Ειδήσεις

Επιστασία των περιοχών κατασκευής των λιμνοδεξαμενών από κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Κιλελέρ


Κλιμάκιο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Κιλελέρ και την εταιρεία “ECOSMελετητική”η οποία συνεργάζεται με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (Δ.Ε.Π.ΑΝ.)επισκέφθηκε τις περιοχές όπου θα εκτελεστούν δύο ιδιαίτερα σημαντικά έργα. Το έργο της κατασκευής λιμνοδεξαμενών στις τοπικές κοινότητες των Αγίων Αναργύρων και της Νέας Λεύκης του Δήμου Κιλελέρ και της Κοιλάδας του Δήμου Λαρισαίων καθώς και το έργο του τεχνητού εμπλουτισμού στις περιοχές Κιλελέρ, Χάλκης, Πλατυκάμπου και Νίκαιας.

Σε κοινή τους δήλωση ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος διαχείρισης υδάτωνα ανέφεραν τα εξής: «Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Δήμο Λαρισαίων καθώς και τη Δ.Ε.Π.ΑΝ, με ενδιαφέρον και υπευθυνότητα σχεδιάσαμε  και θα υλοποιήσουμε  άμεσα  έργα ουσίας τα οποία ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής ο οποίος αποτελεί τον ισχυρότερο ίσως  κρίκο στην αλυσίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Με τα έργα αποθηκεύουμε νερό για να καλύψουμε τις αυξημένες αρδευτικές ανάγκες στα αγροκτήματα των περιοχών όπου θα κατασκευαστούν οι λιμνοδεξαμενές και φροντίζουμε παράλληλα για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα.  Κι αυτό γιατί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που ταλανίζει τον πλανήτη επιβάλλει ενέργειες με σύμμαχο τη φύση. Με απώτερο σκοπό την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση του πιο πολύτιμου φυσικού πόρου που είναι το νερό».

 

Το πρώτο από τα έργα αφορά στην άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό και την κατασκευή δύο λιμνοδεξαμενών. Η πρώτηθα κατασκευαστείνότια του οικισμού των Αγ. Αναργύρων του Δήμου Κιλελέρ σε απόσταση 2,20 χλμ. από αυτόν. Η λιμνοδεξαμενή, μικτής έκτασης 420 στρεμμάτων  και χωρητικότητας 1.500.000 m3, θα έχει τη δυνατότητα να αρδεύει έκταση 6.000 στρεμμάτων περιμετρικά αυτής.

Η δεύτερη λιμνοδεξαμενήθαβρίσκεται νοτιοδυτικά του οικισμού της Κοιλάδας του Δήμου Λαρισαίων σε απόσταση 3,00 χλμ και 1,00 χλμ από τον οικισμό Μαυροβουνίου του Δήμου Κιλελέρ,μικτής έκτασης 400 στρεμμάτων και  χωρητικότητας 1.500.000 m3. Αυτή θα έχει τη δυνατότητα να αρδεύει έκταση 4.000 στρεμμάτων περιμετρικά της.

Στο συνολικό αντικείμενο μελέτης περιλαμβάνονται επίσης η κατασκευή αντλιοστασίων, αγωγών μεταφοράς νερού, και υπόγειου αρδευτικού δικτύου.

Το έργο του οποίου συμβαλλόμενοι είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι Δήμοι Κιλελέρ και Λαρισαίων καθώς και η Δ.Ε.Π.ΑΝ. είναι προϋπολογισμού 2.209.553,43 Ευρώ.

 

Το δεύτερο έργο αφορά τη μεταφορά νερού από την τάφρο 2Τ (η οποία μεταφέρει το νερό από τον Πηνειό στην επαναδημιουργηθείσα λίμνη Κάρλα), προς τη νότια περιφερειακή τάφρο Σ1 μήκους 6 χλμ.η οποία συναντάται με τον χείμαρρο Γκουσμπασανιώτη βόρειο-δυτικά της Τοπικής Κοινότητας Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ.  Επιπλέον προβλέπεται  να κατασκευαστεί μια συστοιχία 15-20 γεωτρήσεων βόρεια και παράλληλα της τάφρου Σ1 οι οποίες θα συνδέονται με κοινό αγωγό ο οποίος θα αντλεί νερό από την Σ1 και θα το οδηγεί προς τεχνητό εμπλουτισμό δια μέσω των γεωτρήσεων αυτών. Προβλέπονται επίσης η κατασκευή μικρού φράγματος στη θέση «Πλατανόρεμα» στην περιοχή των οικισμών Καλού Νερού – Μύρων  και λιμνοδεξαμενής σε δημοτική περιοχή 100 στρεμμάτων της τοπικής κοινότητας Νέας Λεύκης χωρητικότητας 400.000 m3 περίπου. Σκοπός του έργου, πέρα από την άρδευση των γεωργικών καλλιεργειών περιμετρικά της λιμνοδεξαμενής, είναι ο τεχνητός εμπλουτισμός με αύξηση της εκμεταλλεύσιμης ποσότητας υπόγειου νερού, η αποκατάσταση της υδρολογικής ισορροπίας, η άνοδοςτης στάθμης υδροφόρων στρωμάτων για την αποφυγή υποχώρησης της επιφάνειας του εδάφους, η τροποποίηση της ποιότητας του υπογείου νερού,  η επεξεργασία επιφανειακών νερών προς εκμετάλλευση και η αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Και στο έργο αυτό συμβαλλόμενοι είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμος Κιλελέρ καθώς και η Δ.Ε.Π.ΑΝ. συνολικού προϋπολογισμού1.553.225,59 Ευρώ.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Κιλελέρ Αλέκος Χονδρονάσιος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Αχιλλέας Βαρδακούλης, ο Πρόεδρος της ΤΚ Κραννώνα Κώστας Τσιαγκλάνης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ευαγγέλου: Ο Γάτσας τοποθέτησε νάιλον στην προβληματική σκεπή του 3ου δημοτικού Ελασσόνας!
Επόμενο άρθρο Επιτυχημένοι οι διασυλλογικοί ποδηλατικοί αγώνες δρόμου