Ειδήσεις

Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προστασία της καστανοκαλλιέργειας


Συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το πρόγραμμα για την προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς, στο πλαίσιο της συνεχούς προστασίας των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματος. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου συνολικού προϋπολογισμού 15.000 ευρώ για την προμήθεια ωφελίμων Torymus sinensis.  Ουσιαστικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας για 4η συνεχή χρονιά χρηματοδοτεί με ίδιους πόρους την εφαρμογή του βιολογικού τρόπου αντιμετώπισης της σφήκας της καστανιάς και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες και ειδικότερα στους δήμους Αγιάς, Τεμπών της ΠΕ Λάρισας και Πύλης, Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων, Παλαμά της ΠΕ Καρδίτσας και Ζαγοράς Ξουριχτίου της ΠΕ Μαγνησίας.

Η σφήκα αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή. Το συγκεκριμένο έντομο είχε καταστρέψει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% την καστανοπαραγωγή της Ιταλίας τα προηγούμενα χρόνια και έχει δημιουργήσει μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή αλλά και στα ίδια τα δένδρα της καστανιάς στη γειτονική Πιερία. Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και τελικά νέκρωση των δέντρων. Προσβάλει και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.

«Η παραγωγή είναι ζωή. Αν δεν παράξουμε, δεν υπάρχει μέλλον. Προτεραιότητα μας είναι η προστασία των τοπικών αγροτικών προϊόντων και του αγροτικού εισοδήματος. Η καστανοκαλλιέργεια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί το 30% περίπου της συνολικής έκτασης κάστανου της Ελλάδας και αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους θεσσαλούς καστανοπαραγωγούς. Το 75-80% περίπου της παραγωγής κάστανου εξάγεται, με κύριο προορισμό κυρίως την Ιταλία, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό (20-25%) προωθείται στην εγχώρια αγορά. Αν συνυπολογιστεί ότι η καστανιά αξιοποιεί άγονα και ορεινά εδάφη, γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί μία σημαντική καλλιέργεια για τον αγροτικό πληθυσμό της Περιφέρειάς μας. Στηρίζουμε στην πράξη τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου» προσθέτει ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός.

Προηγούμενο άρθρο Παρακλήσεις του Αγίου Λουκά στον Άγιο Αχίλλιο
Επόμενο άρθρο 35 συλλήψεις σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Θεσσαλία