Ειδήσεις

Μια σπουδαία Δράση του Χιονοδρομικού-Ορειβατικού Σπαρμού η δημιουργία Βοτανικού Κήπου στην Ελασσόνα


Γέμισε από παιδικά χαμόγελα την περασμένη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, ο χώρος του ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας στην Ελασσόνα, όταν στο πλαίσιο του  εμβληματικού περιβαλλοντικού έργου Olympus+, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, με δικαιούχο και συντονιστή το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», ο Χιονοδρομικός –Ορειβατικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού Ολύμπου (ΧΟΠΣ), που είναι ο υπεύθυνος Φορέας για τη συγκεκριμένη δράση, δημιούργησε  έναν μικρό Βοτανικό Κήπο, με τα πλέον αντιπροσωπευτικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που φύονται στον Όλυμπο, στη δημιουργία του οποίου και στη φάση φύτευσης των φυτών, συμμετείχαν οι μαθητές της 2ας τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, μαζί με τους δασκάλους τους.

 

Σκοπός   καı  στόχοı της δράσης

  Ο βοτανικός κήπος και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έχουν  σκοπó να ενημερώσουν  τον επισκέπτη της περιοχής και κυρίως τους μαθητές για τα ΑΦΦ του Ολύμπου.

Ο κήπος αυτός, που θα  είναι επισκέψιμος, όχι μόνο από τους χιλιάδες μαθητές που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Κέντρο Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης, τους επισκέπτες της περιοχής αλλά και από όλους τους πολίτες, θα συντηρείται με μέριμνα της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Ελασσόνας, που υποστηρίζει συνολικά το Έργο Olympus+ και αφορά την προστασία της Βιοποικιλότητας του Ολύμπου και την προστασία του από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν οι μαθητές της 2ας τάξης δημοτικού, μαζί με τον Δήμαρχο της Ελασσόνας και τους Αντιδημάρχους, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Π.Θ. κ. Λύκα,  ξεκίνησαν να φυτεύουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου  στα παρτέρια του Βοτανικού Κήπου και μάλιστα ο κάθε μαθητής , όχι μόνο είχε τη χαρά της φύτευσης ενός μοναδικού, σε είδος,  φυτού, αλλά το υιοθέτησε κιόλας.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας, αφού συνεχάρη τους Φορείς υλοποίησης, τον ΧΟΠΣ Σπαρμού, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον δικαιούχο του Έργου Δίκτυο «Περραιβία» δήλωσε ότι:

“η ενέργεια αυτή είναι μια μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών, τα οποία όχι μόνο είχαν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν από κοντά, αλλά και να μάθουν να τα χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή, εξασφαλίζοντας μια υγιεινή διατροφή και υγεία στην πορεία της ζωής τους. Η ποικιλία και ο μεγάλος αριθμός των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που φύονται στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στον Όλυμπο, πρέπει να γίνουν κτήμα των παιδιών, να τα χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους διατροφή  και να γνωρίζουν ότι το περιβάλλον πρέπει να προστατεύεται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις”.

Παρόντες στην έναρξη λειτουργίας του Βοτανικού Κήπου ήταν ο Δημάρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γεώργιος Κατσιούρας και Κώστας Πασχόπουλος , στελέχη του Δήμου από τις δύο Αντιδημαρχίες (Ειρήνη Παράσχη και Στέλλα Κουλουκτσή), εκπρόσωποι από τους Ελασσονίτες Εθελοντές (Παπακωνσταντίνου Γεωργία και Γαλογαύρου Βάσω), από την πλευρά των διοργανωτών παρόντες ήταν η πρόεδρος του ΧΟΠΣ Σπαρμού κ. Βίκυ Νίκου, από το Δίκτυο «Περραιβία» ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος κ.κ. Κώστας Σκριάπας και Κώστας Φουρκιώτης, το Μέλος ΔΣ κ. Σπύρος Αναγνωστάκης, από πλευράς Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο Αναπλ. Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής κ. Χρήστος Λύκας (ο οποίος ετοίμασε το τοπογραφικό της φύτευσης του Βοτανικού Κήπου και επέλεξε τα φυτά), από πλευράς ΚΠΕ ο κ. Ανδρέας Γκανάτσιος και, τέλος, οι εκπαιδευτικοί της 2ας τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας.

 

Το Δίκτυο ‘Περραιβία» και ΧΟΠΣ Σπαρμού ευχαριστούν ιδιαίτερα τον Δήμο  Ελασσόνας, που στηρίζει ,από την πρώτη στιγμή, συνολικά το έργο Olympus+, αγκάλιασε μια τέτοια προσπάθεια και υιοθετεί μια ισχυρή  φιλοπεριβαλλοντική πολιτική, ευαισθητοποιώντας όχι μόνο την κοινωνία, αλλά κυρίως τη Νέα Γενιά , διέθεσε και προετοίμασε τον απαραίτητο χώρο και αναλαμβάνει να συντηρεί και να διατηρεί, έναν ιδιαίτερο χώρο, όπως είναι ο Βοτανικός Κήπος, μέσω της Υπηρεσίας Πρασίνου της  Αντιδημαρχίας  Περιβάλλοντος και Υποδομών Νότιου Τομέα του Δήμου και τέλος τα «Θερμοκήπια Σπορόφυτων-Απόστολος  Μπίλλης» στο Ν.Περιβόλι Λάρισας (Τηλ: 2410731631

web site: www.billisgreenhouses.gr), για την προσφορά  των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

 

Olympus+ : Ένα έργο-σπονδή για το μυθικό βουνό

Το έργο Olympus+ αποτελεί μία διεπιστημονική προσέγγιση  για  την αειφόρο διαχείριση των φυσικών και γεωργικών πόρων του ΝΔ Ολύμπου (διοικητικά όρια του Δήμου Ελασσόνας), με επίκεντρο την προστασία των  Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, που φύονται ελεύθερα στην άγρια φύση του παγκόσμιου μνημείου της φύσης και  την προστασία τους, αλλά και την προστασία του βουνού ,ενόψει της διαφαινόμενης κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, ως συνέπεια αυτής .

Παράλληλα μελετά τη δυνατότητα προστασίας του ΝΔ Ολύμπου, μέσα από τη διαδικασία των αναδασώσεων, με την αξιοποίηση εξειδικευμένων επιστημόνων, πανεπιστημιακών εργαστηρίων και ερευνητών, τη δημιουργία μελέτης, που θα κοινοποιηθεί προς όλες  τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, για την δημιουργία πολιτικών η δράσεων προς την κατεύθυνση αυτή (Εργαλειοθήκη).

 

Το έργο με τίτλο «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+» , με δικαιούχο και συντονιστή Φορέα το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ , έχει εγκριθεί προς υλοποίηση και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021», στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» και ολοκληρώνεται στις 30/8/2023, οπότε και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματά του.

Πληροφορίες : www.olympus-protect.gr, www.perrevia.net.gr ,E-Mail: perrevianet@gmail.com Mobile: 6974-881944.

 

 

 

 

Με εκτίμηση

Εκ μέρους των εταίρων του Προγράμματος

Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Χιονοδρομικό-Ορειβατικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού Ολύμπου

 

Ο Συντονιστής Εταίρος

Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Ο Πρόεδρος

Κων. Σκριάπας

Προηγούμενο άρθρο Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Επόμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας: Online μετάδοση εκλογικών αποτελεσμάτων στο ekloges.thessaly.gov.gr