Ειδήσεις

Βιομηχανία 4.0 – Από το I4 by Design Κέντρο Ικανοτήτων & το Πάρκο Καινοτομίας JOIST


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/5 το ROBOTICS WORK SHOP, που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Ικανοτήτων I4 by Designκαι το Πάρκο Καινοτομίας JOISTστα πλαίσια της 3ηςBEYONDEXPOστις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ Helexpo.

Όπως τόνισαν στο σύντομο χαιρετισμό τους ο Funding & Training Manager του I4by Design, Δρ. Γρηγόρης Ματενόγλου και ο Chief Operating Officer του JOISTκ. Βασίλης Αβραμούδης, στη σύγχρονη βιομηχανία οι συμβατικές μηχανές αυτοματισμού έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ρομπότ και μάλιστα σε πολλές εφαρμογές. Τα ρομπότ (βιομηχανικά και συνεργατικά) προσφέρουν πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά μηχανήματα αυτοματισμού, όπως αυξημένη ευελιξία, βελτιωμένη ακρίβεια και ικανότητα εκτέλεσης σύνθετων εργασιών με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς τα ρομπότ έχουν αντικαταστήσει τις συμβατικές μηχανές αυτοματισμού συναντάμε πλέον στην παραγωγή και τη συναρμολόγηση, στην επεξεργασία υλικών, στη συσκευασία και παλετοποίηση, αλλά και στον ποιοτικό έλεγχο.

Οι παρευρισκόμενοι στο workshopείχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τον Robotics Technical Managerτου I4by Design κ. Χρήστο Παπαδόπουλο, για την ενσωμάτωση ρομποτικών συστημάτων στις γραμμές παραγωγής. Ο κ. Παπαδόπουλοςπαρουσίασε εφαρμογές λογισμικού που χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση γραμμών παραγωγής. Η προσομοίωση και η επιλογή βέλτιστων σεναρίων για τη διάταξη και λειτουργία γραμμών παραγωγής αποτελούν μία από τίς υπηρεσίες που προσφέρει στην Ελληνική μεταποίηση το Κέντρο Ικανοτήτων I4by Designμε τους έμπειρους μηχανικούς του.

Ο Δρ. Δημήτριος Γιακουμής, Ερευνητής Γ’ Βαθμίδας του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, ανέλυσε τις σύγχρονες δράσεις Έρευνας και Καινοτομίας στη Ρομποτική, καθώς και τα σημαντικά επιτεύγματα του Εργαστηρίου Ρομποτικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέας Καργάκος, ChiefTechnologyOfficerτης OZZIEROBOTICSπαρουσίασε τις λύσεις που η εταιρία προσφέρει ήδη στην αγορά, στον νευραλγικό τομέα των ρομπότ υπηρεσιών, ο οποίος αναπτύσσεται διεθνώς με ιδιαίτερα γοργά βήματα.

Ο τρόπος με τον οποίο οι καινοτόμες επιχειρήσεις απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις χρησιμοποιώντας ρομποτικούς αυτοματισμούς, παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη λεπτομέρεια από την κα. Μαρία Μπλιαντίδου, BusinessGrowthManagerτης TETTIX. Ο κ. Γιώργος Τσακιρίδης, ElectricalEngineerτης εταιρίας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ταχύτητα και ευκολία εκπαίδευσης των στελεχών της Βιομηχανίας στον προγραμματισμό μοντέρνων ρομποτικών συστημάτων, έτσι ώστε αυτά να εκτελούν με ακρίβεια συγκεκριμένες εργασίες. Η TETTIXσυγκαταλέγεται στους κορυφαίους roboticsintegratorsτης χώρας και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία μεγάλα projects στη Βιομηχανία και τα Logistics, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το πολύ ενδιαφέρον caseανάπτυξης και λειτουργίας αυτόματου ρομποτικού συγκολλητή παρουσιάστηκε από τον DirectorofInnovationτης IKNOWHOWAE, κ. Νίκο Φραγκάκη. Ο κ. Φραγκάκηςανέπτυξε την γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει η IKNOWHOWAEπροκειμένου να βοηθήσει τους πελάτες της να προχωρήσουν στη Βιομηχανία 5.0.

Το δεύτερο μέρος του workshopπεριλάμβανε livedemosσυνεργατικών βραχιόνωνκαι ρομπότ υπηρεσιών, το οποίο πραγματοποιήθηκε από κοινού από τις εταιρίες I4byDesign, OZZIEROBOTICS, TETTIXκαι IKNOWHOW. Συγκεκριμένα, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά τη διαδικασία αυτόματου εγκιβωτισμού με τη χρήση του συνεργατικού βραχίονα UR16E, αλλά και το πως τα μοντέλα OZZIEκαι OZZIEXLπροσφέρουν λύσεις στους κλάδους της υγείας, της φροντίδας ηλικιωμένων, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συμμετοχή του κοινού, που έθεσε πληθώρα ερωτήσεων γύρω από τις εφαρμογές στις οποίες δίνει πλέον λύσεις η Ρομποτική.

Tο ROBOTICSWORKSHOP, θα πραγματοποιηθεί και στη Λάρισα, στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, μέσα στον Ιούνιο με ημερομηνία που θα ανακοινωθείσύντομα.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος και κράτηση θέσηςT. (+30) 2410 234422και μέσω e-mail στο info@joistpark.eu.

Λίγα λόγια για τους διοργανωτές:

Το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign(www.i4bydesign.gr) είναι ένας συνεργατικός σχηματισμός που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και 23 κορυφαίων εταιριών τεχνολογίας. Βοηθά τις μικρομεσαίες μεταποιητικές μονάδες να υιοθετήσουν τεχνολογίες του Industry 4.0, προσφέρονταςυπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, διαχείρισης καινοτομίας, δικτύωσης, συμβουλευτικής και έρευνας και καινοτομίας. Αναπτύσσει και προσφέρει εφαρμογές λογισμικού στους κλάδους του TechnologyScouting, του BusinessIntelligence, των Ψηφιακών Διδύμων, της Κυβερνοασφάλειας, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Βιομηχανικά Περιβάλλοντα, της Ρομποτικής, του Βιομηχανικού Διαδικτύου των Πραγμάτων, της Προσθετικής Κατασκευής και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Το Πάρκο Καινοτομίας JOIST (www.joistpark.eu)είναι ένα phygital οικοσύστημα, που ενισχύει την καινοτομία και τη μεταφορά γνώσης, μέσα από ένα ισχυρό δίκτυο στη Ευρώπη. Τα μέλη του JOIST Community μοιράζονται γνώσεις και εμπειρία, χτίζοντας ένα δυναμικό οικοσύστημα συνεργατών μέσω του οποίου, δημιουργούνταινέα μονοπάτια. Η καινοτομία υιοθετείται από ομάδες με διαφορετικό υπόβαθρο και στόχους, παράλληλα η ομάδα του JOIST, διασφαλίζει ότι η κοινότητά του ενδυναμώνεται και οι ιδέες των μελών της αναπτύσσονται και ευδοκιμούν.

 

Προηγούμενο άρθρο Πάρε τη ζωή στα χέρια σου….. Άναψε τη φλόγα της ζωής
Επόμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Καλή δύναμη στις μαθήτριες και στους μαθητές, που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις