Ειδήσεις

Άννα Βαγενά: Σαρώνουν οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα


Στο 14,8% έφτασε ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Φεβρουάριο με τις εκτιμήσεις να μιλούν για συνέχιση των ανατιμήσεων σε όλη τη διάρκεια του 2023.

Είναι τεράστιο πλήγμα για τους πολίτες, ιδιαίτερα δε, για τους ευάλωτους, οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα, τα οποία έχουν γίνει πλέον είδη πολυτελείας: Αρκεί να δούμε τις τιμές προϊόντων, όπως το κρέας, που ανέβηκε κατά 20%, το ψωμί που σημείωσε άνοδο 16,8%, τα έλαια, κατά 22,9% και τα γαλακτοκομικά και τα αυγά,κατά 25%. Μιλάμε δηλαδή για τα απολύτως βασικά και αναγκαία τρόφιμα που χρειάζεται μια οικογένεια για να επιβιώσει, η οποία όμως πλέον δε μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτές τις τόσο αυξημένες δαπάνες.

Αν συγκρίνουμε τον μέσο  δείκτη τιμών από τον Μάρτιο 2022-Φεβρουάριο 2023, με τον αντίστοιχο δείκτη από τον Μάρτιο 2021-Φεβρουάριο 2022, βλέπουμε ότι παρουσιάστηκε αύξηση 9,6%.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι, πέρα από τις αυξήσεις των τιμών σε όλα τα άλλα είδη που χρειάζεται για να συντηρηθεί ένα νοικοκυριό, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις έκτακτες δαπάνες, κλπ., οι υπέρογκες αυξήσεις ακόμα και στα πιο βασικά αγαθά που είναι τα τρόφιμα, εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν όλο το 2023. Παράλληλα,οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ θα συνεχίσουν να θησαυρίζουν, γιατί οτζίρος τους θα είναι ανοδικός, ακριβώς λόγω των ανατιμήσεων.

Άρα, είναι επιτακτικό να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να αλαφρύνειτους πολίτες από το ασήκωτο βάρος της ακρίβειας που μαστίζει την κοινωνία εδώ και ενάμιση χρόνο. Μέτρα σημαντικά και ουσιαστικά και όχι βοηθήματα σαν το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού» που είναι σκέτη κοροϊδία και η αποτυχία του είναι παταγώδης.

 

Προηγούμενο άρθρο Πανδημοτική γιορτή μνήμης του Μαρίνου Αντύπα την Κυριακή 19 Μαρτίου στον Πυργετό
Επόμενο άρθρο Εμποροϋπάλληλοι Λάρισας: Οι ζωές μας δεν είναι κόστος