Πρόταση ΤΕΕ για ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τους υδάτινους πόρους


Αξιότιμε κε Περιφερειάρχη

Αποτελεί  κοινή πεποίθησή πλέον  ότι, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κριθεί αν θα υπάρχει «βιώσιμο μέλλον» για  τη Θεσσαλίας και τους κατοίκους  της. Και αυτό, σε σχέση με τους Υδάτινους Πόρους, την Περιβαλλοντική διαφύλαξη της ποιότητας αλλά, και την ποσοτική τους επάρκεια για διαθεσιμότητά σε κάθε χρήση που προδιαγράφεται στην Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία.

Και καθίσταται κρίσιμο εκ των περιστάσεων αφού, η οικονομική δύσκολη συγκυρία για τη χώρα συμπίπτει με την νομικής φύσεων απόφαση που καλείται να πάρει , για μία ακόμη φορά, το ΣτΕ μετά και την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ – απάντηση επί των προδικαστικών ερωτημάτων του- επί του Εθνικού και Περιβαλλοντικά πολλαπλού σκοπού έργου της μερικής μεταφοράς τμήματος από το περίσσευμα των νερών του ποταμού Αχελώου αλλά, και των παράλληλων συναφών αλλά, «αυτόνομων» και «ανεξάρτητων» έργων Υδροηλεκτρικού σκοπού.

Από Επιστημονικής πλευράς, υπάρχει διαχρονική και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση για την σκοπιμότητα, την αδήριτη Θεσσαλική αναγκαιότητα κάλυψης του ελλειμματικού υδατικού ισοζυγίου και, την πολλαπλή Περιβαλλοντική ωφελιμότητα.

Είναι ένα έργο που η Εθνική του διάσταση αναδεικνύεται, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της μεγάλης δοκιμασίας της χώρας και του λαού, κατά πρώτον, σε επίπεδο εξασφάλισης βιώσιμης ύπαρξης αλλά, και μεγιστοποίησης του «συγκριτικού πλεονεκτήματος» του Θεσσαλικού κάμπου, αυτό του πρωτογενούς τομέα σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο παρέχοντας, κατά το δυνατόν, αγροτοδιατροφική επάρκεια με οικονομίες κλίμακας και εισφέροντας στο τοπικό και Εθνικό ΑΕΠ. Κατά δεύτερον, αναδεικνύεται και σε επίπεδο συνεισφοράς στον Ενεργειακό τομέα, με ενδυνάμωση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας με μία «καθαρή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας» αλλά, και με σημαντική οικονομική συνεισφορά.

Αυτά από μόνα τους, πέρα από τα υπόλοιπα επιχειρήματα και ωφελιμότητες που αφορούν, κυρίως τη Θεσσαλία, σύμφωνα και με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (βάση της ΕΟ 2000/60) καθιστούν αποδεκτή και επιβεβλημένη την μεταφορά νερού από την μία υδρολεκάνη σε άλλη, κατά συνέπεια, δείχνουν κατηγορηματικά από νομικής και τεχνοκρατικής πλευράς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης και του υπόλοιπου 20% περίπου των έργων μεταφοράς νερού.

Μία κατεύθυνση που, πλέον, ΑΠΑΙΤΕΙ ξεκάθαρη πολιτική βούληση και πράξη. Τόσο από την Κεντρική και Περιφερειακή εξουσία όσο και από τα κόμματα και τους φορείς.

Πρέπει εδώ να τονισθεί πως, ως Περιφερειακή οντότητα, δεν πρέπει να είμαστε πλέον, προσκολλημένοι στη φάση «διεκδίκησης των έργων κεφαλής», που νομοτελειακά  πλέον, θα ολοκληρωθούν παρά την όποια ακραία εμμονή, κενή περιεχομένου και χαρακτηριστικά, ελλειμματική επιχειρημάτων, άρα μη πειστική διατύπωση που προβάλλεται από πολιτικούς ή άλλους φορείς.

Πρέπει να πάμε ένα σημαντικό βήμα παρακάτω, δηλαδή, στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε έργα δικτύων και διανομής καθώς και, το πλέον σημαντικό, στην διαμόρφωση, εδώ και τώρα, του «Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης», με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων χρηστών, που θα αποδομήσει την φαύλη πανσπερμία φορέων που το μόνο που επιτελούν είναι η «διαφύλαξη μικροσυμφερόντων» τοπικιστικού ή συντεχνιακού προσανατολισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρώ ότι, η ΠΑΣΕ, ένα «άτυπο» όργανο που συγκροτήθηκε για να στηρίξει το έργο στην έναρξη του και στην πορεία του, μέχρι ένα σημείο, – και το έκανε σε σημαντικό βαθμό- για λόγους εγγενών αδυναμιών της που φάνηκαν ιδιαίτερα με τη «φθίνουσα» λειτουργία της (πάντα αναφέρομαι σε ουσιαστική λειτουργία όχι απλά σε συναντήσεις «εκτόνωσης» και σύνταξης ανακοινώσεων) αλλά, κυρίως, για λόγους θεσμοθέτησης μίας άλλης Κρατικής και αυτοδιοικητικής  οντότητας (μέσω του «Καλλικράτη») έχει «εκπνεύσει» ο χρόνος και ο λόγος ύπαρξής της.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, πλέον, τόσο σε πολιτικό επίπεδο (Πανθεσσαλική έκφραση με συμμετοχή των 4 Αντιπεριφερειαρχών και των Περιφερειακών Συμβούλων) όσο και σε θεσμικό επίπεδο (με τις αρμοδιότητες που έχει βάσει του Ν. 3852/2010) αλλά, και περαιτέρω που μπορεί να αναλάβει), μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο του.

Μία απόφασή του, που θα λάβει σε «Ειδική Συνεδρίαση», με θέμα : «Υδάτινοι Πόροι Θεσσαλίας- Άνθρωπος/Περιβάλλον/ Ανάπτυξη», διευρυμένης συμμετοχής με τους Βουλευτές, εκπροσώπους κομμάτων, ΠΕΔ και Δημάρχους  και, φορείς,  ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να αποτυπώσει  μία «ομόθυμη Πανθεσσαλική Υδατική Πολιτική » με τα απαραίτητα παραρτήματα της επιστημονικής τεκμηρίωσης, δημιουργώντας έτσι, ένα αρραγές μέτωπο διεκδίκησης του μέλλοντος της Θεσσαλίας.

Η συμμετοχή δε των πολιτών μπορεί να διευκολυνθεί με τη χρήση αφενός μίας «διακαναλικής μετάδοσης» αφετέρου, των νέων μορφών κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, δηλαδή, μετάδοσης και μέσω μίας «διαδικτυακής  διαδραστικής πλατφόρμας» όπου, κάθε πολίτης, επώνυμα, μπορεί να καταθέτει παρέμβαση ή ερώτημα.

Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη και χρονικά, προσδιοριζόμενη περί της 20ης Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους με το σκεπτικό ότι, θα έχουμε στη διάθεσή μας πολλαπλά και πλήρη στοιχεία νομικής και τεχνοκρατικής τεκμηρίωσης μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε , ήδη, ως Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής & Δυτικής ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ σε συνεργασία με το τμήμα Μαγνησίας και το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας και την αρωγή της ΕΘΕΜ. Στα πλαίσια των ενεργειών μας και προς υποστήριξη αυτών , έχουμε ήδη συστήσει στο τμήμα μας «Επιστημονική Δομή Υδάτινων Πόρων» που μαζί με την «Διεπιστημονική Επιτροπή» διακεκριμένων Επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων που λειτουργεί από τον περασμένο Δεκέμβριο παρέχει διαρκώς την απαιτούμενη τεκμηρίωση.

Σας επισυνάπτω και τις πρωτοβουλίες μας στις οποίες, προφανώς, θα θέλαμε να συμμετέχετε ως ο «πρώτος πολίτης» της Περιφέρειάς μας, με τη βεβαιότητα ότι, η συμμετοχή σας θα προσδώσει και κύρος αλλά, και ουσιαστική βοήθεια.

Θεωρώ ότι, είναι «ιστορική ευκαιρία» για τον νέο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας και για σας προσωπικά, να διαδραματίσετε τον σημαντικό ρόλο που επιφυλάσσει το πλαίσιο ύπαρξής σας αλλά, κυρίως, να αναλάβετε την «Πανθεσσαλική έκφραση» σε ένα ζήτημα που, πέραν της Εθνικής σπουδαιότητας , αποτελεί για τη Θεσσαλία και τους Θεσσαλούς  «ζήτημα βιωσιμότητας, ζήτημα ύπαρξης».

Στα πλαίσια αυτά, θεωρώ ότι, η συνεδρίαση της ΠΑΣΕ της Τετάρτης, 18/09/2012 θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση μίας «ιστορικής τελευταίας συνεδρίασης», με τιμητική παρουσία και αναφορά όλων όσων διαχρονικά μόχθησαν για την υπόθεση αυτή και, με  την «ακροτελεύτια απόφαση» της  για μία άλλη πορεία, στα πλαίσια της ανάληψης ρόλου από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Συνέπεια των παραπάνω είναι  ότι, η φυσική μου παρουσία δεν θα πρόσθετε τίποτα περισσότερο από όσα σας καταθέτω και προτείνω.

Στη διάθεσή σας πάντα για κάθε συνεργασία.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

ΚωνσταΝτίνος  Διαμάντος

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Κεντ. & Δυτ. Θεσσαλίας

 

Κοινοποίηση: Ως πίνακας Αποδεκτών

 

Πίνακας Αποδεκτών

  • Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας  Ρένα Καραλαριώτου
  • Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας   Δημήτριο Αλεξόπουλο
  • Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καρδίτσας  Βασίλειο Τσιάκο
  • Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη
  • Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Λιάπη Χρήστο(παρακαλούμε να διανεμηθεί στους Επικεφαλείς των παρατάξεων & στους Π.Σ.)
  • Βουλευτές 4 Νομών
  • Μέλη ΔΕ τμήματος
  • Μέλη Αντιπροσωπείας τμήματος
  • ΠΕΔ & Δημάρχους 4 Νομών
  • ΤΕΕ Μαγνησίας
  • ΓΕΩΤΕΕ
  • Επιστημονικούς και Παραγωγικούς Φορείς
  • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά
Επόμενο άρθρο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 6ΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΦΕΤΑΣ