά αμειβόμενη θέση απασχόλησης, και θα έχει και πρόσβαση σε φθηνή κατοικία. Νομίζω προς αυτή την κατεύθυνση εργάστηκε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, πέρα από τα επιμέρους μέτρα, το επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, η “νταντά της γειτονιάς”, το ολοήμερο σχολείο που θα πρέπει να επεκταθεί, το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, που ξεκίνησε, που έχει στόχο να μπορεί ένα νέο ζευγάρι να έχει πρόσβαση σε φθηνή κατοικία. Δυστυχώς, παράπλευρες συνέπειες της εκτίναξης του τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας το προηγούμενο διάστημα, η ζήτηση με τα Airbnb έχουν εκτινάξει την κατοικία και σε επίπεδο αγοράς και σε επίπεδο ενοικίων και χρειάζεται να επιμείνουμε ακόμη περισσότερο με στοχευμένα μέτρα με στοχευμένες πολιτικές.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση τις προηγούμενες μέρες με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. Χρειάζονται και μέτρα περαιτέρω στήριξης των πολυμελών οικογενειών, των πολυτέκνων, των τριτέκνων στη χώρα μας και επιδόματα, ενδεχομένως πρέπει να ξαναδούμε πάλι μία τέτοια πολιτική. Αλλά θα σας έλεγα ότι το μείζον, το βασικό είναι να κάνει κανείς το πρώτο βήμα, να κάνει οικογένεια, να κάνει το πρώτο και το δεύτερο παιδί. Δεν ξέρω πόσοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τρίτο ή τέταρτο. Θα πρέπει και εκεί να έχουμε στοχευμένα μέτρα στήριξης. Το πρώτο, το μείζον είναι τα νέα ζευγάρια να κάνουν το πρώτο παιδί, και προς αυτή την κατεύθυνση στοχευμένο επίσης θα είναι και το μέτρο που δώσαμε με την αύξηση των επιδομάτων τέκνων στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά σας λέω ότι ένα νέο τέτοιο υπουργείο προφανώς θα έχει πολύ έργο να κάνει μπροστά του».

 

Χρειάζεται μια νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφορικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα που εμφανίστηκε εκ νέου με το πρόσφατο ναυάγιο, υποστήριξε ότι «το συναμφότερον πρέπει να γίνει. Από μια να υπάρχει μία συνολικότερη δημογραφική πολιτική όχι μόνο από το κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ αλλά και συνολικά από την ΕΕ. Γιατί η Ευρώπη γερνάει, δεν είναι απλά η γηραιά Ήπειρος είναι γερασμένη ήπειρος. Ιταλία, Ελλάδα είμαστε από τις πρωταθλήτριες με γηρασμένο πληθυσμό και σε δημογραφική απίσχναση. Χρειάζεται μία πολιτική δημογραφική από τη μία και από την άλλη μία πιο συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική. Η Ευρώπη, βεβαίως, στα μάτια όλου του κόσμου μπορεί να φαντάζει ως ο παράδεισος, η Εδέμ, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί και τους απόκληρους όλου του κόσμου. Χρειάζεται, όμως, όπως είπατε, νέο κόσμο, αλλά θα πρέπει στοχευμένα να δούμε πόσους χρειαζόμαστε, με τι νόμιμες οδούς μπορούμε να τους φέρουμε στην Ευρώπη για να μην έχουμε ναυάγια, όπως αυτό που συνέβη πριν λίγες μέρες στα διεθνή ύδατα, στο Ιόνιο, με εκατοντάδες απ’ ότι φαίνεται νεκρούς».

Ερωτηθείς σχετικά συμφώνησε ότι «η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν είναι τόσο εύκολη η ενσωμάτωση στην Ευρώπη ανθρώπων που ξεκινούν από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, που δεν συνάδει πολλές φορές με τις ευρωπαϊκές αξίες. Από κει και πέρα σας είπα ότι χρειάζεται μία πιο συγκροτημένη πολιτική. Μέχρι τώρα δεν είχαμε καταλήξει σε μια αναθεώρηση, σε ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Φαίνεται ότι καταλήγουμε σε κάτι, το οποίο θα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην αλληλεγγύη. Αυτό είναι κάτι που το χρειάζεται η Ελλάδα, που είναι η βασική πύλη εισόδου, είναι το σύνορο, το νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 75% των παράτυπων, παράνομων μεταναστών στην ΕΕ εισέρχονταν μέσω της πύλης της Ελλάδος. Αυτό έχει περιοριστεί στο 5%. Πλέον, και ο φράκτης προχωρά, παρά τις αντιδράσεις και την υπονόμευση που έγινε από Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένες τροπολογίες, και θα γίνει και με δικές μας δαπάνες που είπε και ο πρωθυπουργός, και τα σύνορα φυλάσσονται καλύτερα και οι δομές έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Αλλά υπάρχει ένα βαρύ κλίμα σε όλη την Ευρώπη. Εγώ ως Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχα συναντήσει και προέδρους κοινοβουλίων, και ομόλογων επιτροπών των χωρών-μελών του Βίζεγκραντ. Ήταν πάρα πολύ όχι απλώς επιφυλακτικοί, αρνητικοί, ακόμη και για να δεχτούν μερικές δεκάδες ανηλίκων μεταναστών. Αυτό ήταν το κλίμα απέναντί μας και σε αυτό το αντίξοο κλίμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε πολλά».

 

Προηγούμενο άρθρο Ρένα Καραλαριώτου: Ουσιαστική στήριξη στην ύπαιθρο και την αγροτική οικογένεια
Επόμενο άρθρο Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κοιλάδα των Τεμπών