Ειδήσεις

Μάξιμος: Αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή ευθυνών στο μεταναστευτικό


Την ανάγκη να υπάρξει ξεκάθαρη αποτύπωση στο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και μετανάστευση, της υποχρέωσης αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής ευθυνών σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την προσφώνησή του στον υφυπουργό Μετανάστευσης της Σουηδίας, κ. Anders Hall, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «τα μεταναστευτικά ρεύματα που βλέπουν την Ευρώπη ως γη της επαγγελίας θα πρέπει να περάσουν από τη χώρα μας. Η πλειοψηφία τους δεν έρχονται για να μείνουν εδώ. Έρχονται για να πάνε αλλού, ιδίως στον πλουσιότερο βορρά. Δυστυχώς, είδαμε πλειστάκις στο παρελθόν, να μένουμε μόνοι μας, με ελάχιστη βοήθεια, ή με μικρή αλληλεγγύη από πολλά κράτη-μέλη, τα οποία οχυρώνονται από την γεωγραφική τους θέση. Αυτή η μυωπική στάση πρέπει να αλλάξει».

 

Νέα καραβάνια προσφύγων

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθύμισε στον Σουηδό υφυπουργό ότι είχε ενημερώσει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Στοκχόλμη τη σουηδική βουλή για τις ελληνικές ευαισθησίες, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Σουηδία, ενώ τόνισε ότι «δύο σημεία χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το ένα είναι το φαινόμενο τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό ζήτημα για την προώθηση πολιτικών στόχων. Εμείς, δυστυχώς αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα εκ μέρους της γειτονικής μας Τουρκίας. Η Άγκυρα απροκάλυπτα στο παρελθόν εργαλειοποίησε τις μεταναστευτικές ροές με σκοπό να εκβιάσει την ίδια την ΕΕ. Επίσης, η Τουρκία δεν εφαρμόζει συστηματικά την Κοινή Δήλωση που έχει υπογράψει με την ΕΕ από το 2016 για τις επιστροφές. Αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορεί να μένουν χωρίς απάντηση. Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα, μέσω των οικονομικών εργαλείων της, να στείλει το σωστό μήνυμα.

Το δεύτερο σημείο είναι η ανάγκη σοβαρής ευρωπαϊκής παρέμβασης στις περιοχές προέλευσης των μεταναστών. Κι αυτό σημαίνει τόσο μια πολιτική κινήτρων και αντικινήτρων για τις επιστροφές, όσο πρωτίστως πολιτικές ανάπτυξης, ώστε οι άνθρωποι να μην φεύγουν από τις εστίες τους. Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν είναι παρούσα όσο θα έπρεπε σε πολλές καυτές περιοχές του πλανήτη. Όπως για παράδειγμα στη Συρία, η οποία όπως και η Τουρκία πλήγηκε πρόσφατα από τους καταστροφικούς σεισμούς. Ασφαλώς υπάρχουν πολιτικά εμπόδια για μια εντονότερη παρουσία. Όμως αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις είναι βέβαιο ότι σύντομα από αυτές τις περιοχές θα έχουμε νέα καραβάνια μεταναστών».

Στη συνάντηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, κ.κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Ψυχογιός και Γιώργος Καμίνης, ενώ τον Σουηδό υφυπουργό συνόδευε ο πρέσβης της Σουηδίας στην Αθήνα κ. Johan Borgstam, και υπηρεσιακά στελέχη.

Προηγούμενο άρθρο Απόλυτα επιτυχημένη η 13η AgroThessaly
Επόμενο άρθρο ΚΕΘΕΑ: Δράσεις ενημέρωσης για τις νόμιμες και παράνομες εξαρτήσεις