Ειδήσεις

Μάξιμος; Και με τη βούλα Φρένο στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών


«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την κατάθεση της νομοτεχνικής βελτίωσης στο ενεργειακό νομοσχέδιο που συρρικνώνει δραματικά, από 20% σε μόλις 2%, το ποσοστό της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των χωραφιών που συνορεύουν με επένδυση ΑΠΕ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί υλοποίηση της προσωπικής δέσμευσης του υπουργού κατά τη συνάντησή μας στις 7 Μαρτίου, όταν και του μετέφερα τις έντονες διαμαρτυρίες αγροτών, κυρίως της επαρχίας Φαρσάλων, μετά και την λεπτομερή ενημέρωση που είχα από τον εκπρόσωπο των θιγόμενων παραγωγών, κ. Δημήτρη Βουρλίτση». Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την κατάθεση της σχετικής νομοτεχνικής βελτίωσης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αρχικό άρθρο 163 του νομοσχεδίου, ο κάτοχος φωτοβολταϊκού πάρκου μπορούσε να προβεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του γηπέδου εγκατάστασης, εφόσον είχε εξαντλήσει κάθε άλλο μέσο απόκτησης της νόμιμης χρήσης αυτού, καθώς η επένδυση χαρακτηρίζεται ως δημόσιας ωφέλειας που εξυπηρετεί, εκτός των άλλων, τη δημόσια ασφάλεια και υγεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την νομοθεσία που υφίστατο μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία η δυνατότητα απαλλοτρίωσης ήταν της τάξης του 100%. Με τον νόμο 4951/2022 (παρ. 7 του άρθρου 4) το ποσοστό της απαλλοτρίωσης μειώθηκε στο 20%, και κατόπιν της παρέμβασης του Μάξιμου Χαρακόπουλου ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύτηκε στις 07.03.23 για την κατάθεση νομοθετικής βελτίωσης, όπως και έκανε, περιορίζοντας  δραματικά το ποσοστό σε μόλις 2%.

ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωσή του ευχαρίστησε τον κ. Σκρέκα «για την συνέπεια στη δέσμευσή του, που απαλλάσσει από τον κίνδυνο της αναγκαστικής απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών τους τους αγρότες που θέλουν να συνεχίσουν να παράγουν στον θεσσαλικό κάμπο τα ποιοτικά τους προϊόντα. Μαζί θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε από κοινού τις προκλήσεις ώστε η θεσσαλική γη να καταστεί το περιβόλι της Ευρώπης».

 

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνάντηση με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα στις 07.03.23 όταν και δεσμεύτηκε να βάλει “φρένο” στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Προηγούμενο άρθρο Ευαγγέλου προς ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ελασσόνας: Γιατί λειτουργείτε ως «σωματοφύλακες» του δημάρχου;
Επόμενο άρθρο Ρένα Καραλαριώτου: Εθνική προτεραιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα