Ειδήσεις

«Γυναίκες Μαχήτριες»- «Η τριπλή απελευθέρωση» στο Χατζηγιάννειο


Ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 και ώρα 19:30 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, θα προβάλει την ταινία :του Λεωνίδα Βαρδαρού: «Γυναίκες Μαχήτριες» «Η τριπλή απελευθέρωση».

Η ταινία αφορά στιςγυναίκεςεκείνεςπουωςαφανείςήρωεςτωνπολιτικών και κοινωνικών αγώνων του ελληνικού λαού στηδιάρκεια του 20ου αιώνα, είδαν τους άνδρες τους, τουςαδελφούς και τις αδελφές τους, τους γονείς τους, να παίρνουντοδρόμοτηςφυλακής,τηςεξορίας και κάποτεκαιτουεκτελεστικού αποσπάσματος.

Πολλές από αυτές ακολούθησαντον ίδιο δρόμο, τιμωρούμενες με αυτόν τον τρόπο για τοναγώνατουςγιαμιακαλύτερηζωή γιατονλαόαυτήςτηςχώρας,για τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές, για τον αγώνατους για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνικήδικαιοσύνη.

Οι γυναίκες που πηγαινοέρχονταν στα επισκεπτήρια τωνφυλακών και των τόπων εξορίας, που αποχαιρετούσαν τουςαγαπημένους τους, τους προορισμένους για το εκτελεστικόαπόσπασμα, αντιμέτωπες ταυτόχρονα με τα προβλήματα τηςεπιβίωσης, με την υποχρέωση να μεγαλώνουν μόνες τα παιδιάτους.

Από την μεταξική δικτατορία του 1936 μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου του 1967,ήταν αντιμέτωπεςμε τον πολιτικό αποκλεισμό των “κοινωνικών φρονημάτων”στην επαγγελματική τους ζωή, με τις πιέσεις που ασκούντανστις γυναίκες των φυλακισμένων αγωνιστών να αποκηρύξουντους άντρες τους ώστε να τους επιτραπεί το μεροκάματο σεέναεργοστάσιο, γιανα ζήσουναυτέςκαιτα παιδιάτους.

Μια ζωή ήταν κάτω από την επιτήρηση του αστυνόμου, δεκαετίες ολόκληρες ενός καθημερινού αγώνα με σκληρό προσωπικό τίμημα και με έπαθλο μόνο μια λέξη: «αξιοπρέπεια”.

Είκοσι δύο αγωνίστριες καταθέτουν αυτά που έζησαν από τη δεκαετία του 1930 έως το 1949.

Παρεμβαίνουν οι ιστορικοί Τασούλα Βερβενιώτη και Λη Σαράφη.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Λεωνίδα Βαρδαρού.

Μοντάζ: Αγγελική Χατζή

Μουσική: Μιχάλης Γούτης

Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός

Ήχος:Αντρέας Γκόβας

Το ντοκιμαντέρΓυναίκες Μαχήτριες – Η τριπλήαπελευθέρωση, προβλήθηκεστο Φεστιβάλ ΝτοκιμαντέρΘεσσαλονίκης, σε μια γεμάτη αίθουσα και είχε συγκινητική αποδοχή απότοκοινό.

Για την ταινία θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό ο κριτικός

κινηματογράφου – μέλος του Δ.Σ. Π.Ε.Κ.Κ. Χρήστος Σκυλλάκος και ο

κινηματογραφιστής Ξενοφών Βαρδαρός.

Προηγούμενο άρθρο Στη λαϊκή αγορά της Δευτέρας ο Απόστολος Πέκας και η Μαρία Εμμανουήλ - Χατζή
Επόμενο άρθρο Αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας