Ειδήσεις

Δευτέρα της Διακαινησίμου στο χωριό Όσσα του δήμου Τεμπών


Δευτέρα της Διακαινησίμου στο χωριό Όσσα του δήμου Τεμπών τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία , λειτουργούντος του εφημερίου της ενορίας π. Ευθύμιου.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η  αναβίωση του παραδοσιακού χορού “Ζεμπέλι”.

Κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού, τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, αναβιώνεται  ο παραδοσιακός χορός “Ζεμπέλι”, συνοδευόμενος από μία σειρά τραγουδιών όπως (Ζεμπέλι, Μαυρομάτα, Κάτω στις άσπρες θάλασσες, Καλογεράκι) με αντίστοιχο χαρακτηριστικό χορό. Τα τραγούδια που συνοδεύουν τον χορό είναι δημοτικά, χορωδιακά, χωρίς μουσική και έχουν τις ρίζες τους βαθιά στο παρελθόν της ιστορίας του χωριού. Τα θέματά τους αντλούνται από τους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων εναντίων των Τούρκων, τις χαρές της ζωής, την καθημερινότητα των ανθρώπων και διακρίνονται για τον έντονο συναισθηματισμό τους.
Τον χορό έσυρε ο γηραιότερος άνθρωπος του χωριού και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Τεμπών Γεώργιος Μανώλης.
Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν επίσης, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Γκατζόγιας και Γιώργος Ντόντος, ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ κ. Χρήστος Κακαγιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Όσσας Γιώργος Μακρυγιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Συκουρίου Μιχάλης Γκουντής, ο κοινοτκός σύμβουλος Όσσας Αντώνης Γούσιος, πρόεδροι συλλόγων και φορέων και πλήθος πιστών και επισκεπτών.
Μετά το τέλος του χορού ο Δήμαρχος Τεμπών δήλωσε:
” Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά! Εύχομαι το Άγιο Φως να μας χαρίζει υγεία, ευημερία και ελπίδα.
Φέτος, για μία ακόμη φορά αναβιώσαμε τον παραδοσιακό χορό “Ζεμπέλι”. Είναι μία παράδοση χρόνων που συντηρείται από τους κατοίκους της Όσσας και μας υπενθυμίζει την καθημερινή ζωή των κατοίκων τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθώς και τους αγώνες για την απελευθέρωσή μας. Να ευχαριστήσω τον Μορφωτικό Σύλλογο Όσσας για την οργάνωση της εκδήλωσης και εύχομαι να συνεχίσει να τηρείται ο συγκεκριμένος παραδοσιακός χορός, διότι κοινωνία χωρίς παρελθόν είναι κοινωνία χωρίς μέλλον”.
Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Επόμενο άρθρο Ρένα Καραλαριώτου: Μαζί κάνουμε τα επόμενα βήματα προόδου και ευημερίας