Ειδήσεις

Περιοδεία κλιμάκιο του ΚΚΕ στον αγροτικό συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου


Επίσκεψη στον αγροτικό συνεταιρισμό   ΑΣΕΠΟΠ  Τυρνάβου πραγματοποιήθηκε χτες από κλιμάκιο του ΚΚΕ , με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή του νόμου Λάρισας του κόμματος Αστεριο Τσικριτσή.

Έγινε συζήτηση με όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και αναδείχθηκε το μεγάλο ζήτημα των εποχικών εργατών όπου οι εποχικά εργαζόμενοι των βιομηχανιών επεξεργασίας φρούτων κινδυνεύουν να μην λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, γιατί γενικά ο χαρακτηρισμός επιχειρήσεων ως εποχικών δεν έγινε με τα κριτήρια που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του ΟΑΕΔ (118454/16-06-89).

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος ταλαιπωρεί διαχρονικά τους εργαζόμενους και τους έχει ομήρους, εξαιτίας της ποσόστωσης που προβλέπει για τα εποχικά εργοστάσια, ενώ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει λύσει το πρόβλημα, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις που έχουν γίνει τόσο από το Συνδικάτο Λάρισας και άλλων ομοειδών Συνδικάτων καθώς και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών.

Ο Αστέριος Τσικριτσής, τόνισε ότι, η απαράδεκτη εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 πρέπει να αλλάξει και να ενταχθούν στο νόμο 1836/89 ώστε να χαρακτηρίζονται εποχικοί οι εργαζόμενοι και όχι η ποσόστωση των εργοστασίων.

Ταυτόχρονα,  έγινε ιδιαίτερα αναφορά στην ερώτηση και την τοποθέτηση που είχε καταθέσει πρόσφατα για αυτό το θέμα το ΚΚΕ με τον Βουλευτή του Νόμου Λάρισας Γιώργο Λάμπρουλη όπου χαρακτηριστικά ανέφερε :

– Όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι να ενταχθούν στο Νόμο 1836/89 στον οποίο εντάσσονται όλα τα εποχιακά επαγγέλματα και να δικαιούνται και αυτοί τις παροχές αυτού του Νόμου Όσοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30 ημερομίσθια και δεν παίρνουν ταμείο ανεργίας να τους δοθεί το εποχικό βοήθημα του Νόμου 1839/89.

– Να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να χαρακτηρίζονται εποχιακοί όλοι όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις όπως: κονσερβοποιία, διαλογητήρια, ψυγεία, τυροκομεία, σπαστήρες καρυδιών-αμυγδάλων, ελαιουργεία, εκκοκκιστήρια, τοματοπολτού, κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών. Ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον αριθμό των εργαζομένων να παίρνουν με 70 ένσημα και πάνω το ταμείο ανεργίας όλοι. Να μειωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ.

Αργότερα ο Στελιος Τσικριτσής μιλώντας με την διοίκηση του Συνεταιρισμού και τον πρόεδρο του Σωτήρη Ταμπόση άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συνεταιρισμός κυρίως με την εκτόξευση των υλικών συσκευασίας των φρούτων που διακινούνται από τον συνεταιρισμό και ουσιαστικά αυτό το κόστος διοχετεύεται και βαραίνει  τους αγρότες. Ενώ τονίστηκε από τον πρόεδρο ότι ξεκάθαρα πρέπει να δοθεί λύση με άμεση ενίσχυση  από την κυβέρνηση στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς για τα υλικά συσκευασίας.

Ο Αστέριος Τσικριτσής τόνισε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό τους και κάλεσε σε αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες αλλά και στις κάλπες.

Λάρισα 22/3/2023

Προηγούμενο άρθρο Ο Τάσος Τσιαπλές για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη
Επόμενο άρθρο Ευαγγέλου προς ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ελασσόνας: Γιατί λειτουργείτε ως «σωματοφύλακες» του δημάρχου;