Ειδήσεις

Αγωνιστική παρέμβαση πραγματοποίησαν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ του 3ου και 4ου διαμερίσματος Λάρισας


Αγωνιστική παρέμβαση πραγματοποίησαν την Τετάρτη 16/3/2023 οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ του 3ου και 4ου διαμερίσματος  Λάρισας στις σιδηροδρομικές γραμμές Λάρισας – Βόλου.  Δόθηκε ανακοίνωση των κομματικών οργανώσεων  στη συνοικία και με πορεία πήγαν στην αφύλακτη διάβαση της οδού Κάρλας, όπου κρέμασαν πανό,  στους συγκεντρωμένους μίλησε η Αγγέλα Τσιάτσου μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ και  υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο Ν. Λάρισας  όπου μεταξύ  άλλων επισήμανε:  «Το έγκλημα στον σιδηρόδρομο ήρθε να προστεθεί στο σύνολο των υπόλοιπων πιεστικών εργατικών – λαϊκών προβλημάτων, αλλά και σε μια σειρά από επαναλαμβανόμενα γεγονότα. Η Λάρισα έχει πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια πολύ βαρύ φόρο αίματος για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στον ΟΣΕ, την διάσπαση του από τις κυβερνήσεις και το ξεπούλημά του. Η πόλη μας χωρίζεται στην μέση εδώ και πολλά χρόνια από ένα τεράστιο δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών, με ανισόπεδες διαβάσεις που έχουν μετατραπεί σε καρμανιόλες στοιχίζοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων. Μερικά παραδείγματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής που έχει για ‘’θεό’’ τη λογική κόστους-οφέλους είναι  η διάβαση στην οδό Κάρλας δίπλα ακριβώς από το 4ο ΕΠΑΛ, στο ΑΤΑ όπου τη διασχίζουν καθημερινά εκατοντάδες μαθητές, το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στο Μεζούρλο όπου πριν από λίγα χρόνια κεραυνοβολήθηκε από 25.000 βολτ, 15χρονος μαθητής, στα ‘’νταμάρια΄΄ της Ν. Σμύρνης όπου και εκεί το 2017 παρασύρθηκε ένα 10χρονο παιδί χάνοντας τη ζωή του. Αν δεν υπάρξουν βελτιώσεις των υπαρχόντων διαβάσεων –  ισόπεδων, υπόγειων και υπέργειων – που είναι σε κακά χάλια και δεν κατασκευαστούν νέες όπου χρειάζονται, δεν πρόκειται να εξασφαλιστεί η εύκολη και ασφαλής διέλευση πεζών και τροχοφόρων.  Διότι, όπως καλά γνωρίζουν όσοι αναγκάζονται να περνούν από κει, υπάρχουν υπόγειες διαβάσεις που είναι αδιάβατες όταν βρέχει κι όταν νυχτώνει, (πχ,στη Νέα Σμύρνη, στον σταθμό κι αλλού), υπέργειες που είναι σχεδόν αδύνατο να τις ανεβούν οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες κινητικά προβλήματα, (πχ., στο τέρμα της Υψηλάντου) και ισόπεδες που ενέχουν κινδύνους για πεζούς και τροχοφόρα.

Ο σιδηρόδρομος μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο, γρήγορο, ασφαλές και φτηνό μέσο μετακίνησης του λαού και μεταφοράς προϊόντων σε όλη τη χώρα. Αυτό προϋποθέτει όμως «απελευθέρωση» από τις ράγες του κέρδους, προϋποθέτει μεταφορές και υποδομές με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, μέσα από έναν ενιαίο κρατικό φορέα, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενταγμένες στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, την κοινωνική ιδιοκτησία και τον εργατικό έλεγχο.

Συνεπώς, το δίλημμα που τίθεται είναι αμείλικτο: `Η θα συνεχίσουμε να μετράμε νέες απώλειες και θύματα στο πλαίσιο της πολιτικής που κοστολογεί τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού ή θα διαλέξουμε τον δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.

Υπάρχει η δυνατότητα ο λαός να ζήσει διαφορετικά. Δεν λείπουν τα μέσα που μπορεί να παρέχει η επιστήμη, η τεχνολογία, η ανθρώπινη εργασία, αρκεί όλα αυτά να απαλλαγούν από τη μέγγενη του κέρδους και να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών.  Χρέος για τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο και νέα, είναι να συνεχίσουμε να ζητάμε τα αυτονόητα: Το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί!Να δυναμώσει ο αγώνας για:

Την κατασκευή όλων των έργων που θα διευκολύνουν και θα καθιστούν ασφαλή τη διέλευση πεζών και τροχοφόρων από τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από το κέντρο της πόλης.  Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας

Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.

Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας».

Λάρισα 16/3/2023

 

Προηγούμενο άρθρο Ολομέλεια της ΔΑΚΕ καθηγητών ν. Λάρισας
Επόμενο άρθρο 5,2 χιλιόμετρα υπόγειο αρδευτικό δίκτυο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Ριζόμυλο