Ειδήσεις

Μάξιμος: Με ΝΔ μειώσεις φόρων και αύξηση μισθών


«Απέναντί μας έχουμε μια αναξιόπιστη αντιπολίτευση. Οι εκλογές γίνονται για να βγει κυβέρνηση και όχι για να δούμε ποια θα είναι η κατάταξη του δεύτερου ή του τρίτου κόμματος. Γιατί βλέπετε έναν διαγωνισμό ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτοί που διαφιλονικούσαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση για το ποιος έχει τα πρωτοτόκια της κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα διαγωνίζονται για το ποιος θα βάλει τους περισσότερους φόρους. Εμείς δεσμευόμαστε για περεταίρω μειώσεις φόρων και αύξηση μισθών». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στο Νέο Περιβόλι, το Μεγάλο Μοναστήρι και την Αγναντερή, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που ευχαρίστησε του πολίτες για τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου και την ανανέωση της εντολής στο πρόσωπό του, καυτηρίασε την ανεύθυνη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε «το ΠΑΣΟΚ λέει θα καταργήσει τις απαλλαγές που έχουμε βάλει στις γονικές παροχές, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει θα βάλει και πάλι φόρους στα μερίσματα, ωσάν να λησμονούν ότι οι φόροι στα μερίσματα ουσιαστικά θα ανακόψουν τους ρυθμούς ανάπτυξης, θα περιορίσουν τις δυνατότητες δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης. Και ταυτόχρονα υπόσχονται ότι θα μειώσουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο και θα πέσουν, έτσι, οι τιμές στον καταναλωτή. Αυτοί οι 2 φόροι, εάν μειωθούν, όπως λένε, θα δημιουργήσουνε μια τρύπα 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό. Ας μας πουν, λοιπόν, από πού θα βρούνε τα έσοδα αυτά για να συνεχίσει το κράτος να χρηματοδοτεί τη δωρεάν παιδεία, την υγεία, την άμυνα. Τους προκαλούμε και απάντηση δεν ακούμε μέχρι σήμερα».

 

ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «επειδή προβάλλουν πολλές φορές το παράδειγμα της Ισπανίας που μείωσε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, το ερώτημα είναι, πέτυχε καλύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού η Ισπανία ή είναι ακριβότερα τα τρόφιμα εκεί; Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ισπανία είναι 12,4% όταν στην Ελλάδα είναι 9,8%. Υψηλός και στην Ελλάδα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, αλλά η Ισπανία που μας την παρουσιάζουν ως πρότυπο, έχει υψηλότερο. Ενώ μείωσε κατά 11 μονάδες τον ΦΠΑ η Ισπανία, η μείωση που πέρασε στον καταναλωτή είναι της τάξεως του 0,3%.  Εμείς μειώσαμε τον φόρο στον καφέ αλλά δεν πέρασε στον καταναλωτή, έμεινε το κέρδος στους μεσάζοντες, όπως συνέβη και με τον ΦΠΑ στην Ισπανία. Γι αυτό και επιμένουμε να ρωτούμε, όταν λένε ότι θα καταργήσουν έναν φόρο, να μας πουν από που θα βρουν τα ισοδύναμα. Εμείς με τα φορολογικά έσοδα που έχουμε από τον ΦΠΑ στην κατανάλωση και των τουριστών που κατακλύζουν την Ελλάδα, καθ’ όλο το έτος πια, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε στοχευμένες πολιτικές. Έτσι, για μια τετραμελή οικογένεια με 52 € που δίνουμε πίσω με το marketpass καλύπτουμε ένα μέρος της αύξησης στα τρόφιμα σε σχέση με τη μείωση του ΦΠΑ που δεν θα πέρναγε στον καταναλωτή».

Προηγούμενο άρθρο Ρένα Καραλαριώτου από τα Φάρσαλα: Με σχέδιο και όραμα για μια ακόμη πιο ισχυρή Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Λάρισα