Ειδήσεις

Στις 21 του Μάη δυνατό ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός


Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα κάτοικοι της Αγιάς Λάρισας, την οποία επισκέφτηκε επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπειας του Κόμματος στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Μαρία Γαβαλά μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας, ο Ρίζος Μαρούδας μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, ο Γιώργος Λαμπρούλης βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στο νομό Λάρισας, άλλοι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στο νομό, ο Τάσος Τσιαπλές υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποδέχτηκε στην κεντρική πλατεία όπου και μίλησε στους συγκεντρωμένους λίγο αργότερα, ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, o οποίος του πρόσφερε εκδόσεις για το εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ, έναν οικοτουριστικό οδηγό της περιοχής και λεύκωμα του Δήμου για τον Ι. Καποδίστρια και ένα καλάθι τοπικά προϊόντα. Το παρόν έδωσαν οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Αγιάς σε μια έκφραση έμπρακτης αναγνώρισης και εκτίμησης της στήριξης του κόμματος στους αγώνες των αγροτών.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντ. Γκουντάρας σημειώνοντας μεταξύ άλλων «Καλωσορίζουμε σήμερα στην Αγιά το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σε μια μεγάλη συγκέντρωση που αποδεικνύει ότι οι αγώνες του ΚΚΕ για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, της αγροτιάς και της κτηνοτροφίας, έχουν μεγάλη απήχηση στην περιοχή μας. Απήχηση και επιρροή που φαίνεται στην καθημερινή μάχη των δυνάμεων της Κοινωνίας, απέναντι σ’ ένα αντιδραστικό σύστημα εκμετάλλευσής της, που όμοιο δεν αντιμετωπίσαμε ίσως ποτέ. Η αγωνιστικότητα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, οι ενωτικές πρωτοβουλίες της ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, η συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς και τους συλλόγους πανελλαδικά, καθιέρωσαν την Αγία ως το σημείο συνάντησης και το ορμητήριο για τον μεγάλο αγώνα των διεκδικήσεων, των δίκαιων διεκδικήσεων!

Και μέσα από αυτόν τον αγώνα κερδίσαμε πολλά… όχι όλα… όχι όσα θέλαμε…. Εχουμε δρόμο μπροστά μας και μάχες, μεγάλες μάχες να δώσουμε…. κερδίσαμε όμως την ενότητα μας που μας δυναμώνει και μας κάνει ισχυρούς απέναντι στις καθημερινές αδικίες… Και αποτελεί δικαίωση, Γραμματέα, για όλους τους Αγρότες της Χώρας, όπως και ιδιαίτερη τιμή για την Επαρχεία μας, η συμμετοχή του Ρίζου Μαρούδα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ.

Οπως αποτελεί αναγνώριση των αγώνων των Αγροτών η παρουσία σου στην Αγιά! (…) Γιατί μαζί, αταλάντευτα και με συνέπεια, θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και θα σταθούμε απέναντι στις πρακτικές τους, μένοντας πιστά στο πλευρό των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των φοιτητών, των μικρομεσαίων.

Εχουμε χρέος να υπερασπιστούμε και θα υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας! Αβέκ βικτουά (σς με τη νίκη)!!!

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Ρίζος Μαρούδας τονίζοντας «είναι ιδιαίτερη τιμή για μας που βρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Αγιά, μια περιοχή με μεγάλη συμβολή σε όλους του ςκοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στο πέρασμα όλων των χρόνων, ξεκινώντας απ’ τις μεγάλες κινητοποιήσεις με το κίνημα παλιών πολεμιστών ενάντια στα τσιφλίκια απ’ το 1924 ακόμα, μετά στην Εθνική Αντίσταση, φτάνοντας στο σήμερα όπου η Αγιά το προηγούμενο διάστημα ήταν το επίκεντρο των αγροτικών κινητοποιήσεων …. Είναι κοινή ομολογία και παραδοχή τουλάχιστον των αγροτών και των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων ότι το ΚΚΕ στάθηκε μπροστά σε όλους τους αγώνες και τα προβλήματά τους … Το ΚΚΕ στήριξε τα αγροτικά αιτήματα αλλά και τις μορφές πάλης … πρέπει να θυμίσουμε ότι κατέθεσε και τροπολογία στη Βουλή για ελάφρυνση των νοικοκυριών, αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, μείωση της τιμής του ρεύματος, οικιακού και αγροτικού, να υπάρχει κατάργηση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, στα μέσα και τα εφόδια. Τα υπόλοιπα κόμματα την απέρριψαν κι αυτό δείχνει τις προθέσεις τους … Η Αγιά μπορεί να κάνει την έκπληξη … με ένα ισχυρό ΚΚΕ».

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να προβάλλει και να υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματα των αγροτών

Παίρνοντας το λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Συναντιόμαστε ξανά μετά από μεγάλους αγώνες, είμαστε πάντα εδώ, μαζί σας.

Φίλες και φίλοι,στις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φτάσει παντού το κάλεσμα του ΚΚΕ και να πέσει τη μέρα των εκλογών το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη.

Και σ’ αυτήν την κρίσιμη εκλογική μάχη, αυτό που κρίνεται για το λαό είναι ποια δύναμη μπορεί να σταθεί απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα είναι από χέρι αντιλαϊκή.

Γιατί ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ:

Υποστηρίζουν τον μονόπλευρο προσανατολισμό στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων (εξωστρέφεια), που ωφελεί τους εμποροβιομήχανους, την ώρα που οι αθρόες εισαγωγές προσθέτουν νέες δυσκολίες στη ζωή των αγροτών , υποβαθμίζουν την ποιότητα βασικών ειδών διατροφής του λαού.

Ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, με το οποίο κόπηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης.

Προτάσσουν τον μονόδρομο της ΚΑΠ, που εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο για τα συμφέροντά της πλειοψηφίας των βιοπαλαιστών αγροτών και με την τρέχουσα αναθεώρησή της βάζει νέα εμπόδια στην επιβίωσή σας.

Εχουν διαμορφώσει έναν ΕΛΓΑ που σας χαρατσώνει και δύσκολα σας αποζημιώνει.

Εχουν προσυπογράψει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία που τελικά την πληρώνει ο λαός, αλλά και εσείς, που από το 2014 και με δεδομένο ότι η ρωσική αγορά απορροφούσε μεγάλες ποσότητες μήλου, είδατε το εισόδημά σας να συρρικνώνεται, με τα μήλα να μένουν αδιάθετα ή να πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές στους μεγαλεμπόρους.

Κάθε στρατηγική τους επιλογή καθορίζεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό από κοινού με την ενεργειακή τους πολιτική για παράδειγμα ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο πληρώνετε δύο και τρεις φορές παραπάνω το ηλεκτρικό ρεύμα. Το θεσμικό πλαίσιοπου με τους πλειστηριασμούς βγάζει στο σφυρί την κύρια κατοικία, χωράφια και αποθήκες.

Δεν υποστήριξαν τις προτάσεις νόμου και τροπολογίες του ΚΚΕ με μέτρα στήριξής σας, όπως αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα και κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.

Αυτόν τον δρόμο υπηρετούν και οι προτάσεις τόσο της Ελληνικής Λύσης όσο και του ΜέΡΑ25.

Φίλες και φίλοι

Ποια δύναμη λοιπόν μπορεί να σταθεί στο πλάι των αγροτών, του εργαζόμενου λαού να παλεύει με συνέπεια και μαχητικότητα και μέσα στη Βουλή με προτάσεις νόμου και τροπολογίες αλλά και έξω από αυτήν, μέσα στο κίνημα, στους αγώνες;

Ποια δύναμη μπορεί να εμπνεύσει, να οργανώσει την πάληγια να μην ξεγράψει ο λαός όλα όσα έχασε αλλά και να σκεφτεί, να αποφασίσει ότι αξίζει να πάρει τη θέση του στους αγώνες, για να μπορέσει να απολαύσει τη ζωή που του αξίζει, κόντρα στην υποταγή και τη μοιρολατρία;

Αυτή η συνεπής, μαχητική, αταλάντευτη δύναμη ήταν και είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Γι’ αυτό, στις εκλογές της 21ηςΜάη, αυτό που κρίνεται είναι πόσο πιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ, γιατί αυτή θα είναι η δύναμη του λαού την επόμενη μέρα..

Το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις από τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων και την ΕΕ. Είναι μέσα στην πάλη δίνοντας με όλες του τις δυνάμεις μαζί σας τη μάχη για:

Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα, εξασφάλιση φθηνών μέσων και εφοδίων όπως λιπασμάτων, ζωοτροφών κ.λπ.

Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα σας, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή, το φυτικό/ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και όλες τις νόσους. Αμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Εργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής χωρίς επιβαρύνσεις και τέλη για τον αγρότη.

Το ΚΚΕ στήριξε κάθε δίκαιο αίτημά σας στη Βουλή με αλλεπάλληλες Ερωτήσεις, προτάσεις νόμου, τροπολογίες.

Το ΚΚΕ δεν θα δώσει στήριξη, δεν θα ανεχτεί καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση που γονατίζει τον αγρότη και τον εργάτη. Κι αυτό είναι στάση ευιθύνης απέναντι στο λαό. Γιατί όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, θα σαςζητήσει:

— «Υπομονή» γιατί η ακρίβεια δεν είναι παροδική όπως λένε.

— Να κρυώνει το σπίτι σου γιατί «πράσινη μετάβαση» σημαίνει «πανάκριβη Ενέργεια».

— Να μη διαταραχθούν οι δεσμεύσεις σε ΚΑΠ – ΕΕ.

— Νέες θυσίες για να εξασφαλιστούν τα «ματωμένα» πλεονάσματα και να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση που κυοφορείται στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Φίλες και φίλοι

Οπου ο λαός πήρε την υπόθεση στα χέρια του, όπου ξεπέρασε τις λογικές των λύσεων «από τα πάνω», είχε μικρές και μεγαλύτερες νίκες.

Αυτό το γνωρίζετε καλά εσείς εδώ στην Αγιά, που από πέρσι τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα, δώσατε μάχες για την υπεράσπιση του εισοδήματος σας, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία της Λάρισας.

Μέσα στο τελευταίο 7μηνο έγιναν 7 μαζικότατα συλλαλητήρια, μαζική κάθοδος αγροτών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μηχανοκίνητες πορείες δεκάδων αυτοκινήτων και εκατοντάδων αγροτών στην Περιφέρεια, έγινε κινητοποίηση καστανοπαραγωγών στον Κόμβο Γυρτώνης, έγιναν 3 πανελλαδικές συσκέψεις, πολλές τοπικές συσκέψεις και επανειλημμένες συναντήσεις με τον Υπουργό και δυο φορές Κυβερνητικό κλιμάκιο.

Μέσα από αυτό τον αγώνα, ασκώντας μεγάλη πίεση στην Κυβέρνηση καταφέρατε να αποσπάσετε 250ευρώ/στρέμμα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα Μήλα και 150ευρώ/στρέμμα για τα Κάστανα. Να δοθεί μια ανάσα τόσο στους αγρότες όσο και στην οικονομική ζωή της Αγιάς. Χρήματα που δεν έφταναν ποτέ στα χέρια σας, δεν τα χάρισε κανείς αλλά τα κατακτήσατε με την μαζική συμμετοχή στους αγώνες, την ενότητα και την αποφασιστικότητα σας.

Ουσιαστικά το σύνθημα που προβάλει το ΚΚΕ να πάρετε την ζωή σας στα χέρια σας και ότι ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βρήκε ουσιαστικό αντίκρισμα και υλοποίηση στο αγώνα που δόθηκε και δίνεται με επίκεντρο την Αγιά το τελευταίο 7μηνο. Το ΚΚΕ στήριξε ουσιαστικά τον δίκαιο αυτό αγώνα με ερωτήσεις και επερωτήσεις στην Βουλή, γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν και άλλες δεσμεύσεις που έχετε αποσπάσει από την Κυβέρνηση που δεν τις έχει υλοποιήσει και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να υλοποιηθούν.

Σε αυτούς τους αγώνες τοΚΚΕ ήταν πάντα μπροστά. Με ανιδιοτέλεια, μαχητικότητα . Γιατί σημαία μας έχουμε το δίκιο του λαού. Γιατί σε κρίσιμες στιγμές δεν τα διπλώνουμε, γιατί το ΚΚΕ έχει αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να ενώσει τις λαϊκές διεκδικήσεις κάτω από το σύνθημα: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής», για να γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει, να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής.

Στις 21 του Μάη δυνατό ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός»

 

Λάρισα 5/5/2023

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή του δημάρχου Τεμπών για το πρόβλημα με τα ακτινίδια
Επόμενο άρθρο Με το Δήμαρχο Αγιάς Αντ. Γκουντάρα συναντήθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Π. Νταής