Ειδήσεις

Στη Λάρισα τον Ιούνιο πανελλαδικό φόρουμ για το ποδήλατο και τη ποδηλασία


Η διοργάνωση του 1st Larissa Cycling Forum, το πρώτου πανελλαδικού φόρουμ για την ποδηλασία και το ποδήλατο στην Ελλάδα με τίτλο «ποδηλατώντας με το βλέμμα στο μέλλον», που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 1  – 3 Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, αποτελεί κεντρικό στοιχείου του μνημονίου συνεργασίας που μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (ΕΟΠ), το οποίο υπεγράφη σήμερα στο Δημαρχείο από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και τον πρόεδρο της ΕΟΠ κ. Βασίλη  Διαμαντόπουλο.

Το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο έχει εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει τριετή διάρκεια και περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν από Δήμο και ΕΟΠ με στόχο την περαιτέρω προώθηση της ποδηλασίας σε μια πόλη που χρησιμοποιεί ήδη σε μεγάλο βαθμό το ποδήλατο,  ενώ τα τελευταία χρόνια η αύξηση της χρήσης του είναι μεγαλύτερη αφού η πόλη αποκτά και αντίστοιχες υποδομές (δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομοι κ.α.)

 

Σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αφού αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει, τα τελευταία χρόνια η πόλη για την προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης, μεταξύ αυτών και του ποδηλάτου, με τα έργα ανάπλασης και απόδοσης του δημόσιου χώρου στους πολίτες με τα έργα βιώσιμης κινητικότητας, υπογράμμισε την άψογη συνεργασία με την ΕΟΠ για την διοργάνωση πέρσι του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος. Η συνεργασία αυτή άνοιξε το δρόμο για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, τόνισε ο δήμαρχος για να συμπληρώσει τα εξής:

 

«Η πόλη αλλάζει κουλτούρα. Ήταν μονόδρομος το 1st Larissa Cycling Forum. Είμαστε στη θέση να συνυπογράψουμε ένα τριετές τέτοιο συμβόλαιο, να προωθήσουμε την υπόθεση του ποδηλάτου ο καθένας από τη μεριά του. Βασικά στοιχεία του φόρουμ: η εκπαίδευση μικρών και μεγάλων, η διάδοση της ποδηλατικής κουλτούρας, η προβολή της πόλης μας στο εξωτερικό, η ενσωμάτωση καλών πρακτικών στην πόλη. Ίσως είναι λίγο και το τριετές συμβόλαιο. Παράλληλα θα λάβουν χώρα κι άλλες δραστηριότητες στην πόλη: Ποδήλατο και σχολείο, ποδήλατο και δουλειά, ποδήλατο και ψώνια, ποδήλατο για την υγεία.» τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΟΠ κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, εξέφρασε την χαρά του για την υπογραφή του μνημονίου, τονίζοντας όι η επιλογή της Λάρισας προφανώς δεν είναι τυχαία αφού όπως υποστήριξε  η Λάρισα και άλλες Θεσσαλικές πόλεις έχουν βάλει το ποδήλατο στην καθημερινότητά του.

 

Συμπλήρωσε δε πως με σύνθημά μας το πδοήλατο ως μέσο μετακίνησης – ψυχαγωγίας και άθλησης μαζί με την επιτροπή ανάπτυξης της Ομοσπονδίας, γίνεται μεγάλη προσπάεια να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε πρακτικές χωρών της Ευρώπης για τη χρήση του ποδηλάτου με τα μεγάλα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτή τη χρήση (περιβαλλοντικά, συγκοινωνιακά, οικολογικά, υγείας, οικονομίας).

Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή του Forum συμπίπτει με την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας, με τον Διαμαντόπουλο να κάνει αναφορά σε ιστορικά στοιχεία.

Στην συνέντευξη συμμετείχε και ο ταμίας της ΕΟΠ και πρόεδρος του Ποδηλατικού Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας κ. Σάββας Τσοπούρογλου που ως Λαρισαίος δηλωσε ευτυχής για την υπογραφή του μνημονίου και τη συνεργασία Δήμου και ΕΟΠ, ενώ έκανε αναφορά και στο αίτημα δημιουργίας ποδηλατοδρομίου στην περιοχή της Λάρισας.

 

Παρόντες επίσης εκ μέρους της ΕΟΠ ήταν η γραμματέας κ. Σαμπρίνα Τβιςς και ο κ. Θάνος Γεωργίου, εκ μέρους της Επιτροπής Ανάπτυξης, ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στους άξονες και τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου.

 

Επίσης εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων παρόντες παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν ο αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας και Εξυπνων Συστημάτων κ. Ντ. Διαμάντος, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΛ κ. Βαγ. Μόρας, ο διευθυντής του γραφείου του δημάρχου κ. Περ. Καμάρης και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου που μετέχουν στην οργανωτική επιτροπή του forum.

Προηγούμενο άρθρο Την Κυριακή 2 Απριλίου το 9o Zumbathon στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αλκαζάρ
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στους καστανοπαραγωγούς Λάρισας