Ειδήσεις

Ρένα Καραλαριώτου: Τιμή στους ήρωες των αγροτικών μας αγώνων


«Τα οράματα του Μαρίνου Αντύπα για μια αγροτιά ελεύθερη, που θα ζει στον τόπο της με αξιοπρέπεια και ανθρώπινες συνθήκες ζωής είναι πάντα επίκαιρα και μας καθοδηγούν ακόμη και σήμερα». Αυτόαναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή της η γενική γραμματέας της ΠΕΔ ΘεσσαλίαςΡένα Καραλαριώτου που συμμετείχε στην επιμνημόσυνη δέηση και τις εκδηλώσεις για τον Μαρίνο Αντύπα στο Ομόλιο.

Ειδικότερα στη δήλωση της η κα Καραλαριώτου σημειώνει: «Αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον πρωτεργάτη του αγροτικού Κινήματος Μαρίνο Αντύπα. Στο πρόσωπό του, τιμούμε και όλους εκείνους τους ήρωες των αγροτικών αγώνων που έδωσαν ακόμη και την ζωή τους για να απολαμβάνουν σήμερα οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου αλλά και όλης της Ελλάδας μια καλύτερη ζωή.

 

Ο Μαρίνος Αντύπας είναι ένα σύμβολο. Είναι ο άνθρωπος που στάθηκε δίπλα στους κολίγους δίνοντας τους την χαμένη τιμή και αξιοπρέπεια και εμπνέοντας την αξία του αγώνα σε καιρούς που η βαριά σκιά του τσιφλικά σκέπαζε τα πάντα. Σ’ όλο το διάβα του 200ού αιώνα ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας, οι παππούδες μας,  οι πατεράδες μας οι συγγενείς μας, πέρασαν πάρα πολλά. Έζησαν σε χωριά υποβαθμισμένα, ξεχασμένα απ’ την κεντρική εξουσία, υπέμεναν φτώχεια, ανέχεια, αρρώστιες, πανδημίες. Το μορφωτικό τους επίπεδο χαμηλό, οι δυνατότητες και οι ελπίδες τους ανύπαρκτες.

 

Αλλά αντέξαμε. Οι οικογένειες μας έδωσαν μεγάλους αγώνες για να ανέβουν σιγά – σιγά. Ήταν αυτές οι ίδιες οικογένειες των αγροτών που έστειλαν τα παιδιά τους να υπερασπιστούν τα δίκαια της πατρίδας, στη Μικρά Ασία το ’22, στο αλβανικό μέτωπο το  ’40 κι όπου αλλού χρειάστηκε. Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε στα χωριά της Θεσσαλίας, είμαστε υπερήφανοι για όλα αυτά.

 

Σήμερα ο αγώνας συνεχίζεται. Είναι αγώνας για εκσυγχρονισμό της παραγωγής, για ανταγωνιστικότητα, για αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε, για διαρκή βελτίωση των προϊόντων μας. Είναι ακόμη αγώνας για την εκπαίδευση και την οικονομική στήριξη των νέων αγροτών, αγώνας για να κρατηθεί ο κόσμος στον τόπο του. Στον αγώνα αυτό δηλώνουμε όλοι παρόντες. Στον αγώνα αυτό οι Θεσσαλοί είμαστε ενωμένοι και με απόλυτη αποφασιστικότητα. Να πετύχουμε.»

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Ευτύχημα για τα Φάρσαλα το φράγμα Σκοπιάς
Επόμενο άρθρο Εργαστήριο αναλογικής φωτογραφίας από τη φωτογραφική ομάδα fplus στο Μύλο του Παππά