Ειδήσεις

Μήνυμα Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ν. Λάρισας για την Εργατική Πρωτομαγιά


Η 1η Μαΐου είναι ημέρα τιμής και μνήμης, αλλά και διαχρονικό σύμβολο αγώνων και διεκδικήσεων της εργατικής τάξης. Η Εργατική Πρωτομαγιά παραμένει ημέρα σύμβολο για όλους τους εργαζόμενους ανά την υφήλιο.

Συμπληρώνονται φέτος, την 1η Μαΐου 2023,137 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886, ημερομηνία ορόσημο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, οι αγώνες της εργατικής τάξης είναι αγώνες για πρόοδο και ευημερία καθώς και  για τη διατήρηση των κεκτημένων, με συναδελφικότητα και αλληλεγγύη.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την δωρεάν πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της  Υγείας, της Παιδείας,του Πολιτισμού.

Εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα  τιμούν την εργατική Πρωτομαγιά. Σε όλο τον κόσμο, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όσους αγωνίστηκαν και σε όσους έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, διεκδικώντας καλύτερες και ,κυρίως, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Η εργασία αποτελεί, χάρη και στη θυσία αυτών των ανθρώπων, ένα από τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχουν βάλει στο στόχαστρο όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αφού με τα αντεργατικά νομοσχέδια που, κατά καιρούς, ψήφισαν, κατήργησαν κεκτημένα δικαιώματα αιώνων στους χώρους της Υγείας, της  Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το περασμένο χρονικό διάστημα ,με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών, χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 και στις 16 Μαρτίου αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται.

Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα αποτελεί την αφετηρία για αποφασιστικούς αγώνες για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για την ,μετά από 11 χρόνια, οικονομική αναβάθμισή τους.

Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας και σε οποιαδήποτε  καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας.Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας .

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, με την υπογραφή συλλογικής

σύμβασης, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του

πληθωρισμού

  • Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής

εργασίας. Καμία περικοπή του.

  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και

ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του

αριθμού των μαθητών στο 1:15.

  • Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του υγειονομικού

προσωπικού.

  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά,

καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την

κοινωνική ασφάλιση.

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες

οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της

Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών

και φορέων.

Όλοι μας  οφείλουμε να στείλουμε  ηχηρό μήνυμα ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται.

Το ν.τ. ΑΔΕΔΥ ν. Λάρισας θα τιμήσει την εργατική Πρωτομαγιά ,την Δευτέρα 1 Μαΐου 2023 στις 10:00 π.μ. , με  συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνων,από σωματεία και φορείς του νομού,στο μνημείο της  πλατείας Ρήγα Φεραίου (πρώην  Νομαρχίας).

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ είναι ημέρα μνήμης και τιμής.

Προηγούμενο άρθρο Έργα εσωτερικής οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκ. Ευρώ στο Δήμο Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Γιώργος Λαμπρούλης σε συγκέντρωση συνταξιούχων: Απέναντι στα ψεύτικα διλήμματα ο λαός μπορεί να κάνει την έκπληξη