Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων: Ενώνουμε δυνάμεις


Ο άξονας ε.ο. Λάρισας- Φαρσάλων έχει οριστεί ως Εθνικού Επιπέδου και το Υπουργείο Υποδομών  έχει την αρμοδιότητα για την κατασκευή βελτίωσης του. Για αυτό και είχε συνάψει σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης βελτίωσης   από 27-08-2009, προϋπολογισμού 1.194.269,72 ευρώ . Η υπόψη μελέτη  αφορά τη μελέτη κεντρικής αρτηρίας μήκους 35 χλμ,  από την αρχή  Παράκαμψη Νίκαιας έως την περιφερειακή των Φαρσάλων.

Στις 31-12-2019 έγινε ευρεία  σύσκεψη στα γραφεία της  Περιφέρειας Θεσσαλίας για την ενημέρωση της πορείας μελέτης Ε.Ο. Λάρισας – Φαρσάλων  η οποία εκπονείτο εδώ και πολλά χρόνια από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών  (Γ.Γ.Υ./Γ.Δ.Σ.Υ./Δ.Ο.Υ. )  και την πρόθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης όλου του άξονα της οδού. Στις 09-01-2020  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του τότε Υπουργού Yποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή   και αποφασίστηκε να γίνει η εκχώρηση αρμοδιότητας διαχείρισης της συμβασιοποιημένης μελέτης.

Η  μεταβίβαση της αρμοδιότητας  για την ολοκλήρωση της μελέτης έγινε με Απόφαση στις 08/07/2020. Η μελέτη που παρέλαβε η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας  από το Υπουργείο ολοκληρώθηκε  συμβατικά στις 28/02/2021 από τον ανάδοχο μελετητή   (σε 7 μήνες)  και κατόπιν ελέγχου και διορθώσεων αυτής από την Υπηρεσία εγκρίθηκαν σταδιακά  οι υποβληθέντες μελέτες  εντός του 2021 και έγινε  η παραλαβή της.

Η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφού  μελέτησε το αντικείμενο της σύμβασης της μελέτης του Υπουργείου διαπίστωσε, ότι δεν υπάρχει πληρότητα σε επίπεδο μελέτης για την κατασκευή του έργου. Για αυτό  προχώρησε  στην σύνταξη τευχών δημοπράτησης νέας  μελέτης,  εξασφάλισε την ανάλογη πίστωση  και  δημοπράτησε μελέτη  με τίτλο  «Ολοκλήρωση Μελέτης Βελτίωσης της Ε.Ο. Λάρισας – Φαρσάλων»   προυπολογισμού  1.468.209,69€ (με ΦΠΑ). Η σύμβαση εκπόνησης της μελέτης υπογράφηκε στις 30/06/2021. Η μελέτη έχει παραδοθεί στην Υπηρεσία από τον ανάδοχο μελετητή.

Η συνολική  δαπάνη  κατασκευής του έργου προσδιορίζεται στα  182.904.500 ευρώ

(χωρίς το κόστος μετατόπισης ΔΕΔΔΗΕ).

Σημειώνουμε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας  έχει υποβάλει πρόταση για την χρηματοδότηση του  εν λόγω έργο  στο ταμείο Ανάκαμψης από  30/09/2020.

Επειδή ο άξονας Ε.Ο Λάρισας -Φαρσάλων για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του απαιτεί και το τμήμα από  Ι/Κ Νότιας Παράκαμψης Λάρισας έως αρχή παράκαμψης Νίκαιας,  μήκους 2,50 χλμ, που δεν συμπεριλαμβανόταν στην μελέτη που εκπονούσε το Υπουργείο,  εκπονήθηκε και νέα μελέτη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας  προϋπολογισμού 349.928,02€ (με ΦΠΑ)  με τίτλο  «Μελέτη Βελτίωσης E.O Λάρισας Φαρσάλων : Τμήμα από Ι/Κ Νότιας Παράκαμψης Λάρισας έως αρχή παράκαμψης Νίκαιας». Το συνολικό κόστος  του έργου  προσδιορίζεται στα   22.200.000 ευρώ

Συνοψίζοντας, για την βελτίωση του   άξονα της  Ε.Ο Λάρισας -Φαρσάλων  ολοκληρώθηκαν μελέτες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού 3.056.613 ευρώ. Οι μελέτες αυτές οδηγούν σε έργο 205.104.500 ευρώ για την κατασκευή της βελτίωσης του δρόμου από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, σε συνολικό μήκος 38 χλμ, στην υφιστάμενη χάραξη, με διαπλάτυνση, παράπλευρο οδικό δίκτυο και κυκλικούς κόμβους στις εισόδους των οικισμών.

«Έχουμε πλήρως ώριμο έργο και διεκδικούμε την ένταξη  σε χρηματοδοτικό εργαλείο» είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων. «Ενώνουμε τις δυνάμεις  μας κοινωνία, Περιφέρεια, βουλευτές, Δήμος  για τη  κατασκευή βελτίωσης του δρόμου σε συνεννόηση με το Υπουργείο που έχει την αρμοδιότητα κατασκευής. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια 10 εκατομμύρια ευρώ για την τακτική συντήρηση του δρόμου.  Υπάρχουν όμως σοβαρά προβλήματα με την υπόβαση του οδοστρώματος. Ο δρόμος  φαίνεται να μην αντέχει  τον  κυκλοφοριακό φόρτο των βαρέων οχημάτων  και προκαλούνται συνεχώς   καθιζήσεις».

107 έργα  προϋπολογισμού 469 εκατ. ευρώ στα Φάρσαλα

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης   ενημέρωσε για τα 107 έργα συνολικού προϋπολογισμού 469 εκατομμυρίων ευρώ που  δρομολογούνται και εξελίσσονται στα Φάρσαλα.  Μεγάλα αναπτυξιακά έργα  εθνικού επιπέδου, όπως το  φράγμα Σκοπιάς Ενιπέα (230.000.000 ευρώ), το αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια-Ορφανά (88.000.000 ευρώ), φράγμα και δίκτυο ύδρευσης σε Ναρθάκι και Δίλοφο (21.000.000 ευρώ) και  η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Παλαιοφάρσαλος -Καλαμπάκα (67.000.000 ευρώ).

Με τη χρηματοδοτική στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στα Φάρσαλα  ολοκληρώθηκαν  και εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια 102  έργα συνολικού προϋπολογισμού  63 εκατ. ευρώ:

– έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με καθαρισμούς, αποκαταστάσεις, ενισχύσεις αναχωμάτων σε περισσότερα από 100 χλμ στον Ενιπέα ποταμό και σε ρέματα της περιοχής, καθαρισμούς θυροφραγμάτων, εγκατάσταση έγκαιρης παρακολούθησης της στάθμης των νερών και ηλεκτρονικού συστήματος προειδοποίησης  σε θυροφράγματα του Ενιπέα

-έργα άρδευσης 20.000 στρεμμάτων με την υπογειοποίηση αγωγών συνολικού μήκους 36,5 χλμ (βόρειος και νότιος τομέας ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων),  εγκατάσταση συστημάτων inverter σε 9 αντλιοστάσια,  αναστόμωση των πηγών των Βρυσιών, ολοκληρωμένο σύστημα ενεργειακής βελτιστοποίησης άρδευσης ΤΟΕΒ Ενιπέα.

-ενεργειακές αναβαθμίσεις του ΕΠΑΛ, του 1ου Γυμνασίου-1ου Λυκείου, του 4ου Δημοτικού και 4ου Νηπιαγωγείου Φαρσάλων, του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου

στη Βαμβακού και του Δημαρχείου Φαρσάλων

-αστικές αναπλάσεις στην πόλη των Φαρσάλων (οδοί Λαμίας, Παπαφλέσσα, Βουλγαροκτόνου), δημιουργία χώρου πρασίνου επί της οδού Βασιλέως Παύλου, ανοιχτού υπαίθριου χώρου αναψυχής στη Βαμβακού, ανάπλαση παλιού Δημοτικού στην Αμπελιά για Πολιτιστικό Κέντρο

-αναβάθμιση οδικών  υποδομών σε Λάρισα- Φάρσαλα, Φάρσαλα -Βόλος, Φάρσαλα-Αχίλλειο-Δίλοφος-Ναρθάκι, Βαμβακού- Ρήγαιο-Ασπρόγεια-Κρήνη-Ευύδριο, Υπέρεια-Λόφος-Ευύδριο, Πολυνέρι-Σταυρός, Δένδρα-Ναρθάκι-Αγ. Αντώνιος- Δενδροχώρι-Σκοπιά-Πλάτανος, Δένδρα-Ναρθάκι- Σκοπιά, Πολυνέρι-Λεύκη, Δίλοφος- Φάρσαλα, Σταυρός-Φάρσαλα, είσοδος Βασιλί, Δασόλοφος- Πολυδάμειο-Ερέτρεια-εθνική οδός, Αγ. Γεώργιος-Ψυχικό-Υπέρεια. Αναβάθμιση οδοφωτισμού στο οδικό δίκτυο περιοχών των Φαρσάλων

-έργα πολιτισμού: ανάδειξη της Ακρόπολης της Αρχαίας Φαρσάλου και των παραδοσιακών δεξαμενών υδροδότησης

-αθλητικά έργα:  αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Σταδίου Φαρσάλων

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιχορηγεί τη  λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Φαρσάλων, του Παραρτήματος Ρομά και του Πολυδύναμου Κέντρου Τρίτης Ηλικίας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Κιλελέρ τίμησε στη Νίκαια το νεκρό αγρότη Αποστόλη Μπατάλα που έπεσε στην εξέγερση του 1910
Επόμενο άρθρο Σχόλιο της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Λάρισα