«Το δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες είναι αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά, με σταθερότητα, με μια κυβέρνηση που έχει δώσει δείγματα γραφής ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κρίσεις και περιπέτειες και προκλήσεις και δυστυχώς είναι αλλεπάλληλες το τελευταίο διάστημα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας και στη δημοσιογράφο κ. Δέσποινα Θεοδώρου. Ενώ υπενθύμισε τα τραγικά αποτελέσματα που είχε «η ετερόκλητη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ένα ακραία λαϊκιστικό δεξιό κόμμα του κ. Καμμένου με τον κ. Βαρουφάκη, που οδήγησε σε όλη αυτή την περιπέτεια, με την παρά λίγο έξοδο της χώρας από την ΕΕ, την έξοδο από το ευρώ, τα capital controls -όλα αυτά τα έχουμε ζήσει. Το ζήτημα είναι να μην επαναληφθούν, γιατί βλέπουμε ότι οι ίδιοι πρωταγωνιστές εμφανίζονται και σήμερα να φιγουράρουν».
Να μην βυθιστούμε στον βούρκο της πολιτικής τοξικότητας
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «φοβούμαι ότι εκλογές θα είναι ιδιαίτερα τοξικές. Πιστεύω -και η ΝΔ το πιστεύει γιατί το τονίζει και ο πρωθυπουργός με κάθε αφορμή- ότι θα πρέπει να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση σύγκρισης όσων πέτυχε η διακυβέρνηση αυτής της περιόδου με την προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ–Βαρουφάκη, για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα οι πολίτες. Και κυρίως να γίνει μια συζήτηση για την επόμενη ημέρα, με βάση τα προγράμματα, τις θέσεις, το σχέδιο που έχει να παρουσιάσει η κάθε παράταξη. Βλέπω, όμως, ότι η προεκλογική περίοδος, ουσιαστικά μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό, βυθίζεται σε ένα κλίμα τοξικότητας. Μακάρι να βγω ψεύτης! Με προσωπικές επιθέσεις, εστιάζουμε κυρίως σε πρόσωπα με καταγγελίες, που μένει η δικαιοσύνη να αποφανθεί για αυτά, όμως βυθίζεται η πολιτική ζωή σε ένα βούρκο και αυτό δεν είναι καλός οιωνός».
Αλαζονική η στάση Ανδρουλάκη
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτηθείς για τη στάση του κ. Ανδρουλάκη να μη δεχθεί ως πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, τη χαρακτήρισε «αρκούντως αλαζονική». Όπως είπε αυτός «ήταν και ο λόγος, που όταν υπήρξε η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ και η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη είχα θέσει ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου με ισχυρότερο bonus και δυνατότητα σχηματισμού αυτοδυναμίας, ακόμη και με μικρότερο ποσοστό. Ήταν αντιθεσμική συμπεριφορά του αρχηγού του τρίτου κόμματος. Σε όλη την Ευρώπη, στις κυβερνήσεις συνεργασίας, τον πρώτο λόγο έχει προφανώς το πρώτο κόμμα, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Αυτό που ζητάει ο κ. Ανδρουλάκης, προβάλλει αδιανόητο. Από τη στιγμή που προσερχόμαστε στις κάλπες, οι πολίτες πρέπει να έχουν καθαρές θέσεις και να ξέρουν με την ψήφο τους τι επιλέγουν. Είναι αδιανόητο το τρίτο κόμμα, ο κ. Ανδρουλάκης, ζητά την ψήφο των πολιτών, χωρίς να προκρίνει ποιος θα είναι αυτός που θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας, γιατί μιλούμε και για μια χώρα η οποία έχει πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας».
Θετικοί στις συνεργασίες
Ο κυβερνητικός βουλευτής σχετικά με την αυτοδυναμία ξεκαθάρισε ότι «δεν σημαίνει ότι είμαστε αρνητικοί στις οποίες συνεργασίες, στην συνεννόηση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, σε ένα πνεύμα συναίνεσης. Άλλωστε, το είπε και ο πρωθυπουργός, ότι το μπλε της ΝΔ είναι πολύ ευρύχωρο. Θέλουμε αυτοδυναμία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν στην κυβέρνηση και πρόσωπα που προέρχονται από άλλα χρώματα. Το έκανε άλλωστε πράξη και στην παρούσα κυβερνητική θητεία. Πολλοί υπουργοί, πολλά κυβερνητικά στελέχη, προέρχονται από χώρους εκτός ΝΔ, που απλά αντιλαμβάνονται ότι στην παρούσα συγκυρία, η ΝΔ είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, είναι η δύναμη εκείνη που μπορεί να επιβάλλει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία. Και νομίζω, ότι στο τέλος της ημέρας, ο πολίτης επιλέγει κυβερνήτη, επιλέγει αυτόν που πιστεύει ότι μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας στους δύσκολους καιρούς που βρισκόμαστε».