Ειδήσεις

Δήλωση της εκ νέου υποψήφιας Βουλευτού Ν. Λάρισας με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Άννας Βαγενά, για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


Σήμερα τιμούμε ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, τις 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου, που εξολοθρεύτηκαν κατά τον διωγμό τους από τις πατρογονικές εστίες τους από τους Νεότουρκους.

Ευγνωμονούμε τους Έλληνες του Πόντου που ήρθαν στην μητέρα Ελλάδα, για τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας.

Τιμούμε την ιστορική αλήθεια και διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται:

– Για συγκρότηση μόνιμης και διαρκούς επιτροπής στη Βουλή για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923.

– Για πρωτοβουλίες της “Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου”.

– Για ενίσχυση της εκμάθησης της Ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στα σχολικά βιβλία και ενεργή στήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ.

– Για ενίσχυση του αγώνα σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο, για προστασία Χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία.

– Για απόφαση προκειμένου να τιμάται η 19η Μαΐου καθολικά και αμετάθετα”.

Ακόμα, δεσμευόμαστε για σαφή μέτρα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης του Ποντιακού Ελληνισμού:

– Πρώτον, καταβολή της Εθνικής Σύνταξης στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα. Με πλήρη καταβολή του επιδόματος για τους ανασφάλιστους υπερήλικους ομογενείς.

– Δεύτερον, νέα ρύθμιση με την οποία διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν τα αρχικά δάνεια που έλαβαν οι παλιννοστούντες ομογενείς. Το υπόλοιπο δάνειο ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις ως 100 ευρώ τον μήνα.

– Τρίτον, απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων.

 

Κάθε φορά που ξεριζώνεται ένας λαός από τον τόπο του, διαπράττεται ένα έγκλημα. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν ξεχάστηκε και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Το πάθος με το οποίο υπερασπίζονται οι σημερινοί Πόντιοι τις ρίζες τους και τη μνήμη των προγόνων τους είναι η καλύτερη εγγύηση γι’ αυτό.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας κατά τις Βουλευτικές εκλογές
Επόμενο άρθρο Νέα διανομή τροφίμων από τον Δήμο Κιλελέρ