Ειδήσεις

Νέο υπόγειο αρδευτικό δίκτυο σε σεισμόπληκτα χωριά της Ελασσόνας


Την προγραμματική σύμβαση  για την κατασκευή  νέων υπόγειων αγωγών άρδευσης σε πέντε  σεισμόπληκτα χωριά του Δήμου Ελασσόνας υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας. Το έργο, προϋπολογισμού 210.000 ευρώ, αφορά στην κατασκευή υπόγειου αρδευτικού δικτύου συνολικού μήκους 8 χιλιομέτρων στο Αμούρι, στο Πραιτώρι, στο Δομένικο, στο Μεσοχώρι και στο Βλαχογιάννι. Με το έργο αποκαθίσταται η επάρκεια και η ορθή διαχείριση του αρδευτικού νερού στην περιοχή, αφού το υφιστάμενο δίκτυο παρουσίαζε προβλήματα λόγω της παλαιότητας αλλά και λόγω του σεισμού.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο Δήμαρχος Ελασσόνας συζήτησαν για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων που ολοκληρώθηκαν και βρίσκονται σε  εξέλιξη, την τελευταία τετραετία, σε περιοχές της Ελασσόνας. Πρόκειται για είκοσι έξι έργα, συνολικού προϋπολογισμού 28,9 εκατ. ευρώ  με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε και να υλοποιήσουμε έργα ουσίας που βελτιώνουν την καθημερινότητα και ικανοποιούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών. Τα έργα μας δημιουργούν και συντηρούν θέσεις εργασίας και δίνουν οξυγόνο ελπίδας, δημιουργίας και ανάπτυξης στην περιοχή» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Η συνεργασία της δημοτικής αρχής με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τα στελέχη της Περιφέρειας είναι στενή και οδηγεί σε δημιουργικά αποτελέσματα με οφέλη για την περιοχή μας. Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια μας έδωσε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε σημαντικά κονδύλια για έργα που αναβάθμισαν  υποδομές, ενίσχυσαν την απασχόληση και συνέβαλλαν στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτοκτηνοτροφικής οικονομίας. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό που βρίσκεται συνέχεια δίπλα μας και είναι αρωγός στην προσπάθεια  για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας» ανέφερε ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας.

 

Τα έργα της Περιφέρειας στο Δήμο Ελασσόνας

-Οδικά έργα: δύο κυκλικοί κόμβοι στην Ελασσόνα, δρόμος Ελασσόνα – Τσαριτσάνη (ομαδικός Αμπελώνα), Βλαχογιάννι- Βερδικούσια, Κλεισούρα-Γιαννωτά-Λυκούδι, Πύθιο-Καλύβια, ανοικτό τούνελ Συκαμινέας-Ροδιάς, νέα μελέτη για τη βελτίωση του δρόμου από Βλαχογιάννι προς Αγριελιά, ασφαλτοστρώσεις στη Βερδικούσια, αγροτική οδοποϊία Βερδικούσιας, Καρυά – Καλλιπεύκη- όρια νομού, δρόμος  , Αγιονέρι-Ευαγγελισμός, συντήρηση δρόμου προς Ευαγγελισμό, Πύθιο-Κοκκινοπηλός, συντήρηση και ενίσχυση  γέφυρας Παλαιοκάστρου, νέος δρόμος Μεσοχώρι-Βλαχογιάννι-Βάρκος και  νέα γέφυρα στο Βλαχογιάννι

-Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με καθαρισμούς, αποκαταστάσεις, ενισχύσεις αναχωμάτων σε περισσότερα από 20 χλμ στα ρέματα Καλύβια, Καλλιθέα, Κουραδιάρης, Γαβρόλακας, Ξεριάς, Τσαριτσάνης, Στεβανόβουνου, Αετοράχης,  Συκέας, Βλαχογιαννίου και τα ποτάμια Ελασσονίτης και Τιταρήσιος

-Έργα νερού: Δίκτυο ύδρευσης στο Δρυμό, αξιοποίηση της υδρευτικής γεώτρησης και  κατασκευή υπόγειου αγωγού στο Αμούρι,

-Νέοι υπόγειοι αγωγοί άρδευσης, σε συνολικό μήκος 8 χιλιομέτρων, στα σεισμόπληκτα χωριά  Αμούρι,  Πραιτώρι,  Δομένικο,  Μεσοχώρι, Βλαχογιάννι. Αποκατάσταση αρδευτικού συστήματος στο Βλαχογιάννι.

– Βιολογικός Καθαρισμός  σε  Κρανιά, δίκτυα αποχέτευσης σε Τσαριτσάνη

-Ενεργειακές αναβαθμίσεις  στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας, Γυμνάσιο Ελασσόνας, 3ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Ελασσόνας,  Γυμνάσιο  -Λύκειο Βερδικούσιας, Γυμνάσιο-  Λύκειο Καλλιθέας  και στο Δημοτικό Κατάστημα Καλλιθέας

-Έργα εκπαίδευσης: Παιδικός σταθμός Ελασσόνας, εξοπλισμός Ειδικού  Δημοτικού Σχολείου  και Νηπιαγωγείου Γαλανόβρυσης

-Έργα για τη συντήρηση και διάσωση εκκλησιών σε Αγία Παρασκευή Κοκκινοπηλού, Ι.Ν. Παναγίας Πυθίου, Προφήτη Ηλία Λιβαδίου και μελέτες για την αποκατάσταση Ιερών Ναών της Μητροπόλεως Ελασσόνας  που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό

-Έργα πολιτισμού – τουρισμού:  ψηφιακή ταυτότητα Δήμου Ελασσόνας, αίθουσα προβολής τοπικού πολιτισμού Ελασσόνας, αποκατάσταση και επανάχρηση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Κοκκινοπηλού για πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο, δράσεις προστασίας και ανάδειξης περιοχών NATURA του Ολύμπου σε συνεργασία με ΟΦΥΠΕΚΑ, δημιουργία διαδικτυακής πύλης για την τουριστική προβολή του Ολύμπου.

-Έργα αθλητισμού:  αναβάθμιση  υποδομών στο Δημοτικό  Στάδιο Ελασσόνας και   στα Αθλητικά Κέντρα – γήπεδα  Τσαριτσάνης, Βλαχογιαννίου, Δρυμού, Ευαγγελισμού, κατασκευή γηπέδου 5χ5 στα Καλύβια, προμήθεια μπασκετών και αθλητικού εξοπλισμού για το Γυμναστικό Σύλλογο Ελασσόνας.

-Επιχορήγηση της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ελασσόνας  και του προγράμματος ΤΕΒΑ για την στήριξη  ευάλωτων ομάδων.

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ενόψει του Πάσχα
Επόμενο άρθρο Παναγιώτης Νταής: Η στήριξη στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι στήριξη στον αγρότη