Ειδήσεις

Μάξιμος: Οριστική επίλυση του ακανθώδους ιδιοκτησιακού προβλήματος στα παρακάρλια


Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης, κ. Στέλιο Κουτνατζή, ευχαρίστησε από το βήμα της βουλής ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για τη στενή συνεργασία που είχαν -με αλλεπάλληλες συσκέψεις μετά από πρωτοβουλία του Θεσσαλού πολιτικού- με αποτέλεσμα την οριστική επίλυση του ακανθώδους ιδιοκτησιακού προβλήματος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στα παρακάρλια χωριά.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στάθηκε ιδιαίτερα στο άρθρο 46 με το οποίο «δίνεται επιτέλους λύση στο πρόβλημα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της λίμνης Κάρλας, που κατείχαν κάτοικοι των παρακάρλιων χωριών και δεν είχαν αμφισβητηθεί από το δημόσιο τα τελευταία 40 χρόνια» Όπως σημείωσε «η  διαδικασία αποτύπωσης των ιδιοκτησιών στο κτηματολόγιο περιέπλεξε την κατάσταση με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες που μεταβίβασαν τις περιουσίες τους νόμιμα, που απέδιδαν από το 1983 φόρους και επίσης χρηματοδοτηθήκαν για αυτά τα χωράφια μέσω προγραμμάτων του ΥπΑΑΤ, να αδυνατούν να τα κατοχυρώσουν στο κτηματολόγιο. Για το ζήτημα είχαμε κατ’ επανάληψη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης, τον κ. Κουτνατζή, για την εξεύρεση λύσης. Σας ευχαριστώ και προσωπικά κ. υπουργέ που ακούσατε τα εύλογα επιχειρήματα των κατοίκων των παρακάρλιων και σήμερα δίνετε λύση στο δίκαιο αίτημά τους».

 

Έλεγχοι νοθείας ΠΟΠ

Ο κυβερνητικός βουλευτής εστίασε «στο πολύ σημαντικό κομμάτι των ελέγχων, το οποίο έχει ταλανίσει πολλάκις την αξιοπιστία εμβληματικών μας προϊόντων όπως η Φέτα και άλλα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), με την εμφάνιση μαϊμού προϊόντων στα ράφια σούπερ μάρκετ του εξωτερικού, θεωρώ σημαντική τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύεται η “αλλαγή μανδύα” από όσους παρανομούν, αισχροκερδούν, εκθέτουν τη χώρα, εκμεταλλεύονται τον μόχθο των παραγωγών, και απλά αλλάζουν ονομασία ώστε να συνεχίσουν την καταστροφική τους δραστηριότητα. Όπως σημαντική για τη βελτίωση της ελεγκτικής διαδικασίας είναι και η πρόβλεψη για αύξηση των ημερών μετακίνησης του προσωπικού του Οργανισμού για ελέγχους από 60 σε 180 ημέρες.

Δυστυχώς, κ. υπουργέ, τα φαινόμενα νοθείας και εξαπάτησης των καταναλωτών συνεχίζονται. Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, εταιρεία που και στο παρελθόν παραβίασε τους κανόνες παραγωγής και διακίνησης Φέτας ΠΟΠ, πρωταγωνιστεί και πάλι με παρασκευή τυριού τύπου φέτας από αγελαδινό γάλα. Καταθέτω στα πρακτικά την καταγγελία των κτηνοτρόφων που διαμαρτύρονται ότι δεν γίνονται έλεγχοι ή αυτοί που γίνονται είναι αμελητέοι».

 

Οδοιπορικά ΕΛΓΑ

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε «εύλογο το αίτημα επανεξέτασης του καθεστώτος των μετακινήσεων των εργαζομένων του ΕΛΓΑ και της αναπροσαρμογής προς τα πάνω -εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των καυσίμων- της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τις μετακινήσεις τους».

 

Δέσμευση Γεωργαντά για επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνων

Τέλος, ζήτησε «να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων από τα νεοσυσταθέντα γεωπονικά τμήματα. Δυστυχώς, η συγχώνευση των ΤΕΙ με πανεπιστήμια έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πόδι, χωρίς πρόνοια για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των νέων τμημάτων. Σε λίγες μέρες θα έχουμε ορκωμοσία αποφοίτων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα! Για το ζήτημα έχω ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα ήθελα και από το βήμα της Βουλής να θέσω το θέμα και να σας καλέσω κ. υπουργέ να δώσετε λύση».

Απαντώντας ο κ. Γεωργαντάς προανήγγειλε την κατάθεση υπουργικής τροπολογίας στο επικείμενο ερανιστικό νομοσχέδιο που θα δίνει λύση στο πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.

 

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/LQtobm2IMF0

Προηγούμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Τα μπουκάλια του νερού που πουλιούνται, τι είναι; Δημόσιο αγαθό ή ακριβό εμπόρευμα;
Επόμενο άρθρο Συλλυπητήριο μήνυμα της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας