Ειδήσεις

Γιώργος Λαμπρούλης: Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού


Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού, γιατί είναι αντιλαϊκό, φοροεισπρακτικό, αντιπεριβαλλοντικό και κατασταλτικό, επισήμανε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της συζήτησης του σχετικού σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σημείωσε πως αυτό το αίτημα για απόσυρση, εξέφρασαν τη Δευτέρα χιλιάδες λαού στην Αθήνα κι άλλες πόλεις της χώρας καταδικάζοντας την πολιτική για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, που θα φορτώσει νέα βάρη στους εργαζόμενους με την αύξηση στα τιμολόγια του νερού και θα φέρει κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με το νομοσχέδιο, η νέα αρχή θα αποφασίζει με βάση το κόστος – όφελος, προκρίνοντας τη δημιουργία και συντήρηση δικτύων στις περιοχές όπου θα υπάρχει ανάπτυξη και κέρδος, ενώ άλλες περιοχές θα φθάσουν στο σημείο να λένε το νερό – νεράκι.

Σοβαρές συνέπειες με τις αυξήσεις στα τιμολόγια θα προκύψουν και στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που ήδη στενάζουν κάτω από το βάρος του υψηλού κόστους παραγωγής.

Προειδοποίησε εξάλλου, ότι η θα ενταθεί ο εργασιακός μεσαίωνας στις υπηρεσίες νερού, με την γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την εργασία με μπλοκάκια κ.α., με δεδομένη την απαγόρευση προς τους δήμους να προχωρούν σε προσλήψεις στις ΔΕΥΑ.

Υπογράμμισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, συνεχίζεται η πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού, που εφάρμοσαν εδώ και χρόνια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γι’ αυτό και σήμερα, περισσεύει η υποκρισία τους. Υπενθύμισε ότι όλα τα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει και προωθήσει τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αθωώνει την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ λέγοντας ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έρχεται ως “ιδεοληψία” της κυβέρνησης της ΝΔ.

Καταλήγοντας τόνισε ότι για το ΚΚΕ πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή της συνολικής πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, για φθηνό και ποιοτικό νερό, για δραστική μείωση των τιμολογίων σε λαϊκά νοικοκυριά και βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.

Λάρισα  21/3/2023

Προηγούμενο άρθρο Άννα Βαγενά: Το νερό είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και δεν πουλιέται
Επόμενο άρθρο Απέρριψαν την πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης για στήριξη των αιτημάτων των εργαζόμενων καλλιτεχνών